Oda - tam tikrų audinių kompleksas, kurio viršutinis sluoksnis nuolat atsinaujina- vienos ląstelės miršta ir jas pakeičia kitos. Suaugusio žmogaus odos plotas vidutiniškai yra du kvadratiniai metrai, svoris- maždaug penki kilogramai. Storiausia padų oda, ploniausia - vokų, lūpų, lyties organų. Odoje išsidėsto plaukų maišeliai, prakaito, riebalų liaukos, receptoriai ir kraujagyslės.

Idealia oda laikoma švelni, stangri, drėgna . Veide neturi būti raukšlių, inkštirų, spuogų. Veido spalva nuo baltos iki rusvos. Kūno odoje neturi būti išsišokusių venų, sutrūkinėjusių mėlynų kapiliarų, greitai atsirandančių mėlynių. Oda atspindi bendrą žmogaus sveikatos būklę. Gyvenimo negandos gula veido raukšlėse, odos defektuose, o tai moteriai sukelia nepasitikėjimą ir nusivylimą savimi.

Kaip namų sąlygomis prižiūrėti odą, kad ji būtų sveika ir graži?

1. Kūno higiena. Švarios odos kvėpavimas yra 15 procentų geresnis. Kadangi kūno oda yra atsparesnė negu veido, joje mažiau riebalinių liaukų, prausti ją galima įvairesnėmis priemonėmis nei veidą. Svarbiausia reguliariai maudytis po dušu ar vonioje ir naudoti odai tinkamas priemones. Sveika išsitrinti šiurkščia kempine. Kaitalioti šiltą- šaltą vandens srovę. Tai suaktyvina kraujotaką, greitina medžiagų apykaitą.

2. Kūno losjonas ar drėkinamasis kremas po dušo apsaugo kūno odą nuo sausėjimo. Pasirinkdami kūną drėkinančias ir maitinančias priemones, reikia gerai išsinagrinėti sudėtį. Pirmi šeši ingredientai- tai ko daugiausia yra priemonėje. Sudėtyje turi būti 2-3 natūralūs komponentai.

Alfahidroksirūgštys (AHA)- natūralios kilmės rūgštys, išskiriamos iš pieno, cukranendrių cukraus ir obuolių. Minėtų rūgščių yra daugelyje preparatų. Jos daro odą stangresnę, atgamina pažeistas kalogeno ir elastino skaidulas. Vitaminizuotuose kremuose paprastai būna vitaminų C (lygina smulkias raukšleles) ir A (atgamina pažeistą kalogeno struktūrą ir stiprina odą). Tepdami priemones, energingai patapšnokite kūną, pamasažuokite galūnes- tai skatina kraujotaką.

3. Naujos odos ląstelės gaminasi apatiniame epidermio sluoksnyje ir juda aukštyn. Atsidūrusios netoli paviršiaus, ląstelės miršta, suplokštėja ir įsiterpia į viršutinį odos sluoksnį, kuris yra matomoji odos dalis. Mirusios ląstelės nuolat lupasi- prausiantis arba trinantis į drabužius kasdien netenkama milijonų negyvų ląstelių. Jos pasikeičia naujomis.

Gyvos ląstelės atplaišėlėmis virsta per 21- 40 dienų. Tai odos regeneracija. Kad pagreitinti negyvų ląstelių atsiskyrimą, vieną kartą per savaitę patartina atlikti odos pilingą. Pilingui skirtos priemonės turi cheminį ar mechaninį poveikį.

Dėl cheminio poveikio negyvos ląstelės atšoka nuo odos paviršiaus, o šiurkštūs grūdeliai nušveičia paviršiuje susikaupusias negyvas ląsteles. Namų sąlygomis galima pasigaminti šveitimo priemonę: nevirti ryžiai sumalami kavamale. Sumaišomi su prausimosi geliu ir naudojami negyvoms ląstelėms nušveisti.

4. Venkite odos būklei kenksmingų faktorių. Alkoholis skatina skysčių išsiskyrimą iš organizmo, atimdamas iš ląstelių gyvybinę drėgmę. Dėl to gali atsirasti ankstyvo senėjimo požymių. Vaistai taip pat gero odai neduoda: antibiotikai gali sukelti bėrimą, kontraceptinės tabletės padidina jautrumą saulės spinduliams, vaistai gali alergizuoti.

Rūkančių žmonių oda kur kas labiau raukšlėta negu nerūkančių. Dėl rūkymo pažeidžiamos kalogeno ir elastino skaidulos, oda tampa ne tokia stangri. Pirmiausia formuojasi raukšlės palei akis, lūpas ir kaktoje. Nuodugniais tyrimais įrodyta saulės spindulių žala odai- spinduliai pažeidžia odos struktūrą. Dėl per didelio ultravioletinių spindulių kiekio oda pabrinksta, tinsta, gali atsirasti net vėžiniai susirgimai.

Žiemos šalčių metu sulėtėja kraujotaka, o kartu ir medžiagų apykaita. Odos ląstelės gauna mažiau deguonies, kartu nukenčia jos būklė. Ilgalaikis stresas sukelia daugelį ligų, tokių kaip egzema, žvynelinė, alerginis bėrimas, oda dėl bendro deguonies kiekio sumažėjimo tampa blyški, pleiskanoja, praranda skaistumą.

5. Odos žvalumo šaltiniai. Tai pakankamas miegas, subalansuota mityba, nuolatinė mankšta, laimės ir harmonijos pojūtis. Nešiojami drabužiai turi būti iš natūralių pluoštų.

Kūnas - sielos tvirtovė. O graži siela turi gyventi prižiūrėtame kūne. Žavintis siluetas, standi švelni sveika oda- pastovaus kasdieninio rūpinimosi rezultatas.