aA
Žarnyno bakterijos – trilijonai virškinamajame trakte gyvenančių mikroorganizmų galbūt ne pati seksualiausia tema, bet pastaruoju metu tai viena iš populiariausių temų.
© Shutterstock nuotr.

Ir ne šiaip sau – pastarąjį dešimtmetį išaiškinta, kad žarnyno mikrobiomas susijęs praktiškai su visais sveikatos aspektais taip pat ir su virškinimu, imunitetu, širdies sveikata ir riebalų kaupimu.

Tyrimai rodo, kad esant sveikam žarnynui lengviau pasveikti nuo odos ligų – egzemos, aknės, žmogus tampa mažiau paveikus stresui, nerimui, depresijai. Būtent dėl to mikrobiomas vadinamas antrosiomis smegenimis, rašo greatist.com.

Kaip ir visur gyvenime, labai svarbu balansas. Gerųjų bakterijų turi būti daugiau nei blogųjų. Jei šis balansas sutrinka, gresia uždegimai, susilpnėjęs imunitetas, riebalų kaupimasis ir kiti šalutiniai poveikiai.

Deja, vien padidinti gerųjų bakterijų kiekį nepakanka. Mikrobiomui įtakos turi ir tai, kur gyvenate, gyvenimo būdas. Tiesa, vienas būdas daryti įtakos žarnyno sveikatai egzistuoja – reikia galvoti, ką valgote.

Vieni maisto produktai žarnynui sveika, kiti kenkia.

O yra ir tokių, kurie stipriai kenkia:

1. Su antibiotikais užaugintų galvijų ir paukščių mėsa.

Antibiotikai naikina bakterijas nesirinkdami – jie šluoja tiek blogąsias, tiek gerąsias bakterijas. Tyrimai rodo – be reikalo vartojami antibiotikai stipriai kenkia žarnyno florai.

Jei valgote su antibiotikais užaugintų galvijų mėsą, to nė nenumanydami suvartojame antibiotikų. O galvijams duodama antibiotikų, kad jie greičiau stambėtų ar pan.

Kaip išvengti su antibiotikais išaugintų galvijų mėsos? Pirkti organišką mėsą. Ji brangesnė, bet galima įsigyti mėsos iš mėsinės, pirkti šaldytos mėsos. Patariama pasidomėti – juk tik tokiu atveju, jei ant etiketės parašyta „be hormonų ir be antibiotikų“ galima tikėtis, kad jų mėsoje nėra.

2. Dirbtiniai saldikliai

Jei manote, kad dirbtiniai saldikliai – iš dangaus atsiųstas produktas, saldinantis be kalorijų, graudžiai apsirinkate. Tyrimai rodo, kad sukralozė išderina bakterijų pusiausvyrą mikrobiome. Vieno nedidelio tyrimo dalyviai savaitę vartojo dirbtinių saldiklių. Vos po savaitės daugumai dalyvių išsivystė netolerancija gliukozei – pirmas žingsnis link diabeto ir daugelio kitų ligų.

Kita vertus, kadangi blogosios bakterijos minta cukrumi, vartojant daug cukraus mikrobiomas irgi išsibalansuoja, taigi cukraus vartoti irgi patartina saikingai.

3. Genetiškai modifikuota soja

Fermentuota soja sveika, bet jokiu būdų nepatartina valgyti genetiškai modifikuotos sojos produktų. Herbicidai, kuriais purškiami genetiškai modifikuotų augalų laukai naikina daugelį žarnyno bakterijų gyvūnams. O kur garantija, kad jie nedaro to paties poveikio žmonių žarnyno bakterijoms?

Juose yra fito rūgščių, kurios trikdo virškinimą, sukelia dujų kaupimąsi.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Tyli dėlionė prezidento rinkimų šešėlyje: Karbauskis jau rikiuoja savo figūras (31)

Nors pastaruoju metu daugiausiai susidomėjimo kelia prezidento rinkimai, jų šešėlyje tyliai...

„Lidl“ – po atėjimo euforijos perdirbėjų pagirios (26)

„ Lidl “ prekybos tinklui didinant apsukas Lietuvos perdirbėjai pradėjo skųstis, kad jiems...

Baterijų ateitis: trys būdai, kaip jas patobulinti

Vykstant konkurencijai dėl naujausios kartos baterijų, ličio jonų technologijos pastaraisiais...

Ar tikrai emigrantai kraunasi lagaminus? Skambina ir studentai, ir pensininkai (538)

Į kurią pusę labiau krypsta lietuvių akys: į Londoną ar į Lietuvą? Grįžtančių tikrai yra,...

Dėl milijonų peržiūrėto seksualaus Tomo Bagdonavičiaus vaizdo klipo pasipylė grasinimai ir iširo šeima (187)

Londone ilgus metus dainavęs ir didesnio populiarumo sulaukęs po to kai prakalbo apie savo...

Po „Draugų“ sėkmės serialo aktoriai sulaukė šlovės valandos: kodėl už borto liko Davidas Schwimmeris?

Amerikiečių aktoriui Davidui Schwimmeriui žinomumą pelnė kuklaus, bet neapsakomai simpatiško...

Gydytoja Cikanavičiūtė apie riebalus: papasakojo viską, kas jums nutylima (62)

Riebalai – viena pagrindinių maistinių medžiagų, pastaruoju metu kelianti daug diskusijų ir...

Skandalu virtusi reforma varo į neviltį: mokiniai rado, kur gauti maisto – šluoja viską valgyklos visai ištuštėjo (672)

Netyla diskusijos ir skandalai dėl pasikeitusių reikalavimų mokyklų valgyklų patiekalams. Kol...

Po penkerių metų pertraukos F-1 lenktynes laimėjo Raikkonenas kova dėl titulo tęsiasi (9)

Ostine, JAV, sekmadienį vykusiose F-1 lenktynėse pergalę po itin ilgos pertraukos iškovojo...

Gyvenimo audrų nublokšti gyvena sąvartyne: trijų kambarių „buveinė“ saugo liūdnas paslaptis (188)

Pokalbio pradžioje 63 metų buvusi kaunietė Nijolė tikino, kad Jonavos sąvartyne gyvena nuo 2012...