Jau kartą pasakojome liūdną britės Melissos Jones istoriją („Mergaitė svajoja priaugti prarastus 100 kilogramų“). Buvo laikas, kai Melissa buvo vadinama stambiausia paaugle visoje gimtoje Jungtinėje Karalystėje.

Melissa Jones. Medikforum.ru nuotr.
Prieš ketverius metus mergina nusprendė atsisakyti šio prakeikimo ir pasidarė skrandžio mažinimo operaciją – iš karto po jos jai pavyko atsikratyti 139 kilogramų. Tačiau chirurginė intervencija nepraėjo be skaudžių pasekmių: šiandien 21 metų mergina sveria vos 50 kilogramų ir ligoninės palatoje miršta nuo anoreksijos. Jeigu ji nepradės normaliai maitintis, gydytojai įspėja: po šešių mėnesių jos gyvybė užges.

Ligoninės lovoje gulinti mergina – tik blyškus tos gyvenimo džiaugsmu spinduliavusios Melissos, taip svajojusios sulieknėti, šešėlis. Sulaukusi septyniolikos, mergina svėrė jau 215 kilogramų.

Visi jos šeimos nariai linkę pilnėti – jie nuolat kovoja su papildomais kilogramais. Kai mergaitei buvo vos 15 metų, gydytojai ją įspėjo dėl infarkto pavojaus. „Man buvo nustatyta stenokardija – viena iš išeminės širdies ligos formų, kurią sukelia antsvoris“, - pasakoja pati Melissa.

Dabar 21 metų mergina sveria viso labo 50 kilogramų ir lėtai gęsta nuo anoreksijos.

Nors mergina ne kartą bandė laikytis įvairiausių dietų ir nuolat gėrė specialius vaistus, nepavyko atsikratyti nei vieno nereikalingo kilogramo. Be to, Melissai buvo labai sunku atsispirti pagundai persivalgyti: per dieną ji suvartodavo iki 15 tūkst. kalorijų (normalus kalorijų kiekis per dieną vidutinio sudėjimo moteriai siekia 2 tūkst. kalorijų).

Melissa Jones. Medikforum.ru nuotr.
Mergina nekentė tiek savęs, tiek savo kūno. „Laiminga jaučiausi tik valgydama. Vienu prisėdimu suvalgydavau 8 „Mars“ batonėlius, 10 pakelių bulvių traškučių, kelis didelius sumuštinius iš greito maisto užkandinės. Visus kišenpinigius leisdavau maistui“, - prisimena ji.

Melissos sveikata suprastėjo iki kritinės ribos dar prieš apsisprendžiant gultis po peiliu. Operacijai ji ryžosi tik tada, kai gydytojai pareiškė, jog antsvoris spaudžia visus jos vidaus organus. Melissa tapo jauniausia paciente pasaulyje, kuriai buvo atlikta skrandžio mažinimo operacija, skelbia „The Daily Mail“.

Tačiau pakankamai greitai Melissa suprato, jog prarasti kilogramai ją daro tik dar nelaimingesnę. Netekusi 139 kilogramų, mergina pradėjo gailėtis pasidariusi 10 tūkst. svarų (41 424 Lt) kainavusią operaciją.

„Žinau, jog mano žodžiai skamba labai nedėkingai, tačiau norėčiau vėl tapti stora. Tiesą sakant, tada mano kūnas buvo tvirtas ir galingas, o ne suglebęs ir raukšlėtas kaip dabar. Dabar mano oda tiesiog kabo, esu priversta slėptis, nes figūra atrodo kraupiai. Draudimo kompanija nenumatė odos pertekliaus šalinimo operacijos. O pati jai tų 20 tūkst. svarų (82 848 Lt) niekada nesukrapštyčiau“, - sako nelaiminga mergina. Tačiau nukarusi oda – tik ledkalnio viršūnė.

Po operacijos mergina gali valgyti tik itin mažomis porcijomis. Pirmuosius tris mėnesius ji maitinosi tik vaisių sultimis ir augaliniu aliejumi – per mėnesį jos svoris mažėjo po 12 kilogramų. Melisa taip įprato mažai valgyti, jog tai virto liga. Šiandien mergina sveria tik 50 kilogramų, o gydytojai įspėja: jeigu ji nepaturtins maisto raciono, po šešių mėnesių paprasčiausiai mirs nuo išsekimo. Medikai merginai konstatavo anoreksiją: ji paprasčiausiai nebegali normaliai maitintis.

„Maistas sukelia man fizinių kančių. Jeigu noriu ką nors paimti į burną, turiu save tam ruošti iš anksto“, - sako mergina. Per dieną ji suvalgo tris virtas morkas, du pastarnokus ir kelis gabalėlius keptų bulvių – iš viso 300 kalorijų. Gydytojai jai rekomenduoja per parą suvartoti nuo 500 iki 1000 kalorijų.

Melissa Jones. Medikforum.ru nuotr.
„Aš nemarinu savęs badu specialiai. Tačiau šiuo metu man lengviau save persmerkti mirčiai nei prisiversti ką nors suvalgyti. Aš per daug sulieknėjau, mane šokiruoja vaizdas veidrodyje. Tačiau valgymo procesas kelia per didelį skausmą, jis nepakeliamas. Jei ką nors nuryju, prasideda skrandžio spazmai, ima pykinti. Aš galiu mirti nuo širdies smūgio, todėl turiu valgyti. Tai labai sunku, bet aš stengiuosi“, - atskleidžia mergina.

Dabar Melissa kovoja už savo gyvybę, tačiau savo sūnelio išgelbėti jai nepavyko: praeitų metų vasarį ji neteko kūdikio. Nepaisant to, jog mergina save laikė nepatrauklia, ji sutiko vaikiną, su kuriuo pradėjo draugauti. Atrodė, jog viskas pamažu stoja į savo vėžes – Melissa pastojo ir buvo tiesiog įkvėpta minties, jog taps motina.

Tačiau praėjusių metų vasarį, kai mergina buvo nėščia jau šeštą mėnesį, ji buvo išgabenta į ligoninę dėl kepenų nepakankamumo. Grėsė pavojus ne tik jos pačios, bet ir vaisiaus gyvybei. Gydytojams teko atlikti Cezario pjūvį. Deja, berniukas, kuriam Melissa jau buvo išrinkusi Harry vardą, iš karto po gimdymo mirė.

Kaip sakė medikai, dėl skurdaus būsimosios mamos raciono jos mažylis negavo pakankamai maistingų medžiagų ir paprasčiausiai merdėjo iš alkio.

„Noriu įspėti visas, norinčias sulieknėti pasidarius operaciją, su chirurgu įsikišimu, jog tai nėra taip šaunu kaip gali pasirodyti. Operacijos padariniai gali būti tokie, apie kokius net nepagalvojote“, - verkia mergina.

Melissos psichologas Funke Baffuras mano, jog Melissos anoreksijos priežastis greičiausiai psichologinė, o skrandžio sumažinimo operacija čia visai niekuo dėta.

„Šiuo atveju vienas požiūris į maistą buvo pakeistas kitu. Gali būti, jog ji nesąmoningai ir toliau bijo persivalgyti, todėl organizmas taip priešinasi maistui“, - mano ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)