1. Valgyti lyg turistams Graikijoje

Viduržemio jūros virtuvė visame pasaulyje pripažįstama kaip viena sveikiausių. Atvykę į Graikiją turistai paprastai užburiami nepaprasto kraštovaizdžio ir nepastebimai įtraukiami į nacionalinę virtuvę. O juk niekas nedraudžia ant grotelių kepta žuvimi, šviežiomis daržovėmis ir šlakeliu alyvuogių aliejaus mėgautis ir grįžusiems iš atostogų! Teigiama, kad Viduržemio jūros maistas mažina riziką susirgti širdies ligomis.

2. Nevalgyti to, ko neįmanoma užauginti

Pati gamta žmogui diktuoja svarbiausią mitybos taisyklę. Daržovės, vaisiai, kiaušiniai, mėsa, žuvis – produktai, kuriuos užaugina, subrandina ir teikia gamta. Tortai ar pyragaičiai ant medžių nenoksta. Taip, galima sakyti, kad jie pagaminti iš tų pačių natūralių produktų, tačiau kuo daugiau jie perdirbami, tuo mažiau vertingų medžiagų lieka. Cheminiai junginiai niekada nepakeis gamtoje subrandintų vitaminų.

3. Atidžiai skaityti produkto etiketę

Kiekvieno gaminio priekinė etiketė – reklama. Joje neretai stambiomis raidėmis užrašomi žodžiai, turintys patraukti vartotojų dėmesį. „Su vitaminu C!“, „Visa kalcio paros norma!“ – tokie šūkiai vilioja įsigyti produktą. Reikėtų atidžiai perskaityti ir kitoje gaminio pusėje užklijuotą etiketę, kurioje nurodomi visi ingridientai. Tikėtina, kad kuo daugiau sudedamųjų dalių, tuo daugiau apdorotas produktas.

4. Užkandžiauti

Saldūs, traškūs, gaivūs ir skanūs užkandžiai numalšina alkį ir suteikia energijos. Kokius produktus rinktis užkandžiams? Tikrai ne traškučius ar sausainius. Geriausi užkandžiai – tai vaisiai, daržovės, riešutai ir džiovinti vaisiai.

5. Išlaikyti saiką

Visada galima suvalgyti daugiau, nei norisi. Tie paskutiniai kąsneliai, kurie perpildo skrandį, dažniausiai netgi nebūna skanūs. Persivalgę žmonės aptingsta, jaučia sunkumą, mieguistumą. Verta atsiminti, kad nuo stalo geriau pakilti, kol dar jaučiamas šioks toks alkis.

6. Valgyti šaldytų uogų ir vaisių

Ne kasdien įmanoma nuvažiuoti iki artimiausio ekologiško ūkio įsigyti šviežių vaisių ir uogų. Gera išeitis – valgyti šaldytų gėrybių. Užšaldytuose ir šviežiuose vaisiuose vitaminų ir mineralinių medžiagų yra beveik tiek pat. Net ir šiek tiek pasaldintos uogos tikrai sveikiau nei ką tik iškeptos spurgos.

7. Neapgaudinėti savęs

Puiku, jeigu dietiniai desertai skanūs ir gali pakeisti įprastus kaloringus saldumynus. Tačiau kartais jų suvalgę vis tiek jaučiamės alkani, ir dar nuotaika subjūra. Neverta taip apgaudinėti savęs. Geriau suvalgyti pusę porcijos riebių, tačiau mėgstamų ledų, negu kankintis neskaniais ir liesais. Puiki savijauta priklauso nuo vidinio pasitenkinimo.

8. Ieškoti tikro skonio

Kartais ant pakuočių galima pamatyti užrašą „Vaisių skonio“. Kokių vaisių, visai neaišku. Skonio stiprikliai ar kitokie jį paryškinantys priedai yra neva natūralūs, tačiau mokslininkai dažniausiai juos kuria naudodami bakterijas. Jeigu maisto produkto įprastas skonis pakeičiamas, vargu ar jį galima laikyti tikrai natūraliu.

9. Nekaupti atsargų

Mėgstamo filmo ar serialo pertraukose būtinai rodoma viena kita reklama, siūlanti... traškučių, šokolado, torto ar kitokių skanėstų. Gražus vaizdas greitai sužadina skonio receptorius. Tačiau jeigu spintelėje nėra jokio saldaus deserto, greičiausiai vėlų vakarą į parduotuvę eiti ryšis ne visi. Tinginystė kartais turi privalumų!

10. Valgyti lėtai

Paradoksalu, kiek kone visą dieną daugelis žmonių prasėdi, o pietus valgo skubėdami, vairuodami ar eidami. Taupo laiką? Amerikos dietologų asociacija nustatė, kad apie 59 % jaunų moterų vadovaujasi būtent tokiu principu. Pasekmė – daugiau riebalų, greito maisto ir tuščių, nevertingų kalorijų. Vertėtų atsitraukti nuo kompiuterio, išjungti telefoną, pastatyti automobilį, atsipalaiduoti ir neskubiai pavalgyti. Kūnas kur kas geriau pasisavins reikiamas medžiagas.

