Salierai vertingi ne tik dėl naudos sveikatai, bet ir dėl jų universalumo. Juos galima valgyti tiek žalius, tiek ir termiškai apdorotus. Šios daržovės puikiai tiks sultims ir tirštiems kokteiliams ruošti, salierus galima valgyti žalius, dėti į sriubas, troškinius ir salotas, rašo lifehack.org. Štai 19 priežasčių, kodėl apie salierus prisiminti vertėtų dažniau.

1. Suteikia organizmui reikalingų skysčių

95 proc. salierų masės sudaro vanduo, o likusi dalis – elektrolitai. Taigi vartodami šių daržovių suteikiate organizmui taip reikalingos drėgmės. Po ilgo skrydžio ar patirto apsinuodijimo maistu paruoškite skysčių balansą atkuriantį gėrimą iš šviežiai spaustų salierų sulčių ir kokosų vandens, kuriame taip pat gausu elektrolitų. Šis ypatingas gėrimas – kur kas geresnis pasirinkimas nei vaistinėse parduodami skysčių balansą atkuriantys milteliai.

2. Šarminių mineralų šaltinis

Dėl salierų sudėtyje esančio kelio, magnio, natrio ir geležies šios daržovės šarmina organizmą ir neutralizuoja jį rūgštinančio maisto (mėsos, pieno ir labai perdirbtų produktų) poveikį. Be to, šie salieruose esantys mineralai būtini daugeliui organizme vykstančių procesų.

3. Tirpaus organiško natrio šaltinis

Organizmas kur kas lengviau įsisavins druską iš salierų nei iš įprastos naudojamos maistinės druskos. Tokiu būdu atsikratysite įpročio maistą papildomai barstyti druska, o tai neabejotinai svarbu, jei norite maitintis sveikiau.

4. Chlorofilo šaltinis

Chlorofilas reikalingas kraujo regeneravimo procesui vykti tinkamai, padeda kovoti su vėžiu ir uždegimais. Taip pat chrolofilas pasižymi antioksiduojamosiomis ir antimutageninėmis savybėmis.

5. Daug tirpių ir netirpių skaidulų.

Salierų sudėtyje esančios skaidulos padeda užtikrinti tinkamą šalinimo sistemos veiklą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir gerina maistingųjų medžiagų įsisavinimą.

6. Padeda sulieknėti

Viename dideliame saliero stiebe tėra 10 kcal, tačiau jį suvartojus organizmas aprūpinamas itin sveikatai naudingomis medžiagomis.

7. Magnio šaltinis

Dažnam iš mūsų trūksta magnio, taigi salierų įtraukimas į kasdienį racioną padės atkurti šio itin svarbaus mineralo kiekį organizme.

8. Slopina uždegimą

Nors be ūmaus uždegimo nebus ir sveikimo, lėtinis uždegimas gali tapti rimtų ligų priežastimi. Teigiama, kad lėtinis uždegimas gali sukelti aterosklerozę, artritą, osteoporozę, Alzheimerio ligą, maisto netoleravimą, diabetą, fibromialgiją, širdies ligas ar netgi tam tikras vėžio rūšis. Be to, lėtinis uždegimas greitina senėjimo procesą.

9. Organizmo detoksikacija

Salierai padės iš organizmo pašalinti toksinus ir skysčių perteklių.

10. Nauda akims

Vienoje stiklinėje kapotų salierų stiebų yra 10 proc. vitamino A paros normos, o šis vitaminas būtinas sveikoms akims.

11. Mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį

Salierų sudėtyje esanti medžiaga butilftalidas suteikia šioms daržovėms skonį ir kvapą, o svarbiausia, ši medžiaga mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį organizme.

12. Mažina kraujospūdį

Įrodyta, kad aktyvus salieruose esantis komponentas ftalidas gerina kraujo apytakos sistemos būklę.

13. Padeda kovoti su vėžiu

Svarbus salieruose esantis flavonoidas luteolinas trikdo vėžinių ląstelių formavimąsi visame organizme, o ypač šis efektas juntamas kasoje.

14. Vitamino K šaltinis

Vitaminas K svarbus tinkamam kraujo krešėjimui užtikrinti, tvirtiems kaulams ir sveikai širdžiai.

15. Priemonė nuo rėmens

Kadangi salierai priskiriami rūgštinių procesų nesukeliančių produktų grupei, jų rekomenduojama vartoti refliukso varginamiems asmenims.

16. Fenolinių junginių šaltinis

Vartojant salierų organizmas antioksiduojamas, o tai siejama su fenoliniais junginiais, kurie savo ruožtu padeda apsaugoti organizmo ląsteles, kraujagysles ir organus nuo nepageidaujamo neigiamo deguonies poveikio.

17. Padeda kovoti su šlapimo rūgšties kristalais

Šie kristalai kaupiasi aplink sąnarius, sukelia skausmą, o dažnai judinant sąnarį kelia diskomfortą. Be to, vartojant salierų spartinamas audinio atkūrimas sąnarių uždegimo atveju.

18. Stiprina imunitetą

Dėl didelio salieruose esančio vitamino C ir kitų antioksidantų kiekio reguliariai vartojant šių daržovių mažėja pavojus peršalti ir didėja apsauga nuo daugybės kitų ligų.

19. Teigiamai veikia nervų sistemą ir smegenų darbą

Salierai apsaugo nervines ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)