Vis dėlto tenka pripažinti, kad kituose patarimuose teigiami visiškai priešingi dalykai. Štai dvylika patarimų, kurie iš tiesų yra veiksmingi, nors iš pradžių gali pasirodyti ganėtinai prieštaringi, rašo health.com.

Jei gersite kavą, geriau miegosite. Japonų mokslininkai ištyrė, kaip maksimaliai išnaudoti trumpą miegą dienos metu. Taigi paaiškėjo, kad tyrimo dalyviai, prieš eidami pogulio suvartoję apie 200 mg kofeino (šis kiekis prilygsta vienam ar dviem kavos puodeliams) ir iš karto po to ilsėjęsi 20 minučių, jautėsi budresni ir testus kompiuteriu atliko geriau nei tie, kurie pogulio ėjo neišgėrę kavos.

Kaip gi taip gali būti? 20 min. trukmės miegas pasibaigia kaip tik tada, kai suveikia kofeinas, o smegenys tuo metu išvalomos nuo adenozino, taigi budrumas pasiekia maksimumą. „Adenozinas – tai antrinis budrumo ir aktyvumo produktas“, - patikino „New York Neurology & Sleep Medicine“ vadovas Allenas Towfighas.

„Adenozino kiekiui augant jaučiame didesnį nuovargį. Nusnūdimas dienos metu padeda atsikratyti adenozino ir kartu su kofeinu, kuris blokuoja adenoziną, toliau mažina šios medžiagos neigiamą poveikį ir didina pogulio teigiamą poveikį“, - tikina A. Towfighas.

Jei norite turėti sveikus dantis, nesivalykite jų vos tik pavalgę. Nesivalykite dantų iš karto po to, kai tik pavalgėte ar atsigėrėte, ypač jei vartoti produktai buvo rūgštūs. Rūgščių daug citrusiniuose vaisiuose, sportuojantiems skirtuose gėrimuose, pomidoruose, sodos vandenyje (tiek dietiniame, tiek ir įprastiniame), o šie produktai minkština dantų emalį.

Priaukite svorio, jei norite įtilpti į mažesnio dydžio drabužius. Tai susiję su raumenų apimtimi. Iš dviejų po 68 kg sveriančių moterų viena, kuri kilnoja svarmenis, galimai įsispraus į mažesnio dydžio kelnes nei ta, kuri sveria tiek pat, tačiau nesportuoja. Nors raumenų ir riebalų svoris toks pat, raumenys užima mažiau vietos.

„Galite turėti didesnius raumenis ir būti lieknesni, jei netenkate riebalų“, - patikino Markas Nuttingas iš „SACO Sport & Fitness“. Taigi norint sumažinti apimtis rekomenduojama apkarpyti vartojamų kalorijų kiekį ir padidinti apkrovą treniruočių metu.

Valgykite daugiau, kad valgytumėte mažiau. Tikėtina, kad suvalgę 100 kalorijų užkandį ar sausainių pakelį nenumalšinsite alkio taip sėkmingai, kaip tai padarytumėte pavalgę normalaus maisto.

„Suvalgius nedidelį angliavandenių kiekį tik padidinsite cukraus kiekį kraujyje ir norėsite dar daugiau angliavandenių“, - patikino dietologė Amy Goodson. Alkiui malšinti ji rekomenduoja rinktis baltyminį maistą, pavyzdžiui, riešutų sviestą ar obuolių ir sūrio.

„Vienoje šių produktų porcijoje kalorijų yra daugiau, tačiau baltymai ir riebalai padeda pasisotinti greičiau, o šis jausmas trunka ilgiau, taigi galiausiai kalorijų suvartosite mažiau“, - aiškino specialistė.

Venkite energinių gėrimų, jei jaučiate nuovargį. Anot A. Goodson, energinių gėrimų sudėtyje yra iki penkių kartų daugiau kofeino nei kavoje, tačiau tokių gėrimų suteikiamas energijos pliūpsnis trumpalaikis ir turi šalutinį poveikį, pasireiškiantį nervingumu ir padažnėjusiu pulsu.

Be to, šių gėrimų sudėtyje dažnai būna taurino – centrinę nervų sistemą stimuliuojančios medžiagos, o taip pat ir 50 g cukraus vienoje skardinėje, o tai net 13 arbatinių šaukštelių cukraus! Šie itin saldūs gėrimai laikinai padidina cukraus kiekį kraujyje, tačiau neilgai trukus cukraus lygis stipriai smunka, jaučiatės ir vėl apsnūdęs, o tai neabejotinai kelia minčių dėl dar vieno energinio gėrimo.

Nuo pilvo pūtimo padės vanduo. „Jei jaučiatės išsipūtę, pasiūlymas išgerti vandens skamba kaip idėja dar labiau pabloginti situaciją, tačiau dažniausiai tai padeda“, - tikina gastroenterologas Jamesas Lee. Pavyzdžiui, jei laikotės specifinės dietos ir vartojate daug skaidulų, organizmui reikia daugiau vandens efektyvesniam veikimui užtikrinti.

