Žiupsnelis kviečių gemalų kasdien ir visuomet išliksite sveiki

Pasak sveikos mitybos specialistų, maistiniai kviečių gemalai – tai natūralus vitaminų ir mineralų šaltinis. Ypač jie naudingi žiemos metu, kai lauke šalta, plinta įvairūs virusai, o visiems šeimos nariams ypatingai svarbu stiprinti savo imunitetą bei pasirūpinti gera savijauta.

Kviečių gemalai gaunami iš kviečio grūdo branduolio. Jame kaupiamos pačios vertingiausios medžiagos – naudingi vitaminai ir mikroelementai. Maistiniuose kviečių gemaluose yra daug A, A1, B1, B2, B6, D2, E, PP vitaminų, baltymų, angliavandenių, polinesočiųjų riebalų rūgščių. Taip pat juose gausu mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, magnis, cinkas, geležis, varis, fosforas ir natris, kurios patekusios į organizmą stiprina imunitetą.

Kviečių gemaluose esantis cinkas padeda daugintis leukocitams, baltiesiems kraujo kūneliams, kurie yra pagrindinė imuninės sistemos dalis, kovojanti su infekcijomis ir ligomis. Cinkas taip pat padeda išlaikyti sveiką odą ir nepažeistas gleivių membranas – pirmąsias kliūtis, su kuriomis susiduria į organizmą patekusios infekcijos.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad vartojant kviečių gemalus, sustiprinamas antioksidantų aktyvumas organizme. Tuo tarpu antioksidantai, kaip žinoma, sunaikina ligas sukeliančius mikroorganizmus bei sumažina arba iš viso pašalina sunkių ligų tikimybę, taip stiprindami žmogaus imuninę sistemą.

3 šaukštai kviečių gemalų per dieną – sudie nereikalingi kilogramai

Maistiniai kviečių gemalai taip pat gali būti puikus ir skanus dietinis produktas. Mitybos specialistai pripažįsta teigiamą grūdų ir jų gaminių poveikį žmogaus organizmui: virškinimui, kraujotakai, nervų sistemai. Be to, kviečių gemalai suteikia energijos daug protiškai dirbantiems, aktyviai sportuojantiems žmonėms, gerina smegenų veiklą, o svarbiausia – suteikia sotumo jausmą, suvalgius jų vos keletą gramų.

Dietologai vieningai teigia, jog ir mesdamas svorį žmogus neturi jausti alkio. Jei jis net ir labai norėdamas nevalgo, sutrinka svorio reguliavimo mechanizmai, lėtėja medžiagų apykaita, tai gali sukelti valgymo priepuolius. To išvengti gali padėti kviečių gemalai: juose esančios skaidulos puikiai patenkina apetitą, todėl besilaikančiam dietos nereikia nuolatos rūpintis ir galvoti apie maistą.

Kai kuriose vaistinėse ar sveiko maisto parduotuvėlėse galima rasti lieknėjimui skirtų mišinių, kurių pagrindą sudaro būtent kviečių sėlenos ir gemalai, moliūgų, saulėgrąžų ir kitokios sėklos, riešutai bei javų dribsniai. Tokiame produkte gausu riebalų, tačiau jame esantys gemalai ir sėlenos suteikia sotumo jausmą, todėl nesinori daug valgyti ir pamažu ima kristi svoris. Be to, šiame mišinyje yra daug skaidulų, todėl jis puikiai valo žarnyną.

Panašios mitybos principų laikosi žinoma JAV aktorė, prodiuserė ir režisierė Demi Moore. Tris vaikus pagimdžiusi ir jau į šeštą dešimtį įkopusi moteris atrodo tarsi dvidešimties. Jos teigimu, geriausias būdas apsaugoti savo organizmą nuo toksiškų medžiagų yra žalias maistas, todėl beveik 80 % jos meniu sudaro neapdoroti maisto produktai, tokie kaip avižiniai dribsniai, įvairios salotos, daržovės ir kviečių gemalai. Tokia įžymios moters mityba leidžia jai visada išlikti lieknai. Viename interviu Demi Moore tikino, kad pasirinkdama tokius produktus niekada nepriauga svorio, kasdien jaučiasi žvali ir energinga.

Panašų mišinį galima pasigaminti ir namuose, į jį įtraukiant anksčiau minėtus produktus bei avižinius ar kukurūzų dribsnius. Tam, kad būtų matomas rezultatas, mišinį reikėtų valgyti prieš pietus ir vakarienę.

