Ir ne šiaip sau – pastarąjį dešimtmetį išaiškinta, kad žarnyno mikrobiomas susijęs praktiškai su visais sveikatos aspektais taip pat ir su virškinimu, imunitetu, širdies sveikata ir riebalų kaupimu.

Tyrimai rodo, kad esant sveikam žarnynui lengviau pasveikti nuo odos ligų – egzemos, aknės, žmogus tampa mažiau paveikus stresui, nerimui, depresijai. Būtent dėl to mikrobiomas vadinamas antrosiomis smegenimis, rašo greatist.com.

Kaip ir visur gyvenime, labai svarbu balansas. Gerųjų bakterijų turi būti daugiau nei blogųjų. Jei šis balansas sutrinka, gresia uždegimai, susilpnėjęs imunitetas, riebalų kaupimasis ir kiti šalutiniai poveikiai.

Deja, vien padidinti gerųjų bakterijų kiekį nepakanka. Mikrobiomui įtakos turi ir tai, kur gyvenate, gyvenimo būdas. Tiesa, vienas būdas daryti įtakos žarnyno sveikatai egzistuoja – reikia galvoti, ką valgote.

Vieni maisto produktai žarnynui sveika, kiti kenkia.

O yra ir tokių, kurie stipriai kenkia:

1. Su antibiotikais užaugintų galvijų ir paukščių mėsa.

Antibiotikai naikina bakterijas nesirinkdami – jie šluoja tiek blogąsias, tiek gerąsias bakterijas. Tyrimai rodo – be reikalo vartojami antibiotikai stipriai kenkia žarnyno florai.

Jei valgote su antibiotikais užaugintų galvijų mėsą, to nė nenumanydami suvartojame antibiotikų. O galvijams duodama antibiotikų, kad jie greičiau stambėtų ar pan.

Kaip išvengti su antibiotikais išaugintų galvijų mėsos? Pirkti organišką mėsą. Ji brangesnė, bet galima įsigyti mėsos iš mėsinės, pirkti šaldytos mėsos. Patariama pasidomėti – juk tik tokiu atveju, jei ant etiketės parašyta „be hormonų ir be antibiotikų“ galima tikėtis, kad jų mėsoje nėra.

2. Dirbtiniai saldikliai

Jei manote, kad dirbtiniai saldikliai – iš dangaus atsiųstas produktas, saldinantis be kalorijų, graudžiai apsirinkate. Tyrimai rodo, kad sukralozė išderina bakterijų pusiausvyrą mikrobiome. Vieno nedidelio tyrimo dalyviai savaitę vartojo dirbtinių saldiklių. Vos po savaitės daugumai dalyvių išsivystė netolerancija gliukozei – pirmas žingsnis link diabeto ir daugelio kitų ligų.

Kita vertus, kadangi blogosios bakterijos minta cukrumi, vartojant daug cukraus mikrobiomas irgi išsibalansuoja, taigi cukraus vartoti irgi patartina saikingai.

3. Genetiškai modifikuota soja

Fermentuota soja sveika, bet jokiu būdų nepatartina valgyti genetiškai modifikuotos sojos produktų. Herbicidai, kuriais purškiami genetiškai modifikuotų augalų laukai naikina daugelį žarnyno bakterijų gyvūnams. O kur garantija, kad jie nedaro to paties poveikio žmonių žarnyno bakterijoms?

Juose yra fito rūgščių, kurios trikdo virškinimą, sukelia dujų kaupimąsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)