Jums tuoj prasidės mėnesinės. Skirtingu ciklo metu krūtys atrodo skirtingai, tačiau ypatingai skausmingos ir jautrios jos tampa prieš pat mėnesinių pradžią. Kartais jautrumas ir skausmingumas išlieka ir mėnesinių metu. Vis dėlto tai yra visiškai normalu ir neturėtų kelti nerimo. Toks pat efektas gali pasireikšti ir pradėjus ar baigus vartoti kontraceptines tabletes, rašo womansday.com.

Jūs laukiatės. Nors jautrios ir skausmingos krūtys – tai savotiškas patvirtinimas, kad tikrai nesilaukiate, lygiai toks pat simptomas gali liudyti ir apie visiškai priešingą procesą. Nėštumo pradžioje gali pasireikšti simptomų, labai panašių į PMS, tačiau jei laukiatės, krūtys dar ir pastebimai padidėja, plečiasi ir spenelių aureolės.

Jums reikia naujos liemenėlės. Jei apatiniai kelia stiprų veržimo jausmą, o krūtys veržiasi per kraštus, dažnai skauda nugarą, kaklą ar petį, gali būti, kad organizmas maldauja jūsų, kad juo pasirūpintumėte ir įsigytumėte naują liemenėlę. Tinkamai parinkta liemenėlė turi būti praktiška ir puikiai atliekanti savo funkciją, o ne tik graži. Taigi atsakingai atlikę šią užduotį suteiksite krūtinei tinkamą atramą, išvengsite skausmų, pagerinsite laikyseną ir padailinsite siluetą.

Laikas liemenėlę išskalbti. Nors kažin ar norėsite tai daryti rankomis, vis dėlto derėtų nepamiršti, kad liemenėlę periodiškai būtina išskalbti. Jei kelias savaites segite tą pačią liemenę, ant jos paviršiaus susikaupia daug prakaito ir bakterijų, galinčių sukelti grybelinės kilmės infekcijų, ant odos gali atsirasti sudirgimo žymių. Pasirinkę tinkamą skalbyklės programą reguliariai skalbkite liemenėlę. Patikėkite, krūtys jums padėkos.

Jūs numetėte svorio. Jei netenkate (ar priaugate) svorio, jūsų krūtys dažniausiai reaguoja tuoj pat. Taip nutinka, nes krūtys sudarytos iš krūtinės ir riebalų audinio. Kuo daugiau krūtyse riebalų, tuo greičiau jos traukiasi arba didėja. Keičiantis krūtų dydžiui gali atsirasti strijų, dėl kurių per daug nerimauti nevertėtų. Nors iš pradžių jos gali atrodyti ganėtinai paraudusios ir bjaurios, laikui bėgant šios žymės greičiausiai išnyks.

Vartojate per daug druskos. Jei krūtys skausmingos ir patinusios, tačiau mėnesinės tikrai dar neartėja, gali būti, kad kalti organizme užsilaikantys skysčiai. Pravartu žinoti, kad ši problema neapsiriboja vien tik virškinimo traktu, o dažnai vartojami sūrūs produktai gali neigiamai veikti krūtų būklę. Taigi atėjo laikas atsisveikinti su traškučiais ir kitais abejotinais produktais o pirmenybę teikti šviežiems ir neperdirbtiems produktams.

Geriate per daug kavos. Kaip bebūtų gaila, tačiau tenka pripažinti, kad piktnaudžiavimas kava gali sukelti nemalonių pojūčių krūtų srityje. Duke universiteto mokslininkai nustatė, kad 61 proc. tyrime dalyvavusių moterų sumažinusios suvartojamo kofeino kiekį džiaugėsi ir sumažėjusiais krūtų skausmais, o anksčiau atliktas tyrimas atskleidė, kad 25 proc. tiriamųjų skausmai krūtyse visiškai išnyko. Dėl kofeino poveikio kraujagyslės krūtyse išsiplečia, todėl atsiranda patinimo ir sunkumo pojūtis, taigi jei dažnai kankina skausmas krūtyse, gali būti, kad atėjo laikas apriboti kavos kiekį.

Persistengiate sporto salėje. Nors iš esmės sportas organizmą veikia teigiamai, krūtims tai naudinga tikrai ne visada. Jei sporto salėje prakaituojate nesegėdamos sportinės liemenėlės ar sportuodamos persistengiate, krūtis gali skaudėti. Tiesą pasakius, kas trečia moteris sportuodama patiria skausmą, o kuo dedamos pastangos didesnės, tuo labiau skauda krūtis. Jei norite išvengti šių skausmų, pasirūpinkite šia jautria savo kūno vieta tinkamai. Be to, būtina sportuojant daryti pertraukas, ypač jei treniruotės itin intensyvios. Pavyzdžiui, vieną dieną per savaitę intensyvias treniruotes galima pakeisti kur kas ramesnėmis jogos pamokomis.

Jums trūksta jodo. Ši medžiaga itin svarbi tinkamam skydliaukės darbui užtikrinti, kuri savo ruožtu gamina hormonus, kontroliuojančius organizme vykstančią medžiagų apykaitą. 2004 m. mokslininkai nustatė, kad praturtinus moterų mitybą jodo papildais pusei tiriamųjų skausmas krūtyse sumažėjo. Tiesa, nors papildai gali šiek tiek sumažinti šią problemą, vis dėlto patartina kreiptis į gydytojus ir išsiaiškinti, ar skydliaukės veikla nėra sutrikusi.

Jums gali būti policistinių kiaušidžių sindromas. Sergant šia liga gali pasireikšti nemažai pastebimų simptomų: nereguliarios mėnesinės, padidėjęs plaukuotumas veido srityje ar ant viso kūno, riebalų perteklius ant odos, aknė ar priaugti kilogramai. Vienas iš į šią kategoriją patenkančių simptomų – krūtų skausmas. Policistinių kiaušidžių sindromą turinčių moterų organizme dažnai užsilaiko skysčiai, todėl padidėja krūtų jautrumas. Taigi jei atmetėte visas kitas galimas krūtų skausmo atsiradimo priežastis, pats laikas apsilankyti pas ginekologą.

Laikas apsilankyti pas gydytoją. Kuo jaunesnė moteris, tuo rizika mažesnė. Vis dėlto krūtų vėžio pavojus kyla visoms be išimties. Jei tik pažastyje ar krūtyje užčiuopėte gumbelį, pastebėjote, kad pasikeitė krūtų forma ar dydis, o galbūt atsirado įdubimų, būtina nedelsiant apsilankyti pas gydytoją. Nepamirškite, kad ankstyvoje stadijoje diagnozuota liga ir tinkamas gydymas gali išgelbėti jums gyvybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)