1. Lipkite laiptais žemyn, o ne aukštyn

Daugelis trenerių entuziastingai siūlo žmonėms atsisakyti lifto ir į reikiamą namo aukštą užkopti laiptais. Deja, net tokie prizai kaip sveika širdis ar grakščios kūno linijos nesuvilioja normalaus piliečio kiekvieną dieną laipioti aukštyn, nes, pirma, tai nuobodu, ir, antra, nėra lengva. Tiktai mažai kas žino, kad nusileisti laiptais žemyn taip pat labai naudinga, nes raumenys taip pat patiria krūvį, be to, lipti žemyn kur kas lengviau ir maloniau, rašoma portale lavender.land. Beje, jei laiptais leisitės atbuli, įdarbinsite ir tuos raumenis, kurie paprastai nesuaktyvinami. Čia kalbama apie užpakalinius šlaunų ir nugaros apačios raumenis.

2. Sukąskite pieštuką ir parašykite abėcėlę

Žmogaus sąjunga su kompiuteriu pasmerkė kaklą ganėtinai nykiam egzistavimui, todėl jis periodiškai pasiunčia įspėjamuosius signalus, tarkim, skausmu pečių juostoje arba traškėjimu pasukant galvą, o šitai kartais ypač trukdo. Norint sugrąžinti kaklui komforto jausmą, tereikia visai nedaug. Tiks kad ir toks pratimas: sukąskite pieštuką ir „parašykite“ ore visą abėcėlę nuo A iki Z. Patikėkite, kaklo dalies stuburo slankstelius tokia mankšta labai pradžiugins.

3. Prasiskalaukite burną jūros vandeniu

Įsigykite jūros druskos ir kas dieną ryte arba vakare, ištirpinę šaukštą šio produkto šiltame vandenyje, gautu tirpalu prasiskalaukite gerklę. Dantys, tonzilės ir nosiaryklės gleivinė už tai tik padėkos, kadangi taps daug atsparesni ėduonies, anginos ir kvėpavimo takų uždegimus sukeliančių infekcijų atakoms. O štai skalauti pasigamintu jūros vandeniu nosies tikrai nederėtų. Nors europiečiai ir pradėjo aršiai praktikuoti iš Indijos kilusius higienos ritualus, visgi atminkite, kad, traukiant vandenį nosimi be dar vaikystėje išsiugdyto įpročio, kyla didžiulė rizika nukreipti tą vandenį link ausų, o tenai užsilikdamas jis gali tapti otito priežastimi, juolab kad klimatas pas mus toli gražu ne toks kaip Indijoje.

4. Nekvėpuokite tiek, kiek galite

Daugelis mano, kad atliekant kvėpavimo pratimus svarbiausia įkvėpti kuo daugiau deguonies, bet iš tiesų užsiimant šia praktika geriausia beveik nekvėpuoti. Garsus širdies chirurgas akademikas Nikolajus Amosovas, pats pragyvenęs net 90 metų ir kasdien atlikdavęs kvėpavimo pratimus, rašė štai ką: „Kiekvienai ląstelei pirmiausia reikalingas krūvis ir suvaržymai.“

Remiantis N. Amosovo dėstymu, kvėpavimo mankšta – tai būdas nutraukti deguonies tiekimą į ląstelę, kad ši būtų priversta suktis iš susidariusios padėties. Taigi, turime įkvėpti, o tada iškvėpti iš plaučių visą orą ir sulaikyti kvėpavimą. Kai taip išbūti taps nebeįmanoma, reikia kelis kartus įkvėpti ir iškvėpti, o tada pakartoti pratimą. Pabandykite sulaikyti kvėpavimą bent tris minutes. Reguliariai pasipraktikavę tai padarysite visai nesunkiai. Beje, narui Gianlucai Genoni priklausantis pasaulinis nekvėpavimo rekordas yra 18 min. 3 sek.

