Tai, ką valgote, gali turėti daug įtakos hipotirozės gydymui. Kai kurie maisto produktai gali būti labai naudingi jūsų sveikatai ir padėti jūsų organizmui įveikti iššūkius, kuriuos kelia ši liga, rašo svetainė curejoy.com.

Dėl lėtai funkcionuojančios skydliaukės padidėja polinkis priaugti antsvorio. Jei valgysite daug apdoroto maisto, apkrausite savo organizmą riebalais, cukrumi, jodu ir druska, o tai dar labiau didins jūsų antsvorį ir trikdys skydliaukės veiklą. Stenkitės maitintis kiek įmanoma sveikiau, valgykite daug šviežių daržovių ir vaisių, rinkitės subalansuotą maistą, turintį daug maistingųjų medžiagų. Štai sąrašas maisto produktų, kurie padeda kovoti su hipotiroze.

1. Omega – 3 riebiųjų rūgščių turinti žuvis: lašiša ir tunas

Jeigu jūsų hipotirozė yra susijusi su Hashimoto liga – autoimuniniu sutrikimu, galinčiu sukelti hipotirozę, jums kyla pavojus, kad padidės jūsų cholesterolio kiekis ir susirgsite širdies ligomis. Taigi jums reikėtų vartoti daugiau širdžiai naudingų omega – 3 riebiųjų rūgščių. Manoma, kad jos net padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Tai yra neįkainojama, jei dėl hipotirozės turite antsvorio, jūsų cholesterolio lygis yra padidėjęs ir jums reikia mažinti širdies ligų tikimybę. Nėra geresnių omega – 3 šaltinių negu tokios riebios žuvys kaip sardinės, lašiša, tunas ar vaivorykštinis upėtakis.
Veganiški omega – 3 riebiųjų rūgščių šaltiniai yra linų sėmenys ir ispaninio šalavijo (chia) sėklos. Jos taip pat turi geram virškinimui reikalingų skaidulų.

2. Daug cinko turintys produktai: jūros gėrybės ir jogurtas

Cinkas yra reikalingas skydliaukės hormonų gamybai, bet hipotirozė gali sukelti cinko trūkumą. Bet kokiu atveju labai pravartu sekti, kiek cinko gaunate su maistu, ir pasistengti, kad jo netrūktų. Daug cinko turi tokie produktai kaip jūros gėrybės, vištiena, liesa mėsa, visadaliai grūdai ir jogurtas. Rekomenduojama cinko paros norma vyrams yra 11 mg, o moterims – 8 mg. Jei esate nėščia, kasdienė cinko norma turėtų padidėti iki 11 mg, o jei maitinate kūdikį krūtimi – iki 12 mg.

3. Daržovių ir kaulų sultinys

Į kasdienę mitybą įtraukite daržovių ar kaulų sultinį. Jame būna daug mineralų, reikalingų skydliaukės hormonams gaminti ir aktyvuoti. Be to, toks sultinys turi palyginus mažai kalorijų ir riebalų, todėl tai yra lengvas maistas. Primeskite į sultinį daug prieskoninių žolelių, pavyzdžiui, petražolių, kurios taip pat yra naudingos skydliaukei.

4. Daug geležies turintys produktai: liesa kiauliena ir špinatai

Geležis yra dar vienas mineralas, reikalingas normaliai skydliaukės funkcijai. Kaip ir cinko atveju, hipotirozė gali slopinti geležies pasisavinimą. Be to, trūkstant geležies, pasunkėja skydliaukės veikla.

Jei jums trūksta geležies, valgykite daugiau šio mineralo turinčių produktų. Vegetariški geležies šaltiniai yra žirneliai, briedžiukai (grybai), žaliosios šparaginės pupelės ir petražolės, nors organizmas geležį lengviau pasisavina iš mėsos. Rinkitės liesas jautienos ir kiaulienos išpjovas, išbandykite antieną ar tokią žvėrieną kaip stirniena. Jums taip pat būtų naudingos tokios jūros gėrybės kaip aštuonkojai ar austrės.

5. Probiotikai: kefyras ir kombuča

Stenkitės valgyti maisto produktų, turinčių probiotinį efektą: raugintas daržoves ar pieno produktus su gerosiomis bakterijomis. Tokie produktai, didindami skrandžio rugščių sekreciją, skatina virškinimą ir atkuria organizme gerųjų bakterijų pusiausvyrą. Probiotikai taip pat gali pagerinti imuninės sistemos funkcijas ir palengvinti maistingųjų medžiagų pasisavinimą.

