Vienas iš patikimiausių būdų įveikti vėžį – pastebėti jį ankstyvoje stadijoje, kai egzistuoja didžiausia tikimybė jį išgydyti. Problema ta, kad pirmieji daugumos vėžio atmainų ženklai atrodo gana nereikšmingi.

„WebMD“ pateikia 15 tokių ženklų ir simptomų. Vieni iš jų labiau siejami su vėžiu, kiti mažiau, bet apie visus verta sužinoti ir net pasikalbėti su savo gydytoju.

1. Problemos šlapinantis

Daugumai vyrų su amžiumi kyla šlapinimosi problemų, pavyzdžiui:
poreikis dažniau šlapintis, ypač naktį, šlapimo nelaikymas, sunku pradėti šlapintis arba silpna srovė.

Šie simptomai dažniausiai kyla dėl gerybinio prostatos išvešėjimo, bet juos gali sukelti ir prostatos vėžys. Apsilankykite pas gydytoją ir išsitirkite prostatą. Gydytojas paskirs tyrimus, kurie padės išsiaiškinti, dėl ko prostata padidėjo ir gali pasiūlyti atlikti specialų kraujo tyrimą (PSA), kuris parodo, ar yra prostatos vėžys.

2. Pakitusios sėklidės

Jei sėklidės pasunkėjusios, užčiuopiate jose guzelį ar kokį kitą pokytį, neatidėliokite vizito pas gydytoją. Kitaip nei prostatos vėžys, kuris vystosi lėtai, sėklidžių vėžys gali išplisti pernakt. Gydytojas atliks fizinę apžiūrą, padarys kraujo tyrimą ir kapšelio tyrimą ultragarsu.

3. Kraujas šlapime ar išmatose

Tai gali būti pirmas ženklas, kad sergate šlapimo pūslės, inkstų ar žarnyno vėžiu. Net jei nepastebite kitų simptomų, kraujavimas yra rimtas signalas, todėl nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Greičiausiai, paaiškės, kad tai ne vėžys, o, pvz., hemorojus ar šlapimo takų infekcija, bet priežastį rasti ir pašalinti labai svarbu.

4. Odos pokyčiai

Jei pastebėjote, kad pakito apgamo ar kito odos darinio spalva, forma ar dydis, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Taip pat ryškiausi odos vėžio simptomai yra nauji ar keistai atrodantys dariniai. Gydytojas apžiūrės darinius, galbūt atliks biopsiją – tai reiškia, kad paims ištirti mažą dalelę darinio audinio. Įtarus odos vėžį, geriau nedelsti.

5. Pakitę limfmazgiai

Padidėję limfmazgiai ant kaklo, pažastyse ar kitose vietose dažnai signalizuoja, kad organizme kažkas vyksta. Dažniausiai tai reiškia, kad imuninė sistema kovoja su gerklės uždegimu ar peršalimu, bet toks pat simptomas būdingas ir kai kuriems onkologiniams susirgimams. Jei limfmazgiai nesumažėja per 2-4 savaites, kreipkitės į gydytoją.

6. Sunkumai ryjant

Kai kuriems žmonėms laikas nuo laiko kyla sunkumų ryjant. Bet jei ši problema niekaip nepraeina, o ypač jei jums krenta svoris ar vemiate, jūsų gydytojas turėtų paskirti tyrimus, kad patikrintų, ar nesergate gerklės ar skrandžio vėžiu. Visų pirma jums apžiūrės gerklę ir atliks rentgeno kontrasto bario tyrimą: jums reikės išgerti specialaus skysčio, nuo kurio rentgeno nuotraukoje išryškės gerklė.

7. Rėmuo

Dažniausiai rėmenį galima įveikti pakeitus mitybos įpročius ir sumažinus stresą. Tačiau jei tai nepadeda, kreipkitės į gydytoją, kad skirtų išsamų tyrimą. Niekaip nepraeinantis ar vis stiprėjantis rėmuo gali reikšti skrandžio ar gerklės vėžį.

8. Pokyčiai burnoje

Jei rūkote ar kramtote tabaką, jums gresia didesnė burnos vėžio rizika. Reguliariai stebėkite, ar burnoje arba ant lūpų neatsirado baltų ar raudonų dėmių. Jei kažką panašaus pastebėjote, kreipkitės į šeimos gydytoją ar stomatologą, kurie paskirs reikalingus tyrimus.

9. Be priežasties mažėjantis svoris

Pastebėjote, kad smunka kelnės? Jei svoris sumažėjo, nors nepakeitėte mitybos įpročių ir nepradėjote daugiau sportuoti, tai gali reikšti, kad jus kankina stresas arba skydliaukės problema. Tačiau jei be jokių pastangų numetėte apie 5 kg, tai jau nėra normalu.

Nors dažniausiai svorį numetę pacientai neserga vėžiu, be priežasties mažėjantis svoris gali būti kasos, skrandžio ar plaučių vėžio simptomas. Gydytojas turėtų paskirti kraujo tyrimus ir kompiuterinės tomografijos ar pozitronų emisijos tomografijos tyrimą.

10. Užsitęsęs karščiavimas

Paprastai karščiavimas nereiškia nieko baisaus – jis parodo, kad jūsų organizmas kovoja su infekcija. Bet tarsi be priežastis kilęs ir vis niekaip nepraeinantis karštis gali signalizuoti apie leukemiją ar kitą kraujo vėžį. Kreipkitės į gydytoją.

11. Krūtų pokyčiai

Vyrai linkę ignoruoti guzelius krūtyje, galvodami, kad krūties vėžys jiems negresia. Bet 1 proc. visų piktybinių krūtų darinių aptinkama vyrų krūtyse, ir jie dažniausiai diagnozuojami vėliau, nei moterims. Tad jei krūtyje aptikote sustandėjimą ar guzelį, nedelskite – būtinai kreipkitės į gydytoją, kad jums paskirtų reikalingus tyrimus.

12. Nuovargis

Dauguma vėžio rūšių sukelia stiprų nuovargį, kuris vis niekaip nepraeina, kad ir kiek ilsėtumėtės. Šis nuovargis kitoks nei tas, kurį jaučiame po chaotiškos darbo savaitės ar aktyvios veiklos. Jei nuolatinis nuovargis pradėjo trukdyti kasdieniame gyvenime, kreipkitės į gydytoją. Jis turėtų skirti tyrimus, kurie padės išsiaiškinti ir pašalinti nuovargio priežastis.

13. Kosulys

Jei įkyrus kosulys vargina nerūkantį žmogų, dažniausiai tai nėra plaučių vėžys. Paprastai toks kosulys praeina po 3–4 savaičių. O jei nepraeina ir jūs pradedate dusti ar kosėti krauju, neatidėliokite vizito pas gydytoją, ypač, jei esate rūkantis žmogus. Kosulys yra dažniausiai pasitaikantis plaučių vėžio simptomas. Gydytojas ištirs gleives iš plaučių ir patikrins, ar tai ne infekcija. Taip pat jums gali paskirti rentgeno tyrimą.

14. Skausmas

Dažniausiai pradinėse stadijose vėžys nesukelia skausmo, bet jei skausmą jaučiate ilgiau nei mėnesį, nekentėkite. Užsitęsęs skausmas gali būti įvairių vėžio atmainų, o ypač išplitusio vėžio simptomas.

15. Pilvo skausmas ir depresija

Retai pasitaikantis simptomų derinys – depresija ir pilvo skausmas – gali signalizuoti apie kasos vėžį. Tačiau nerimauti reikia tik tiems, kurių šeimoje yra buvę šio vėžio atvejų. Tokiu atveju kreipkitės į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)