11. Atsisakyti tortų

Saldūs, riebūs tortai – netinkami desertai tiems, kas siekia išsiugdyti sveikos mitybos principus. Šokoladiniai batonėliai, pyragaičiai, bandelės – skanu, bet atsiradę keli papildomi kilogramai sukelia kaltę ir nepasitenkinimą. Sunku atsispirti saldumynams? Puikus pasirinkimas – medus, vaisiai, jogurtas.

12. Gerti paprastus gėrimus

Vitaminų ir energijos užtaisais vadinami vaisvandeniai, limonadai ir kitokie gėrimai būna prisotinti ir nereikalingų dažiklių bei skonio stipriklių. Kai kada tai būna tiesiog saldintas vanduo. Geriausia gerti liesą pieną, arbatą, kavą, paprastą ir mineralinį vandenį, šviežias vaisių ir daržovių sultis. Paprastą vandenį galima pagardinti citrinos griežinėliu ar keliais mėtų lapeliais.

13. Rinktis gerą mėsą

Rinkdamiesi mėsą ir jos produktus žmonės turėtų žinoti, ką dės į burną. Perdirbti mėsos gaminiai dažnai prisotinami druskos ir konservantų, tad tampa visiškai nenaudingi organizmui. Šviežios mėsos derėtų pirkti tik iš patikimų tiekėjų, kad būtų galima būti tikriems, jog ji patikrinta ir atitinka aukščiausios kokybės reikalavimus.

14. Rytą valgyti daugiau nei vakare

Automobiliui reikia kuro, kad galėtų važiuoti. Lygiai taip pat ir žmogus rytą turėtų gauti reikiamos energijos, kurią per visą dieną spėtų išeikvoti ir sudeginti. Jeigu prisivalgoma vakare, organizmas tiesiog nespėja sudeginti kalorijų ir pradeda kauptis riebalų atsargos.

15. Nepirkti visų maisto produktų vienoje vietoje

Taupyti laiką šiuo metu daugeliui yra svarbiausias prioritetas. Milžiniškuose prekybos centruose galima rasti kone visko – nuo namų apyvokos reikmenų, maisto iki buitinės technikos ar netgi automobilio padangų. Vargu ar tokiose vietose daug dėmesio skiriama sveikiems produktams. Neverta taupyti laiko – geriau paieškoti, kur tikrai rūpinamasi kokybe.

16. Gaminti valgį

Sveikiausias ir naudingiausias maistas, kurį pasigamina pats žmogus. Kur kas greičiau vakarienę ar pietus tiesiog pasišildyti mikrobangų krosnelėje, tačiau sveikas ir maistingas patiekalas visada reikalauja darbo, šiek tiek pastangų ir laiko. Didelis privalumas gamintis patiems – visada aišku, ko ir kiek dedama į patiekalą.

17. Atsisakyti pertekliaus

Tai, kas įdėta į lėkštę, nebūtinai turi atsidurti skrandyje. Nors vaikus mamos dažnai ragina suvalgyti viską iki paskutinio kąsnelio, suaugusiesiems reikėtų atsiminti, kad kūnas nėra šaldytuvas, kuriame galima laikyti maistą. Perteklius virsta antsvoriu ir skatina įvairias ligas. Valgyti derėtų tik tiek, kiek užtenka pasisotinti.

18. Naudotis kulinarinių laidų idėjomis

Žiūrėti kulinarinius šou smagu, tačiau to neužtenka. Įvairios laidos, knygos ir renginiai gali pasiūlyti išties nemažai naujų idėjų ir būdų, kaip praturtinti kasdienę mitybą ir atnaujinti atsibodusį valgiaraštį.

19. Padaryti pertrauką

Kai didžiąją laiko dalį laikomasi šių taisyklių, kartais joms galima ir nusižengti. Norisi picos, gabalėlio šokolado ar skrudintos vištienos? Nieko tokio. Atsipalaiduoti ir pasimėgauti tuo, kas skanu, tačiau nesveika, galima. Tik nereikėtų tuo piktnaudžiauti per dažnai.

20. Atsisakyti druskos

Paprasčiausias būdas maistui suteikti sveikumo – kiek įmanoma labiau vengti druskos. Verdant sriubą, gaminant salotas ir net kepant pyragą patariama įberti bent žiupsnelį jos. Taip per dieną žmogaus organizmas apkraunamas tikrai per dideliu druskos kiekiu. Pasekmė – pakilęs spaudimas, sutrikęs skysčių šalinimas, kraujagyslių sistemos ir inkstų veikla. Žinoma, prėskas maistas neskanus. Tačiau druską puikiai pakeisti gali prieskoniniai augalai, citrinų sultys, pipirai ir kitokios žolelės. Galbūt jos atskleis visai kitokį patiekalų skonį.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!