Valgykite šių 24 produktų, jie degina riebalus, skatina lieknėti:
1. Žalioji arbata
Žalioji arbata veiksmingai degina riebalus, nes joje yra kofeino ir fitocheminės aktyviosios medžiagos epigalokatechino-3-galato.
2. Granatai
Granatai turi daug vitaminų C, K, folio rūgšties ir kalio. Juose esantis didelis kiekis ląstelienos gerina virškinimą, o vitaminai gerina kraujotaką, didina fizinę ištvermę.
3. Vištos krūtinėlė
Vištos krūtinėlė – puikus baltymų šaltinis, greitai suteikiantis sotumo, spartinantis medžiagų apykaitą ir tuo pačiu skatinantis lieknėjimą.
4. Kryžmažiedžių šeimos daržovės
Kryžmažiedžių šeimos daržovės – garžgarstės, brokoliai, lapiniai kopūstai, japoniniai ridikai, ropės, kininiai bastučiai ir garstyčių lapai yra puikūs pagalbininkai norintiems sulieknėti, nes turi mažai riebalų, kalorijų ir daug vitaminų A, C, folio rūgšties, karotenoidų ir ląstelienos.
5. Cinamonas
Cinamonas – veiksmingas antioksidantas, malšinantis uždegimus, skatinantis lieknėjimą, mažinantis gliukozės lygį, blogojo cholesterolio lygį kraujyje, stiprinantis raumenų masę.
6. Kiaušiniai
Kiaušiniai – baltymų ir omega trys riebalų rūgščių šaltinis. Juose daug cholesterolio, tačiau jie neturi įtakos cholesterolio lygiui. Nustatyta, kad kepenys gamina daugiau cholesterolio, o kai valgome kiaušinių, kepenys gamina mažiau cholesterolio. Be to, kiaušiniai turi mažai kalorijų ir angliavandenių.
7. Avokadai
Avokaduose mažai cukraus, užtai daug mononesočiųjų riebalų, kurie suteikia energijos ir spartina medžiagų apykaitą.
8. Pupelės ir ankštiniai
Juose gausu baltymų, ląstelienos, taigi greitai ir ilgam pajuntamas sotumas, išvengiama staigaus cukraus lygio svyravimo kraujyje.
9. Graikinis jogurtas
Graikiniame jogurte nedaug druskos, cukraus ir angliavandenių, bet kur kas daugiau baltymų nei tradiciniuose jogurtuose. Taip pat gausu probiotikų, kurie gerina virškinimą.
10. Kokosų aliejus
Kokosų aliejuje gausu riebalų rūgščių, kurios mažino cholesterolio lygį, stimuliuoja smegenų veiklą, taip pat švelnina epilepsijos priepuolius. Jame esantys sotieji riebalai yra daugiausia vidutinės grandies trigliceridai, kurie lengviau virškinami ir greitai verčiami energija.
11. Ispaninio šalavijo sėklos
Ispaninio šalavijo sėklos – be galo maistingos, pasižymi dideliu ląstelienos ir baltymų kiekiu. Jose daug omega trys riebalų rūgščių, kalcio, fosforo, magnio, jos padės greitai pašalinti nepageidaujamus kilogramus.
12. Uogos
Įvairiose uogose daug antioksidantų – vitaminų C, A ir K, taip pat ląstelienos, taigi jos ilgam suteikia sotumo.
13. Lašiša
Lašiša turi daug lieknėjimą skatinančių maistingų medžiagų, omega trys riebalų rūgštys gerina nuotaiką, stimuliuoja smegenų veiklą, gerina virškinimą, skydliaukės funkcijas, malšina uždegimus.
14. Vynuogės
Fenoliai ir polifenoliai, kurių yra vynuogėse, stabdo nutukimą sukeliančius uždegiminius procesus, su medžiagų apykaita susijusias ligas. Be to, polifenoliai didina jautrumą insulinui, saugo nuo fruktozės sukeliamo oksidacinio streso.
