aA
Jei kuris iš šių įsitikinimų tinkamas ir jums, neskubėkite savęs kaltinti. Žmonės neretai vertina riebalus netinkamai ir iš dalies tai yra suprantama, nes vos prieš kelerius metus į juos būdavo žvelgiama kaip į baisiausią pasaulio dalyką.
Riebalai
© Shutterstock

Tiesa, dabar jau manoma, kad riebalai yra svarbus sveikos mitybos elementas.

Tikėtina, kad esate susidūrę su pačiais įvairiausiais mitais ir klaidinančia informacija dėl riebalų. Maža to, gali būti, kad tokia informacija jūsų buvo įvertinta kaip teisinga. Būtent dėl šios priežasties buvo kreiptasi į kelis itin profesionalius dietologus, kad šie pagelbėtų išskaidyti visas abejones ir sugriauti mitus apie riebalus. Kaip rašo womenshealthmag.com, atėjo laikas be užuolankų įvardyti mitus ir juos sugriauti.

Mitas: jei vartosite bent kiek riebalų, priaugsite svorio

Savaime suprantama, jei nuolat dideliais kiekiais vartosite daug riebalų turinčio maisto, tikėtina, kad jūsų svoris didės. Jei vis tik atsakingai vartosite reikiamą riebalų kiekį, viskas turėtų būti gerai. „Kadangi riebalų grame yra 9 kalorijos, tiesa, kad vertėtų šiuo klausimu suklusti, - patikino Niujorke dirbanti mitybos specialistė Jessica Cording. – Jei siekiate išvengti svorio didėjimo, įsitikinkite, kad vartojate jų tokiais kiekiais, kurie neiškrenta iš bendro per dieną suvartojamų kalorijų poreikio konteksto.“

Remiantis JAV žemės ūkio departamento (USDA) pateikiamais duomenimis, per dieną suvartojamų sočiųjų riebalų kiekis neturėtų viršyti 10 proc. Ekspertai savo ruožtu teigia, kad kiekvieną dieną iš sveikų riebalų gaunamų kalorijų dalis turėtų būti apie 20 proc.

Mitas: riebalai nereikalingi

Šis įsitikinimas klaidingas, nes žmogaus organizmui reikalingas tinkamas sveikų riebalų kiekis normaliam smegenų darbui ir kūne vykstantiems procesams užtikrinti. Kūnui reikia riebalų ne ką mažiau nei kitų medžiagų, nes jie naudojami hormonams gaminti, ląstelių signalizacijai ir kūno temperatūrai reguliuoti. Be to, riebalai itin svarbūs sveikiems plaukams, odai ir nagams.

Mitas: riebalai jums kenkia

Anot vienos iš internetinės mitybos svetainės Appetite for Health įkūrėjų Julie Upton, kaip ir angliavandeniai, riebalai gali būti kokybiški ir nekokybiški. „Prastos kokybės riebalai kaip ir prastos kokybės angliavandeniai sveikatai nėra naudingi“, - teigė ji, turėdama galvoje sočiuosius riebalus, kurių paprastai gausu perdirbtame maiste.

Remiantis USDA parengtomis rekomendacijomis, gerųjų riebalų yra lašišose, graikiniuose riešutuose, linų sėmenyse, o ne itin gerų riebalų aptinkama svieste, jautienos riebaluose ar bet kuriame iš dalies hidrintame augaliniame aliejuje.

Mitas: daug riebalų turintis maistas didina cholesterolio lygį kraujyje

Sotieji riebalai siejami su cholesterolio lygio kraujyje didėjimu, o štai kitų rūšių riebalai, pavyzdžiui, polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių gausu saulėgrąžose, sojų pupelėse, moliūgų ir sezamų sėklose, lašišose, tunuose ir graikiniuose riešutuose, pasižymi pastebimai cholesterolio lygį kraujyje mažinančiomis savybėmis.

Mitas: riebalų būna tik vienos rūšies

Neretai manoma būtent taip, tačiau iš tikrųjų riebalų būna skirtingų rūšių – jie yra skirtingi. Polinesočiosios riebalų rūgštys ir monosotieji riebalai gerina širdies būklę ir greitai organizme būna sudeginami, o štai sotieji riebalai ir transriebalai kur kas dažniau būna kaupiami organizme. Sočiųjų riebalų, specialistų teigimu, gausu kokosų ir palmių aliejuose, svieste ir jautienos riebaluose. Dar šios rūšies riebalų aptinkama kiaulienos ir vištienos riebaluose, o štai transriebalų visų pirma daug iš dalies hidrintuose augaliniuose aliejuose, kurie naudojami perdirbtam maistui ruošti ir dedami į augalinės kilmės riebalus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Veryga apie 10 proc. brangsiančią degtinę: mokomės iš klaidų – degtinė buvo palikta per pigi (665)

Kitais metais valdžia planuoja ir dešimtadaliu didinti stipraus alkoholio akcizą, ir pertvarkyti...

Giedrius Drukteinis. Lietuvos grožio industrija tėra įprastas kiaulių tvartas (200)

Pastarasis konfliktas tarp Julijos Janus ir Juozo Statkevičiaus ne tik sukėlė nemažai...

Užkalnis. Žinau, už ką balsuosite rinkimuose (344)

Taip, aš tikrai žinau, kas bus išrinktas dirbti Daukanto aikštėje. Tiksliau, aš bijau, kad...

Rusija tulžingai reaguoja į Lietuvos sankcijas dėl užpuolimo Kerčėje: be atsako neliksite (1620)

Lietuva tapo pirmąja pasaulio valstybe, apsisprendusia dėl Kremliaus agresijos Kerčės sąsiauryje...

Orai: snigs beveik visur (2)

Artimiausiomis dienomis mūsų šalies orus lems pamažu nykstantis ciklonas. Ketvirtadienį dangus...

Šiauliuose atskleidė kitą mitingo dėl mokytojų pusę: moksleiviai ten buvo išsiųsti ne savo noru (508)

Trečiadienio vidurdienį prie Šiaulių miesto savivaldybės susirinko minia moksleivių, kurie...

Theresa May atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo (69)

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė trečiadienį vakare atlaikė balsavimą dėl...

Grybauskaitė: skambinau ir Petrauskienei, ir Skverneliui, tačiau premjeras žadėjo susitvarkyti pats (341)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susirūpinusi dėl etatinio mokėjimo reformos ir siūlė pagalbą...

„Olympique“ paskutinis pro pūgą prasibrovė į Čempionų lygos aštuntfinalį

UEFA Čempionų lygoje baigėsi grupių etapas. Trečiadienį buvo likęs tik vienas nežinomasis –...

Alkoholis turi naują geriausią draugą: gėdą sukelianti liga žudo tyliai (43)

„Ne, ne, man viskas gerai. Dirbu gerai, nepervargstu. Viršininkas geras. Uždirbu daug, tobulas...