Dažna moteris apie nevaisingumą sužino tik po nesėkmingų bandymų pastoti ir pasikonsultavusi su specialistu. Tiesa, tam tikri signalai rodo, kad galimas nevaisingumas.

1. Nereguliarios mėnesinės

Pasak akušerės, ginekologės, reprodukcinės endokrinologijos gydytojos Evelyn Mok-Lin iš Kalifornijos universiteto San Fransisko medicinos centro, nereguliarus ciklas – gana rimtas vaisingumo sutrikimų signalas.

Menstruacijų ciklo sutrikimai būna labai įvairūs, kartais sudėtinga juos užfiksuoti. Dažniausi sutrikimai: mėnesinės būna labai dažnai arba labai retai ar apskritai dingsta. Tai reiškia, kad nevyksta reguliari ovuliacija, todėl sunku pastoti.

Tepimas, kartais būnantis kraujavimas irgi kelia nerimą. Toms, kurių menstruacijų ciklas būna reguliarus, bet tarp menstruacijų ar per lytinį aktą pasitaiko kraujavimų, gali būti polipų, fibromų arba infekcija, aiškina gydytoja.

Jei buvęs reguliarus ciklas staiga pakito – prasidėjo stipresnis kraujavimas, skausmai, reikia tirtis. Priežastys gali būti įvairios – skydliaukės sutrikimai, hormonų disbalansas, dažniausiai šios problemos išgydomos.

2. Skausmas dubens srityje, ypač sekso metu ar tuštinantis

Jei seksualinių santykių metu ar tualete jaučiate skausmą, didelė tikimybė, kad jums – endometriozė, kuri būna 10 proc. vaisingo amžiaus moterų. Skausmas dubens srityje nudiegia staiga, būna aštrus, bukas, gali dilgčioti. Dėl endometriozės menstruacijos būna labai skausmingos.

„Endometriozės atveju gimdos gleivinė išauga į išorę – aplink kiaušides, kiaušintakius, ji gali turėti įtakos vaisingumui, nes mažina gimdos funkcionalumą“, – aiškino akušerė, ginekologė iš Niujorko „Irving Medical Center“ Sinem Karipcin.

Endometriozės atveju pastoti labai sunku, bet yra nemažai moterų sėkmingai pastojusių ir išnešiojusių kūdikį.

3. Šiurkštūs plaukeliai, augantys neįprastose vietose

Šiurkštūs, tamsūs plaukeliai ant lūpų, ant smakro, ant kaklo ar ant pilvo gali būti policistinio kiaušidžių sindromo požymis. Dėl šio hormonų sutrikimo gali būti sunku pastoti.

Pastebėjus tokių plaukelių, būtinai kreipkitės į gydytoją. Minėto policistinio kiaušidžių sindromo atveju hormonų balansą lengva atstatyti hormoninėmis kontraceptinėmis priemonėmis.

4. Pieningos išskyros iš krūtų

Jei nesilaukiate, nemaitinate krūtimi, o iš krūtų pastebėjote pieningų išskyrų, galbūt padidėjo hormono prolaktino, kuris duoda organizmui signalą gaminti pieną. Kad ir kaip keistai skambėtų, tai gali būti nevaisingumo požymis. „Didesnis prolaktino lygis trukdo lytinių hormonų gamybą. Priklausomai nuo prolaktino lygio, moterys gali būti nevaisingos dėl kas savaitę vykstančios ovuliacijos arba dėl ovuliacijos nebuvo“, – teigia S. Karipcin.

Pagausėjusios prolaktino gamybos priežastis gali būti skydliaukės sutrikimai arba nepiktybinis auglys. Būtina kreiptis į medikus, kad tinkamu gydymu sureguliuotų ovuliacijas.

5. Karščio bangos

Jei nuolat jaučiate karščio bangas, tikėtina priešlaikinė menopauzė, priklausomai nuo jūsų amžiaus. Daugumai moterų menopauzė prasideda apie 50 m., bet kai kurioms – gerokai anksčiau.

Ankstyva menopauzė žymi vaisingo moters amžiaus pabaigą. Šis vaisingumo sutrikimas – vienas iš sunkiausiai gydomų. Pasak gydytojos E. Mok-Lin, būna kuo greitesnė diagnozė ir intervencija. Dažniausiai tai paveldima – jei jūsų mamai menopauzė prasidėjo anksti, taip gali nutikti ir jums.

Dauguma nevaisingų moterų nesiskundžia jokiais simptomais
Deja, dauguma nevaisingų moterų jokių simptomų nejaučia, sako vaisingumo specialistė, reprodukcinės endokrinologijos gydytoja iš Abingtono reprodukcinės medicinos centro. Dėl šios priežasties daugeliui moterų būna jau per vėlu gydytis nuo nevaisingumo.

Jei artimu metu planuojate nėštumą, vertėtų pasikonsultuoti su medikais. Anksti diagnozuotos nevaisingumo problemos gana lengvai išgydomos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)