Rinkitės tokius pieno produktus kaip kefyras ir jogurtas, fermentuotą arbatos gėrimą kombučą ar raugintas daržoves. Tačiau venkite tokių raugintų patiekalų kaip kimči – jų pagrindą sudaro kopūstai, turintys goitrogenų, blokuojančių jodo pasisavinimą.

6. Obuolių actas

Obuolių actas yra puikus detoksikuojantis produktas, padedantis atkurti šarmų ir rūgščių pusiausvyrą ir sureguliuoti hormonų lygį. Jis taip pat gali suaktyvinti medžiagų apykaitą, padėti lieknėti ir sumažinti trigliceridų kiekį kraujyje. Dėl šių priežasčių jis puikiai tinka esant hipotirozei. Šiltu vandeniu praskiesto obuolių sidro išgerkite prieš valgį – tai suaktyvins skrandžio rūgščių gamybą.

7. Daug skaidulų turintis maistas: uogos ir miežiai

Tirpios skaidulos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir yra naudingos virškinimui, todėl jei sergate hipotiroze, rinkitės daug skaidulų turinčius produktus: daugybę šviežių daržovių (pavyzdžiui, pupelių ir paprikų) bei vaisių (pavyzdžiui, uogų ir citrusinių vaisių). Skaidulų kiekį gali padidinti ir miežiai bei avižos.
Tiek tirpios, tiek netirpios skaidulos stiprina širdies sveikatą – tai dar viena priežastis valgyti daug skaidulų turinčius produktus. Jei esate vyras iki 50 metų, stenkitės gauti 38 g, o jei moteris – 25 g skaidulų per dieną. Sulaukus 50 metų, vyrams reikia 30 g o moterims – 21 g skaidulų per dieną. Netirpių skaidulų galite gauti iš morkų, pomidorų bei visadalių grūdų.

8. Kokosų aliejus

Kokosų aliejus yra populiarus produktas, sergant hipotiroze. Jis padeda suaktyvinti medžiagų apykaitą ir atsikratyti antsvorio. Jis taip pat didina bazinę kūno temperatūrą ir užkerta kelią riebalų kaupimuisi organizme. Kokosų aliejus turi daug antioksdantų, vitaminų ir taip pat padeda sumažinti cholesterolio kiekį.

9. Imbieras ir ciberžolė

Šie priešuždegiminiai produktai taip pat turi daug skydliaukei reikalingų medžiagų. Imbieras, pavyzdžiui, turi daug magnio, kalio ir cinko. Tiek ciberžolė, tiek imbieras padeda pagerinti ir normalizuoti skydliaukės funkcijas.

10. Daug vitamino B12 turintys produktai: kiaušiniai ir tunas

Jei negaunate pakankamai vitamino B12, gali sutrikti jūsų skydliaukės veikla. Maža to, vitaminas B12 palengvina nuovargio ir depresijos simptomus, kuriuos kelia hipotirozė. Stenkitės valgyti daug tokios žuvies kaip tunas, vaivorykštinis upėtakis ar lašiša. B12 poreikį gali patenkinti ir dauguma grūdų.

11. Seleno turintys produktai: braziliški riešutai ir kalakutiena

Selenas yra gyvybiškai svarbus skydliaukės sveikatai, tačiau kaip ir jodo atveju, per daug seleno gali būti negerai. Išsitirkite savo seleno kiekį ir pasistenkite gauti rekomenduojamą jo normą. Seleno turi tokie produktai kaip geltonpelekis tunas, sardinės, otas, grybai, kalakutiena, vištiena ir pupelės. Jei jums bus nustatytas seleno trūkumas, gydytojas taip pat gali rekomenduoti seleno papildus. Kai kurie tyrimai rodo, kad tokie papildai būna naudingi sergantiems Hashimoto tiroidizmu.

P. S. Sergant hipotiroze, jodo vaidmuo nėra vienareikšmiškas. Labai svarbu gauti tinkamą jo kiekį. Nors organizmui reikia jodo, kad gamintųsi skydliaukės hormonai, pernelyg didelis jodo kiekis gali sukelti problemų ir dar labiau apsunkinti hipotirozę. Taigi prieš pradėdami vartoti daug jodo turinčių produktų kaip jūros dumbliai ar joduota druska, pasitarkite su gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt