Tačiau jie šio to nepasako – toks elgesys iššaukia tam tikrą medžiagų apykaitos reakciją: padidėja alkio jausmas, sumažėja energijos lygis, sulėtėja medžiagų apykaita. Tai nėra visiškai nereikšmingas dalykas.

Šis kompensacinis metabolizmo poveikis – jis labai retai minimas svorio metimo tyrimuose – reiškia, kad kuo stipriau spaudžiate medžiagų apykaitą viena kryptimi, tuo stipriau ir su didesne prievarta ji spaus kita kryptimi.

Štai penki su medžiagų apykaita susiję mitai, kurie neleidžia jums atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Pirmas mitas: organizmas lengvai tuo pat metu degina riebalus ir augina raumenis

Visiems, kurie pradeda sportuoti arba vartoja anabolinius hormonus, tuo pat metu auginti raumenis ir deginti riebalus yra labai sudėtinga. Geriausia yra sutelkti dėmesį į vieną iš šių tikslų, o vėliau pereiti prie kito.

Antras mitas: viskas, dėl ko verta nerimauti – kalorijos

Hormonai tiesiogiai veikia tai, kiek mes valgome ir kokį maistą mes renkamės, tad jiems tenka esminis vaidmuo jūsų organizmo medžiagų apykaitos reguliavime.

Žinoma, kalorijos svarbu, tačiau jos nėra stebuklinga lazdelė, lemianti dietos sėkmę. Jeigu susikoncentruosite tik į suvartotų ir išeikvotų kalorijų kiekį, tai bus esminis nusižengimas tradiciniam „mažiau valgyk, daugiau sportuok“ požiūriui.

Trečias mitas: hormonai veikia atskirai ir būna geri, tokie kaip augimo hormonas, arba blogi, tokie kaip kortizolis

Metabolizmas naudoja hormonus signalams, kaip turėtų veikti kitos organizmo sistemos, siųsti. Hormonai veikia sutartinai (tad turėtumėte išsiaiškinti, ar hormonai yra pusiausvyros būsenoje) ir jų veiksmai ląstelėse priklauso nuo pagaminamų hormonų derinio.

Ketvirtas mitas: nėra gero būdo hormonų pusiausvyrai įvertinti, kaip tik kraujo tyrimas

Nors ligų diagnozei reikalaujama atlikti tyrimą, biologinių atsakomųjų reakcijų (tokių kaip alkio, energijos ar trokštamo maisto) technika gali būti neblogas subjektyvus hormonų veiklos ir pusiausvyros rodiklis.

Penktas mitas: Lieknų žmonių ir antsvorio turinčių žmonių medžiagų apykaita veikia vienodai

Antsvorio turintys ir nutukę žmonės dažnai susiduria su daugybiniais hormonų sutrikimais, dėl ko jiems dar sunkiau kontroliuoti alkį ir jausti motyvaciją sportuoti. Todėl būtina atlikti detektyvo darbą ir išsiaiškinti specifinius medžiagų apykaitos poreikius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)