Daugybė žmonių vis dar naudoja mikrobangų krosneles. Tai byloja, jog norime maistą gauti kuo greičiau ir patogiau. Deja, tokiu būdu taupydami laiką kenkiame sau. Mikrobangų krosnelės skleidžiamų spindulių žala ne vieną turėtų paraginti atsisakyti ja naudotis.
© Shutterstock nuotr.

Štai 5 priežastys, kodėl reikėtų atsikratyti mikrobangų krosnelės, jei vis dar ją naudojate:

1. Dingsta maistinė vertė

Kaitinant maistą mikrobangų krosnelėje, panaikinama originali maistinių medžiagų vertė. Skleidžiamos bangos priverčia vandens molekules suktis greičiau, sukeliama trintis. Šitaip maistas sušyla greičiau, tačiau pasikeičia jo molekulinė struktūra. Sugėręs krosnelės spinduliuotę, maistas tampa beveik nemaistingas.

2. Sunaikinamas vitaminas B-12

Amerikiečių žurnale apie žemės ūkio ir maisto chemiją – ,,Journal of Agricultural and Food Chemistry“ skelbiami tyrimų rezultatai rodo, jog po kaitinimo mikrobangomis, B-12 vitamino cheminės medžiagos tampa beveik neaktyvios. Tyrime buvo naudotas pienas, žalia jautiena ir kiauliena. Po kaitinimo vitamino nuostolis siekė nuo 30% iki 40%.

3. Skatina vėžinių auglių vystymąsi

Šildyti maistą, įvyniotą į plastiką ar patiektą plastikinėje lėkštėje, yra ypač pavojinga. Taip sukuriama palanki terpė atsirasti kancerogeninėms medžiagoms. Jos organizme sukelia ar paskatina vėžinių auglių vystymąsi.

4. Pakitimai kraujyje

Šveicarijos klinikos studijų „Swiss clinical study“ atliktas tyrimas parodė, jog mikrobangose kainintas pienas ir daržovės, kurias suvartojame, skatina pakitimus kraujyje. Visų 8 tiriamųjų kraujyje sumažėjo eritrocitų, padaugėjo baltųjų kraujo ląstelių, padidėjo cholesterolio kiekis.

5. Trikdomas širdies ritmas

Amerikos universiteto „Trent University“ profesorė Dr. Magda Havas nustatė, jog mikrobangų skleidžiama radiacija daro įtaką širdies susitraukimo dažniams bei širdies ritmo veiklai. Nuolat valgant maistą, šildytą mikrobangų krosnelėje, greitai galima pajusti krūtinės skausmus, širdies veiklos pakitimus.

Pasiremdami šiomis žiniomis, jog mikrobangų krosnelės skleidžiamos bangos yra ypač pavojingos, galime daryti išvadą, jog puiki idėja būtų kuo greičiau ja atsikratyti. Žinoma, dažnai skubame, toks šildymo būdas pasirenkamas dėl patogumo. Tačiau skirti laiko maisto gaminimui verta: užtruksime ilgiau, tačiau kūnas už tai atsidėkos.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Amerikiečių smūgis privačiai Putino armijai: kas ji tokia ir kodėl pavojinga Rusijos kaimynams? (1131)

Jų ten nėra. Ši sparnuota, tiesa, ne visai tiksli Vladimirui Putinui priskiriama frazė apie...

Dirbančiųjų viltis dėl naujų mokesčių – didesnės algos (147)

Premjerui Sauliui Skverneliui tikinant, kad Vyriausybė pavasarį pateiks mokesčių reformos...

Orai: žiema pasispardys kaip reikiant – šals iki –20 laipsnių (2)

Antroje vasario pusėje žiema net neketina pasiduoti ir toliau demonsruoja savo charakterį –...

Rimvydas Valatka. Žmogus už valstybės borto (572)

Vienas šimtmetis baigėsi. Kitas prasideda. Su ta pačia gramatine žalvalstiečių klaida. Tais...

Su aukščiausia kvalifikacija ir daugiau nei 10 metų darbo stažu moka vos 460 eurų (224)

Į kovą dėl didesnių atlyginimų kyla ne tik medikai, bet ir socialiniai darbuotojai. Uostamiestyje...

Jasikevičius: mes šiandien švęsime kaip galime stipriau (45)

„Mes šiandien švęsime kaip galime stipriau. Tai yra titulas, bet po dviejų dienų treniruosimės...

Kate Middleton gudriai išsisuko nuo karališkos aprangos protokolo reikalavimų (29)

Sausio pradžioje savo favoritus paskelbė Britų kino ir televizijos akademija (British Academy of...

Tirpstantys Antarktidos ledynai atveria savo paslaptis (41)

Jūros dugnas, kurį atidengė atitrūkęs ledynas, gali būti iki šiol neatrastų organizmų namai....

Kurtinaitis neapsikentė „Žalgirio“ šventimo: tai pradedam ar važiuoti namo? (169)

Vilniaus „Lietuvos ryto“ strategas Rimas Kurtinaitis po SIL- Karaliaus Mindaugo taurės turnyro...

Kaip užuot verkę prie griuvėsių ir panirę į depresiją, japonai visus aplenkė (46)

Andrius Kleiva – Paryžiaus politinių mokslų instituto studentas, metus gyvenęs Japonijoje. Ten...