„Vanduo susimaišo su jame ištirpstančiomis skaidulomis, susidaro į želę panaši medžiaga, o tai savo ruožtu išjudina žarnyną ir mažina pilvo pūtimą“, - paaiškino gydytojas. Geriant daugiau vandens taip pat sumažėja ir dėl hidratacijos atsirandantis pilvo pūtimas. Kai organizmas dehidratuoja, sulaikomas organizme jau esantis vanduo, todėl žarnynas išsipučia.

Negerkite dietinių gazuotų gėrimų, jei norite sulieknėti. Siekiant atsikratyti nereikalingų kilogramų rekomenduojama atsisakyti sodos vandens, įskaitant ir dietinę. Atliktas tyrimas parodė, kad antsvorio ir nutukimo problemas turintys suaugusieji, geriantys dietinį sodos vandenį, su maistu suvartoja daugiau kalorijų nei tie, kurie geria įprastinį sodos vandenį. Be to, Teksaso universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad dietinį sodos vandenį geriančių asmenų liemens apimtis per dešimties metų periodą didėjo 70 proc. labiau nei tų, kurie šio gėrimo negėrė.

„Be to, daugelis mano, kad užrašai ant neva mažai riebalų ar cukraus turinčių produktų reiškia, kad šiuose produktuose mažiau kalorijų, tačiau tai ne visada yra tiesa“, - patikino A. Goodson. „Paprastai gamintojai ką nors pašalindami nori, kad produkto skonis nenukentėtų, todėl prideda ko nors, pavyzdžiui, papildomo cukraus“, - pridūrė mitybos specialistė.

Karštą dieną vėsinkitės karštais gėrimais. Kas vėsina labiau kaštą vasaros rytą: šalta ar karšta kava? Du neseniai atlikti tyrimai rodo, kad labiau vėsina būtent karšta kava. Kitose kultūrose, pavyzdžiui, Indijoje karšti gėrimai per karščius yra norma. Kai gurkštelite karšto gėrimo, organizmas įvertina temperatūros pasikeitimą ir padidina prakaito išsiskyrimą. Taigi prakaituodami atsivėsinate.

Mankštinkitės, kai esate pavargę. Po ilgos ir varginančios darbo dienos pasiūlymas pasportuoti – tai dalykas, kurio norėtumėte mažiausiai, tačiau iš tiesų būtent fizinis aktyvumas kaip tik ir gali suteikti taip trūkstamos energijos. Atliktas tyrimas rodo, kad vos viena 30 min. trukmės vidutinio intensyvumo treniruotė mažina nuovargį, gerina nuotaiką ir nuveja liūdnas mintis.

Rašykite ranka, kad suaktyvintumėte smegenų veiklą. Mokslininkai tikina, kad nors kompiuteriu renkant tekstą pavyksta per trumpą laiką susisteminti daugiau medžiagos, vis dėlto kur kas geriau įsiminsite visa tai surašydami ranka.

Specialistai tikina, kad norint ką nors išmokti būtina tai įsisavinti, o kai užrašai daromi ranka, įsisaviname arba išmokstame daugiau informacijos. Be to, žvelgdami į ranka rašytą tekstą natūraliai pasikartojame informaciją ir prisimename jau išmoktą medžiagą.

Pagerinkite santykius praleisdami mažiau laiko kartu. Bėgiojimas iš vieno renginio į kitą nerandant laiko įkvėpti oro gali pakenkti asmeniniams santykiams. Skirdami laiko sau ir pabūdami vienumoje turite laiko pagalvoti, taigi nesielgiate impulsyviai, pažįstate save geriau. „Vienumoje praleistas laikas leidžia labiau pažinti save“, - patikino knygos apie santykius autorė profesorė Elizabeth Lombardo.

„Be to, tai mažina stresą ir nerimą, o taip pat ir gali gerinti asmeninius santykius“, - patikino ji. Taigi medituokite, eikite pasivaikščioti, pasėdėkite kavinėje stebėdami žmones, o galbūt paprasčiausiai susitvarkykite spintą.

Nenaudodami antibakterinio muilo apsisaugokite nuo ligų. Naudodami antibakterinį muilą nebūtinai sumažinsite pavojų susirgti ar apkrėsti kitus. Iš tiesų nėra jokių įrodymų, galinčių patvirtinti, kad antibakterinis muilas efektyvesnis nei įprastas. Be to, ilgalaikis kai kurių šio produkto ingredientų, pavyzdžiui, triklozano naudojimas gali kelti pavojų sveikatai, pasireiškiantį bakterijų atsparumu ir neigiamu poveikiu hormonų sistemai.

Tyrimų dėl galimo triklozano poveikio žmogaus organizmui trūksta, tačiau jau dabar gamintojų reikalaujama įrodyti, kad jų produkcija saugi vartojant ilgą laiką. Maža to, JAV Minesotos valstijoje triklozano turinti produkcija uždrausta naudoti, o šis draudimas visu pajėgumu bus pradėtas taikyti nuo 2017 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)