aA
Net iki 80 proc. rezultatų sportuojant gali priklausyti nuo mitybos įpročių – teigia profesionalūs treneriai. Dažnai iš pirmo žvilgsnio galinčios atrodyti nereikšmingos mitybos klaidos lemia, kad net ir intensyviai sportuojantiems nepavyksta atsikratyti papildomų kilogramų arba priaugti raumenų.
© Shutterstock nuotr.

Dietologės Eglės Šinkevičiūtės teigimu, kad sporto salėje praleistos valandos atneštų norimų rezultatų, reikia skirti nemažai dėmesio taisyklingai ir subalansuotai mitybai.

„Tiek prieš treniruotę, tiek ir po jos būtina atidžiai rinktis, ką ir kaip valgote, – sako dietologė E. Šinkevičiūtė. – Likus iki treniruotės kelioms valandoms, ar bent pusvalandžiui, jei planuojate mankštintis ryte, reikėtų rinktis daug energijos teikiančio maisto. Tai galėtų būti riešutų užkandis, vaisiai, nedidelis kiekis košės, rašoma pranešime spaudai.

Po treniruotės praėjus 30 minučių rekomenduoju baltyminį maistą, atstatantį sporto metu patirtas mikrotraumas raumenyse: liesą varškę, kiaušinius, liesą mėsą, pavyzdžiui, paukštieną, žuvį ar proteino kokteilį.“ Žiemos metu mitybos specialistė pataria valgiaraštį papildyti multivitaminų kompleksu, tačiau tai nėra būtina, jeigu mityba yra idealiai subalansuota.

Eglė Šinkevičiūtė
Eglė Šinkevičiūtė
© Asmeninio albumo nuotr.

E. Šinkevičiūtė išskiria tris netaisyklingai besimaitinančiųjų tipus:

1. Nekreipia dėmesio į mitybą. Pasak specialistės, dažnas sportuoti pradedantis žmogus, kuris siekia priaugti raumenų, yra įsitikinęs, kad tik besiplėšydamas sporto salėje pasieks gerų rezultatų.

Deja, valandos praleistos prakaituojant ant treniruoklių ar kilnojant sunkumus nueis veltui, jeigu nebus skirta pakankamai dėmesio mitybai. Jeigu valgote nereguliariai, neskaičiuodami porcijų, kalorijų ar „apsidovanojate“ save vienu kitu netinkamu užkandžiu, pasiekti norimų rezultatų bus sunkiau.

2. Valgo per mažai. Didžiausią klaidą daro galvojantys, jog sportuojant sudegintos kalorijos ir kilogramai grįš kartu su pirmu kąsniu. Pailsėjus pavalgyti yra būtina – taip atstatomas raumenynas, suaktyvinama medžiagų apykaita, atgaunamos organizmui reikalingos jėgos.

Žinoma, svarbu tinkamai pasirinkti, ką dedate į burną, tačiau pavalgyti yra būtina, kitaip, anot dietologės, organizmas patirs didžiulį stresą ir priešinsis rezultatams, kurių siekiate sporto salėje.

3. Valgo per daug. E. Šinkevičiūtės teigimu, dažnai pasakymą „pavalgyti sočiai“ žmonės suvokia kaip patarimą tiesiog valgyti – bet ką ir didelėmis porcijomis. Pavyzdžiui, pilna lėkštė virtų makaronų, kurią vos įveiksite, atneš daugiau žalos nei naudos.

Reikėtų vengti ir riebios mėsos, tokios, kaip kiauliena ar jos gaminiai, kurių, pasak specialistės, lietuviai suvalgo gerokai per daug. Geriausiai pasiekti norimų rezultatų galima pasitarus su dietologu, mitybos specialistu ar treneriu, kuris pritaikytų specialų valgiaraštį su rekomenduojamais produktais bei porcijomis.

Sportuojantiems ar tiesiog nusprendusiems reguliuoti mitybą dietologė pataria atidžiai pasirinkti ne tik mėsą ar žuvį, bet ir juos apdorojant naudojamus ingredientus, garnyrą. Žuvį derėtų rinktis tokią, kurios sudėtyje ne daugiau kaip 2 proc. riebalų, pavyzdžiui, lydeką, sterką ar vėgėlę. Taip pat tinkamos ir iki 5 proc. riebalų turinčios žuvys – karšiai, karpiai, karosai ar stintos.

Reikėtų vengti tų žuvų, kurių sudėtyje daugiau nei 15 proc. riebalų, tai – ungurys ar aukšlė. Mėsa taip pat turėtų būti liesa. Ypač dažnai treneriai pataria rinktis paukštieną, pavyzdžiui, vištieną, kurios 100 g yra tik 108 kilokalorijos. Vištienoje gausu baltymų, lengvai įsisavinamų amino rūgščių. Be to, apšlaksčius vištieną šviežiai spaustomis citrinos sultimis, iš mėsos pasisavinama visa geležis.

Pasak dietologės, visiškai nesvarbu, kaip apdorota mėsa – virta, troškinta, kepta orkaitėje ar keptuvėje. Mėsos kaloringumas nepakis tol, kol kepant nebus naudojamas majonezas, aliejus, sviestas, actas, pomidorų ar kiti riebūs padažai. Todėl geriausia kepti vištienos krūtinėlę naudojant tik jos pačios sultis. O kepti netinkamas aliejus gali būti puikiai panaudotas salotoms – vos 5 ml šalto spaudimo alyvuogių aliejaus padės daržovėse esantiems sudėtiniams elementams virsti A ar D vitaminais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Po pragaro Pravieniškėse – šokiruojanti kalinio išpažintis: jie ten kone meldėsi, kad neišgyvenčiau (20)

Pasižiūrėję į Vytautą ir išgirdę jo balsu sunkiai tariamus žodžius nė neįtartumėte, kad...

Profesorius Stukas paaiškino, kodėl būtina valgyti pusryčius: ryte dažnai daroma klaida situaciją tik pablogina (1)

Pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus Rimanto Stuko , sunku patikėti, bet...

Ką pasakytų Greta Thunberg Indijoje? Čia yra 150 mln. vairuotojų ir tik 8000 nori elektrinių automobilių (6)

Šią vasarą „ Hyundai Motor Co.“ pristatė pirmąjį Indijos elektrinį visureigį...

Ilgiausia apgultis istorijoje: du dešimtmečius siaubo iškentę miestelėnai maro protrūkio laukė kaip išganymo (6)

Osmanų imperijos karo su Venecijos respublika metu Kandijos miestas (dabar – Heraklionas ,...

Istorinis pasiekimas: pirmą kartą kosmose buvo užauginta mėsa

Daugelis žino, kad maistas kosmose yra pakankamai blankus ir skurdus. Tačiau nauja technologija į...

Aukštaitijos sostinė stoja? Darbdaviai jau skaičiuoja susitraukusius pelnus ir pereina į taupymo režimą (173)

Lietuvos ūkio variklis sukasi visu pajėgumu. Pastaraisiais metais augusi ekonomika išjudino ir...

Prostitucijoje išnaudotų lietuvių istorijos sukrėtė net visko mačiusią pareigūnę iš Švedijos: viena jų tapo filmu (147)

Net praėjus daugiau nei dešimtmečiui prostitucijoje išnaudotų lietuvaičių istorijos yra...

Ekspertai: po Lenkijos rinkimų politikoje labiausiai tikėtinas tęstinumas (19)

Lenkijos valdančiajai dešiniųjų pažiūrų partijai „ Įstatymas ir teisingumas “...