5. Sugriaužkite morką, ropę arba kopūsto kotą


Tikriausiai neįsivaizduojate, kiek žmonių, nesulaukę nė 30-ies, tampa prasidedančio hemorojaus – mazginio tiesiosios žarnos venų išsiplėtimo – aukomis. Išsivysčiusiose pasaulio šalyse tokių nelaimėlių net 40 proc.! Dalykas tas, kad su kiekvienu gimtadieniu artėja metas, kai galbūt teks krauju susimokėti už tai, kad niekinote ląstelieną, kurios gausu daržovėse, vaisiuose ir grūdinėse kultūrose.

6. Atsistokite keturpėsčiomis ir maksimaliai išgaubkite bei išrieskite nugarą

Stovėdami ant rankų ir kojų, maksimaliai ištiesinkite nugarą, o tada porą minučių tolygiais sukamaisiais judesiais kraipykite dubenį aukštyn žemyn ir kairėn dešinėn. Šį neįtikėtinai naudingą pratimą rekomenduojantys sveikos gyvensenos propaguotojai iš JAV Nacionalinio sveikatos instituto pataria įsivaizduoti, kad esate katė. Čia aprašyti judesiai labai naudingi juosmeninei nugaros daliai. Jei juos atliksite kasdien, po kurio laiko tikrai pamiršite, ką reiškia diskomfortas, kai tenka žemai pasilenkti arba stipriai pasistiebti.

7. Prieš miegą kojas iki kelių apliekite šaltu vandeniu

Šiai procedūrai net ir minutės tikrai pakanka. Pirmiausia, po jos pavyks greičiau ir kiečiau užmigti, antra, ji teigiamai veikia apatinių galūnių kraujagysles, ir, trečia, toks grūdinimas ne ką mažiau efektyvus negu kasdienis palindimas po šaltu dušu.

8. Išsukiokite ką įmanoma ir kiek įmanoma

Įsitaisykite pačia nepatogiausia poza, maksimaliai persukdami ir perkreipdami viską, ką tik galite: nugarą, kojas, rankas, kaklą, pirštus ir net burną. Turite taip pasistengti, kad kiekvienas kūno raumuo patirtų švelnų šoką. Kuo neįprastesni pojūčiai jus aplankys, tuo labiau turės pasistengti tingėti pratę raumenys, sąnariai ir raiščiai. Pabūkite tokioje pozoje bent minutę. Kai kitą kartą sumanysite taip prasijudinti, tos pačios pozos stenkitės nekartoti.

9. Atsiremkite nugara į sieną ir priglauskite prie jos abu pečius

Visiškai prigluskite nugara prie sienos, kad net pečiai prie jos liestųsi, o tada nekeisdami pozos atsitraukite nuo sienos, užsidėkite ant galvos vidutinio sunkumo knygą ir pamėginkite kelis kartus atsisėsti taip, kad knyga nenukristų ant grindų. Šis paprastas pratimas daro kad ir nedidelį, bet visgi teigiamą poveikį laikysenai, o ji turi būti tinkama, jeigu nenorite varginti stuburo.

10. Maitinkitės ir per odą

Gal manote, kad maitintis galima tiktai per burną? Žinokite, kad šį procesą įmanoma atlikti ir oda, gebančia efektyviai pasisavinti įvairias medžiagas. Jei prieš rytinį dušą veidą ir dilbius išsitepsite, tarkim, medumi ir taip pabūsite 3–4 minutes, oda sugers į save nemenką dozę gėrio – naudingų vitaminų ir mikroelementų, kurie paprastai iki jos nenukeliauja. Juk virškinant maistą dėl intensyvaus skrandyje esančios druskos rūgšties poveikio į organizmą patenka nedidelė dalis kai kurių lengvai suyrančių junginių ir jų paprastai mums stinga.