15. Žalios lapinės daržovės
Lapiniuose kopūstuose, špinatuose, salotose yra daug ląstelienos ir maistingų medžiagų, mažai kalorijų, angliavandenių, taigi jos ilgam suteikia sotumo, mažina nutukimo riziką.
16. Obuolių sidro actas
Obuolių sidro acte yra acto rūgšties, kuri saugo nuo riebalų kaupimosi. Taip pat įrodyta, kad acto rūgštis didina jautrumą insulinui, sergant antrojo tipo diabetu.
17. Saldžiosios bulvės
Saldžiosiose bulvėse nestinga antioksidantų, kurie gerina regėjimą, širdies ir virškinimo sistemos veiklą, jų mažas glikemijos indeksas. Saldžiosios bulvės turi daug ląstelienos, o pastaroji reguliuoja cukraus lygį kraujyje, yra naudinga virškinimui.
18. Sriuba
Sriuba – gardi, maistinga alternatyva daugeliui kaloringų patiekalų.
19. Riešutai
Riešutuose daug omega trys riebalų rūgščių, baltymų, ląstelienos – idealus derinys norintiems sulieknėti. Mažiausiai kalorijų turi migdolai, anakardžiai ir pistacijos.
20. Liesa jautiena
Jautiena – baltymų šaltinis, ji aprūpina organizmą vitaminais B12, B6, geležimi, cinku, niacinu ir fosforu, mažina norą užkandžiauti.
21. Aitriosios paprikos
Raudonos paprikos degina riebalus nuo pilvo, malšina apetitą, o jose esantis kapsicinas degina burną, skatina termogenezę.
22. Kriaušės ir obuoliai
Kriaušėse, obuoliuose mažai kalorijų ir daug ląstelienos, todėl ilgiau juntamas sotumas, lieknėjama.
23. Greipfrutai
Vienas veiksmingiausiai riebalus deginančių vaisių. Greipfrutai taip pat mažina apetitą, insulino lygį kraujyje, trukdo kauptis riebalams.
24. Viso grūdo miltų gaminiai, kruopos
Saikingai vartojant grikių, bolivinės balandos, rudųjų ryžių, miežių, avižų, laukinių ryžių, sorų, mažėja širdies ligų rizika, organizmas aprūpinamas daugeliu maistingų medžiagų.
Egzistuoja daug mitų apie lieknėjimą. Šie moksliškai pagrįsti patarimai padės pasiekti norimų rezultatų:
-Gerkite vandens, ypač prieš valgį – tai spartina medžiagų apykaitą, neleidžia persivalgyti.
-Mažesni indai skatina suvalgyti mažiau maisto.
-Į naudą stebėti porcijų dydį ir skaičiuoti kalorijas.
-Negerkite gazuotų, saldžių gėrimų, vaisių sulčių.
-Nesilaikykite dietos, verčiau stenkitės išsiugdyti sveikos mitybos įpročius.
-Nelaikykite namuose nesveikų užkandžių, juos keiskite vaisiais, riešutais, jogurtu.
-Vartokite papildų su probiotikais – įrodyta, kad Lactobacillus pošeimio bakterijos mažina riebalų masę.
-Išbandykite protarpinį badavimą – daugumai žmonių jis duoda puikių rezultatų.
-Stipriai ribokite cukraus vartojimą, taip sumažinsite nutukimo, antrojo tipo diabeto ir širdies ligų riziką.
-Mažinkite perdirbtų angliavandenių vartojimą, nes jis skatina staigiai pakilti cukraus lygį, todėl greičiau juntamas alkis.
-Išsimiegokite.
-Sportuokite, rinkitės aerobiką, svarmenų kilnojimą.
-Lėčiau kramtykite – tai skatina su lieknėjimų siejamų hormonų gamybą.
-Puikus variantas – kiaušiniai pusryčiams, nes ilgiau būsite sotūs ir dieną valgysite mažiau.
-Gerkite kokybišką juodą kavą – joje daug antioksidantų, kurie degina riebalus, spartina medžiagų apykaitą.