Nereikėtų pamiršti, kad kviečių gemalai yra labai maistingi, todėl per parą termiškai neapdorotų maistinių gemalų rekomenduojama suvartoti vidutiniškai 2-4 valgomuosius šaukštus. Jų vartojimą reikėtų derinti ir su kalorijomis, gaunamomis iš kitokių valgomų maisto produktų. Kitu atveju, dieta gali būti neveiksminga.

Suteikite laisvę fantazijai ir marš į virtuvę!

Naudojant kviečių gemalus maistui ruošti, jų negalima virti, kad nežūtų biologiškai vertingos medžiagos. Sumanūs virtuvės šeimininkai sugalvoja įvairiausių ir kiekvieną kartą skirtingų būdų, kaip gemalais paskaninti gaminamus patiekalus. Jie rekomenduoja užpilti juos vaisių ar daržovių sultimis. Taip pat vartoti kaip maisto priedus pagrindiniams patiekalams pagardinti: pavyzdžiui, išsivirti savo mėgstamos košės ir pagardinti ją kviečių gemalais.

Virtuvės šefai teigia, kad gemalai puikiai dera kartu su jogurtu ar pienu, tinka įberti į džemą, mišrainę ar salotas. Be to, jais galima apibarstyti sumuštinukus, omletą, žuvį ar kepsnius, įmaišyti į tešlą kepant blynus, sausainius, bandeles ar keksiukus.

Maistiniai kviečių gemalai ne tik skanūs, bet iš tiesų labai naudingi mūsų organizmui, todėl kiekvienam verta juos išbandyti. Vartodami gemalus jausitės sotūs ir laimingi, be to, sustiprinsite savo imunitetą ir atsparumą žiemos metu plintančioms ligoms.

Internete galima rasti nemažai įvairių kviečių gemalų panaudojimo būdų – nuo paprasčiausio kokteilio iki įmantrių kepinių. Jei dar niekada nebandėte kažko gaminti iš kviečių gemalų, ar jų net nesate ragavę, išbandykite keletą lengvai paruošiamų patiekalų, tinkančių ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Paragavę suprasite – tai ne tik vertinga organizmui, bet ir skanu!

Kokteilis su mėlynėmis

Ingredientai:

400 g mėlynių;
750 g kefyro;
4 šaukštų „Kauno Grūdų“ kviečių gemalų;
4 šaukštų avižinių dribsnių;
medaus pagal skonį.

Gaminimas:

Mėlynes perrinkite, nuplaukite ir supilkite į sietą, kad nuvarvėtų. Galiausiai mėlynes ir kefyrą supilkite į plaktuvą ir sutrinkite. Suberkite kviečių gemalus, avižinius dribsnius ir viską pagal skonį pasaldinkite medumi. Kokteilį supilstykite ir tuojau pat patiekite, kol dribsniai dar neišbrinkę. Skanaus!

Kriaušių pyragas su kviečių gemalais ir imbieru

Ingredientai:

4 minkštos ir sultingos kriaušės;
1 šaukštas tarkuoto šviežio imbiero arba 1/2 šaukštelio malto džiovinto imbiero miltelių;
75 g sviesto;
150 g rudojo cukraus;
2 kiaušiniai;
150 ml natūralaus jogurto;
1 stiklinė „Ekstra“ kvietinių miltų;
pusė stiklinės kviečių gemalų;
didelė sauja kapotų migdolų (apie 50 g);
2 šaukšteliai kepimo miltelių;
Druska;
1 šaukštas sezamo sėklų (nebūtinai).

Gaminimas:

Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Jas sudėkite į dubenį ir sumaišykite su imbieru. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su ruduoju cukrumi, įmuškite kiaušinius ir plakite, kol masė taps balkšva.

Sudėkite jogurtą ir dar kartą išplakite. Atskirame inde sumaišykite miltus, kviečių gemalus, žiupsnelį druskos ir kepimo miltelius. Miltus ir kapotus riešutus suberkite į plakinį ir dar kartą išmaišykite.

Kepimo skardą ištepkite sviestu, pabarstykite sezamo sėklomis (nebūtinai). Į skardą sukrėskite pusę tešlos, sudėkite kriaušes, ant viršaus supilkite likusią tešlą ir išlyginkite paviršių. Kepkite orkaitėje maždaug 40-50 minučių. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)