11. Užsimerkite

Idealiausias poilsis akims – galimybė visai nieko nematyti. Deja, vien užsimerkti nepakanka, nes akių vokai pernelyg ploni, kad pro uos neprasiskverbtų šešėliai ir atšvaitai. Negana to, ramybės akims niekaip neduoda ir galvos smegenys, net ir aklinoje tamsoje verčiančios stebėti įvairiausius taškelius, linijas, spirales ir mirguliuojančius raštus. Norint suteikti akims galimybę bent kelias minutes atsakančiai pailsėti, būtina griebtis tam tikros gudrybės.

Taigi, užsimerkite ir priglauskite delnus prie kaktos taip, kad jie uždengtų akis, bet nesiliestų prie vokų. Palaukite, kol nustos suktis įvairiausia ratilai, ir įsivaizduokite, kad žvelgiate į juodą aksomą. Priešais stojusi juoduma turi būti be menkiausių šviesos priemaišų, blaškančių dėmesį ir trukdančių įsitraukti į idealią tamsą. Net ir tuo atveju, jei po poros minučių apims supratimas, kad šito padaryti neįmanoma, kai atsimerksite, akys bus daug guvesnės.

12. Išgerkite citrinų sulčių

Mikrobicidai kelia didžiulę grėsmė organizme tarpstantiems mikrobams, bet pernelyg mikrobicidų baimintis neverta, nes daugelis mikrobų – patogeniniai, todėl juos puoselėti neprasminga. Norint sukovoti su žalingais mikrobais, pakaks išspausti vienos citrinos sultis ir praskiesti jas nedideliu kiekiu drungno vandens. Vartojant tokį gėrimą, į organizmą patenka didžiulis kiekis vitamino C, bet dar svarbesnis yra teigiamas mikrobicidų poveikis nusilpusiam imunitetui.

13. Kartkartėmis žnybtelėkite sau į ausį

Remiantis Rytų medicinos dogmomis, žmogaus ausies lezgelyje yra 11 taškų, tiesiogiai susijusių su 11-os organų – širdies, akių, varpos, dantų, kepenų ir t. t. – funkcijomis. Senovinių tiesų išpažinėjai tiki, kad ausų masažas – stebuklinga priemone nuo impotencijos arba frigidiškumo.

O ką gi sako šiuolaikinė medicina? Apie jokius taškus jos šalininkai nekalba, tačiau atkreipia dėmesį į būtent lezgelio srityje susitelkusias nervų galūnes, dėl kurių ausims būdingas itin didelis jautrumas ir gebėjimas aktyviai siųsti signalus į smegenis, labiausiai – stuburo. Štai kodėl intensyvus lezgelių masažas (t. y. ganėtinai energingas jų spaudymas ir žnaibymas) duoda stiproką tonizuojamąjį ir net nuskausminamąjį poveikį. Todėl nesvarbu, kuo labiau tikite – kinais, ar europiečiais, bet jei reguliariai pažnaibysite sau ausis, blogiau nuo to tikrai nebus, o naudos gal ir gausite.

14. Didinkite vandens temperatūrą

Kai prausitės duše, paleiskite pačią stipriausią srovę ir tokį karštą vandenį, kokį tik galite ištverti. Dabar užsimerkite ir, sutelkę visą valią, nukreipkite srovė į vedą, dušo galvą laikydami 10 centimetrų atstumu. Po maždaug dviejų minučių, kai ims atrodyti, kad skruostai pasislinko link pakaušio, akys sulindo į kaukolę, o lūpos gana stipriai dilgčioja, baikite procedūrą ir nusišluostykite veidą minkštu rankšluosčiu. Jei norite, galite pasitepti veidą maitinamuoju kremu. Štai tokį karštąjį masažą ypač vertina moterys, nes tiki, kad nuo jo oda tampa standesnė ir lygesnė. Visgi svarbus ir kitas procedūros efektas: karštas vanduo ir stiproka srovė veiksmingai atpalaiduoja veido raumenis ir pagerina kraujo cirkuliaciją. Ir viena, ir kita padeda lengviau įveikti stresą bei nuovargį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt