Raumenų skausmas atsiranda dėl jame susikaupusio laktato (pieno rūgšties).

Deja, bet tai netiesa. Laktatas, tai medžiagų apykaitos šalutinis produktas, kuris pradeda kauptis organizme, atliekant intensyvų fizinį krūvį. Jis organizme yra pilnai suskaidomas praėjus valandai po fizinio krūvio, todėl pavėluotam raumenų skausmui įtakos neturi. Sporto medicinos tyrimai nustatė, kad pavėluotas raumenų skausmas atsiranda dėl jungiamųjų audinių ir raumeninių skaidulų mikropažeidimų, kurie sukelia uždegimą bei skausmą. Didžiausia raumenų pažaida įvyksta atliekant ekscentrinį judesį (aktyvus raumenų skaidulų pailgėjimas esant apkrovai). Tai panašu į virvės traukimą didele jėga, dėl kurios ji ima plyšti.

Treniruotė nebuvo gera, jei kitą dieną nejaučiate raumens skausmo.

Raumenų skausmas po sporto dažnai laikomas būtinybe. Jei jo nėra, reiškia treniruotė buvo per silpna arba neefektyvi. Tačiau, tai netiesa. Pagrindiniai raumenų hipertrofijos ir adaptacijos elementai tam, kad raumuo augtų ir stiprėtų, yra raumens mechaninė įtampa, metabolinis stresas ir raumens mikropažaida. Jei jūsų treniruotėje vyraus vienas šių elementų, raumuo augs ir tvirtės, nepriklausomai nuo to ar po treniruotės jausite pavėluotą raumenų skausmą ar ne. Tad nors atrodo, jog skausmas yra pagrindinis rodiklis raumens adaptacijoje ir augime, deja, šį teiginį patvirtinančių mokslinių tyrimų nėra.

Kuo stipresnis esi, tuo mažesnį raumenų skausmą jauti.

Tiesa, kad raumenų skausmas sumažės, kai jūsų kūnas prisitaikys prie fizinio krūvio bei treniruočių pobūdžio. Todėl turėtumėte reguliariai keisti treniruočių programas, jų krūvį bei intensyvumą tam, kad galėtumėte toliau progresuoti. Skausmas yra genetinis komponentas, todėl šį faktorių vertinti labai sunku. Vieni gali jausti labai stiprų raumenų skausmą, kiti jo nejaučia visai.

Visgi yra skirtumas tarp skausmo nebuvimo dėl žmogaus fiziologinių ypatybių ir dėl nepakankamo treniruotės krūvio. Jei jaučiatės kiekvieną pratimo seriją atlikę iki išsekimo, tačiau vėliau raumenų skausmo nejaučiate, nesijaudinkite – raumenys augs ir stiprės. Tačiau šioje vietoje svarbu nepamiršti kokybiško poilsio ir tinkamos mitybos. Jei visgi pakartojimus atliksite atsainiai, nesistengdami, progresas nevyks.

Raumenų skausmas yra blogas dalykas.

Pavėluotas raumenų skausmas po treniruotės yra visiškai normalus reiškinys. Jį galite jausti keletą dienų. Tačiau, jei po treniruotės raumenų skausmas yra labai stiprus ir jis tęsiasi savaitę ar ilgiau, tai rodo, jog raumens pažeidimas yra kur kas rimtesnis. Per didelis ir per dažnas raumenų pažeidimas gali sumažinti raumenų jėgą, treniruočių efektyvumą bei motyvaciją sportuoti, todėl kiekvienoje treniruotėje savęs žaloti nereikia.

Tempimo pratimai prieš ir po treniruotės gali užkirsti kelią raumenų skausmui.

Deja, bet tai netiesa. Studijos teigia, kad statinis raumenų tempimas prieš treniruotę stipriai sumažina raumenų galią ir jėgą. Todėl prieš treniruotę rekomenduojama atlikti dinaminę kūno pramankštą, kurioje būtų pakeliama kūno temperatūra, būsimam krūviui paruošiama mūsų nervų sistema, raiščiai, sąnariai, pagerinamas jų paslankumas, taip apsisaugant nuo traumos, kurią galėtumėte patirti treniruotės metu.

Tempimo pratimai po treniruotės neužkerta kelio raumenų skausmui, tačiau jam atsiradus padeda jį malšinti. Taip pat atsiradusį raumenų skausmą malšina masažas, volavimas, kontrastinis dušas – visa tai suaktyvina kraujotaką raumenyje ir padeda greičiau užgyti mikropažeidimas. Raumenims greičiau atsistatyti padeda padidintas baltymų suvartojimas (raumenyje pagreitina baltymų sintezę), omega 3 žuvų taukai (slopina uždegimo procesus), poilsis ir miegas.