Puikiausias įrodymas, kad bėgimas yra tikras malonumas, kurio nesustabdys jokie mitai apie ūgį, svorį ar amžių – rugpjūčio 23 d. vyksiantis naktinis moterų bėgimas „We Own The Night“, kuriame susirinks būrys bėgimo entuziasčių.

„Dažnai pasitaiko, kad pradedančiąją bėgikę varžo vidinės baimės, galbūt nepasitikėjimas ar nesmagumo jausmas. Jų galvose besisukantys mitai – tik dar viena eilinė priežastis atidėti pirmąjį išbėgimą. Juk daugelis žinome, kaip būna su tokias pažadais, kaip „nuo pirmadienio laikausi dietos“ ar „metu rūkyti“ – dažniausiai šiais pažadais ryžtas ir pasibaigia. Su bėgimu vyksta labai panašus procesas“, – sako viena iš moterų bėgimo „We Own The Night“ trenerių, lengvosios atletikos trenerė Dangyra Grigienė. Trenerė įsitikinusi, kad svarbiausia tokioje situacijoje nepasiduoti ir pamėginti išbėgti: dauguma, pabandžiusios vieną kartą, nebesustoja ir tai tampa rimtu pomėgiu.

Dažniausi mitai, su kuriais susiduria pradedančios bėgikės

1. Bėgimui palanki tik tam tikra kūno forma. Bėgimo džiaugsmu ir jo teikiama nauda gali mėgautis tiek simpatiška „kriaušė“, tiek moteriškais privalumais apdovanota „smėlio laikrodžio“ figūra. Pasak trenerės, svarbiausia pasirinkti sau tinkamą ir malonų tempą, kad bėgant be vargo pavyktų ištarti vieną kitą žodį. Bėgant dirba visas kūnas, todėl pusvalandžio treniruotė gali padėti lengvai atsikratyti nereikalingų kalorijų bet kurio figūros tipo atstovei.

2. Bėgimas tik iki 40-ties. Bėgimas, kaip ir meilė, paklūsta tiems patiems dėsniams – amžius čia nesvarbus. Svarbiausia gera savijauta ir savo fizinių galimybių įvertinimas: per didelis krūvis ar per ilga bėgimo distancija gali nualinti organizmą. D. Grigienė pastebi, kad vyresnio amžiaus moteriai bėgimas tikrai naudingas: raumenys sustangrėja ir kojos tampa akivaizdžiai gražesnės.

3. Bėgdama greičiau sudeginsiu daugiau kalorijų. Trenerės nuomone, tai priklauso nuo žmogaus organizmo. Labai tikėtina, kad bėgant lėčiau, bet ilgesnę distanciją, kalorijų yra sudeginama daugiau. Vis dėlto bėgimas yra laisvos formos veikla, todėl pabėgioti išsiruošusi moteris tampa savo treniruotės šeimininke – jai pavaldus bėgimo laikas, tempas ir distancija.

4. Bėgioti reikia kiekvieną dieną. Profesionalūs sportininkai bėgioja kiekvieną dieną, kartais net kelis kartus. D. Grigienės teigimu, bėgikėms-mėgėjoms visiškai užtenka 3 kartų per savaitę: „Bėgimas turi teikti malonumą, todėl labai svarbu nepersistengti, kad tas noras bėgti niekur nedingtų. Žinoma, noras tobulėti – labai sveikintinas“.

5. Prieš bėgant privalu atlikti raumenų tempimo pratimus. Šiuo klausimu yra įvairių nuomonių: anksčiau niekas tempimo pratimų nedarydavo, dabar – daro dauguma. Vis dėlto trenerė rekomenduoja atlikti bent kelis tempimo pratimus ar bent bėgimą pradėti nuo ėjimo, pereinant prie striksėjimo nuo kojos ant kojos. Tuomet lėtai bėgti, kol po truputį pereinama prie savo tempo.

Trenerė džiaugiasi, kad dabar moterys, norinčios pradėti bėgioti, bet kamuojamos vidinių baimių ar nepagrįstų mitų, turi puikią galimybę tai padaryti kitų moterų kompanijoje: „Kiekvienai pirmai pradžiai reikia užsidegimo. Manau, kad tokie bėgimai, kaip artėjantis naktinis moterų bėgimas, yra puiki priežastis pamėginti. Juk tarp būrio bėgimo entuziasčių tai daryti dar smagiau“, – sako D. Grigienė. Ji primena ir nemokamas bėgimo treniruotes, kurios vyksta kiekvieną trečiadienį, 19 val., Vilniaus Vingio parke.

Rugpjūčio 23 d. įvyksiantis naktinis moterų bėgimas „We Own The Night“ ((liet. „Mums priklauso naktis“) nėra naujiena – jis šalyje organizuojamas jau antrą kartą. Šiais metais renginys bėgimo dalyves pakvies į naktinį Vilniaus senamiestį. Pirmųjų 2500 užsiregistravusių moterų bėgimo dalyvių laukia specialiai šiam renginiui sukurti „Nike“ marškinėliai bei kitos rėmėjų įsteigtos dovanos. Registruotis į renginį galima užpildžius anketą puslapyje www.sheruns.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)