Tačiau būti sveiku yra neabejotinai geresnis jausmas, nei savęs graužimas dėl nutukimo. O sveikata ateina kur kas lengviau, kai sveikus pasirinkimus paverčiame ilgalaikiais įpročiais.

Prastas pasiruošimas

Užpildykite šaldytuvus ir spinteles baltyminiu maistu, vaisiais, daržovėmis, pilno grūdo produktais… Jeigu ten, kur laikote maistą, švilpaus tik vėjai – daug didesnė tikimybė, jog alkio numalšinimui griebsitės ant kiekvieno gatvės kampo pardavinėjamo šokoladinio batonėlio.

Sveikas maistas – tai ne tik salotų lapai. Perverskite receptų puslapius ir suprasite, jog lieknėti galima valgant net tortą, kuris nėra pagamintas kaip kalorijų bomba, o nuo mėsos nebūtinai turi varvėti riebalai.

Per mažai vandens

Pakankamas kiekis vandens užtikrins tiek odos, kaulų ar sąnarių sveikatą, tiek smegenų funkcionalumą. Be to, nuolatinis gėrimas yra ir kelias į mažesnes apimtis.

Pirmasis vandens trūkumo ženklas – nuovargis. Deja, daugelis jį supranta klaidingai ir traktuoja kaip alkį, todėl skuba prisikimšti organizmą maisto medžiagomis, kurių ir taip netrūksta. Todėl visų pirma išgerkite bent stiklinę vandens, o ne čiupkite į rankas šakutę – tai gali išgelbėti nuo nereikalingo apsirijimo.

Jokių baltymų

Žmonės, kurie kalorijas gauna vien iš angliavandenių (daržovių, grūdinių produktų), susidurs su dideliais sunkumais bandydami numesti tuos papildomus kilogramus. Bandykite su kiekvienu patiekalu gauti ir baltymų.

Faktas tas, jog baltymų virškinimui organizmas sunaudoja dvigubai daugiau energijos, nei angliavandenių ir riebalų.

Nežinote, ką valgyti? Baltymų gausu vištienoje, jautienoje, žuvyje, pieno produktuose, kiaušiniuose… Nesidairykite į augalinės kilmės baltymus – jie nėra pritaikyti žmogaus organizmui ir neturi reikalingų amino rūgščių. Kad ir ką teigtų veganai, sportininkai žino – mūsų kūnas yra labiau pritaikytas gyvuliniams produktams.

Per daug skystų kalorijų

Kalorijos, kurias gauname su skysčiais, skaičiuojamos lygiai taip pat, kaip gautos su maistu. Tačiau jos nesuteikia sotumo jausmo, todėl geriame tiesiog per daug, o paskui dar ir valgome. Sultys yra sveikas pasirinkimas, bet tik itin saikingais kiekiais. Saldžius gaiviuosius gėrimus galite pamiršti, nebent savo gelbėjimosi ratą norite paversti visu pripučiamu plaustu, talpinančiu pusę kruizinio laivo.

Geriau rinkitės arbatą, vandenį ar kavą be cukraus.

Didelis nereikalingų kalorijų šaltinis – alkoholis. Jei nepajėgiate jo atsisakyti, apsiribokite vynu arba kokteiliais, kurių maišymui naudojamas vanduo ir dietinis gaivusis gėrimas.

Miego trūkumas

Jau daug apie tai kalbėjome „Sporto kure“, todėl nesiplėsime. Miego trūkumas skatina padidėjusį apetitą, irzlumą, blogą nuotaiką, depresiją ir kitus faktorius, kurie lemia mūsų ėjimą link šaldytuvo.

Pusryčių praleidinėjimas

Šiuolaikinis greitai judantis gyvenimas palieka mažai vietos pusryčių gamybai. Bet jei rūpinatės dėl savo svorio – privalėsite paaukoti šiek tiek laiko, jog jį sumažintumėte ir pradėtumėte dieną nuo pusryčių gamybos.

Pirmasis dienos valgis išjudina medžiagų apykaitą ir pradeda kalorijų deginimo procesą. Daugelis iš mūsų rytais tiesiog nenorime valgyti – nebėda, kadangi pusryčiai yra valgis, suvartotas per dvi valandas nuo pabudimo, todėl nebūtina pradėti kimšti dar nepakilus iš lovos.

Geriausias pasirinkimas – tai kompeksiniai angliavandeniai ir baltymai. Išbandykite avižų košę su uogomis, riešutais ir stikline pieno. Arba pasikepkite kelis kiaušinius, kuriuos galite užkąsti rupia juoda duona ir keliais gabalėliais šoninės.

Apsipirkinėjimas parduotuvės centre

Skamba nesuprantamai? Prisiminkite bet kurios didelės maisto prekių parduotuvės planą. Sveikiausi ir reikalingiausi produktai visada būna išdėstyti kraštuose – pienas, mėsa, duona. Tuo tarpu saldumynai ir kiti skanėstai užima vidurį. Taip nuo seno yra bandoma pritraukti pirkėjus, kurie eidami pirkti duonos, bus priversti praeiti ir pro visą guminukų skyrių bei įstengti atsispirti pagundai ką nors įsimesti į krepšį.

Prekinkitės eidami parduotuvės perimetru – taip sutaupysite laiko, pinigų ir padarysite paslaugą savo kūnui.

Kontrolės nebuvimas

Jeigu laikotės griežtos dietos, o kilogramai netirpsta – galbūt pamirštate tuos saldainius, kuriais šiandien Jus darbe pavaišino kolega? Arba „iškrito“ iš galvos degalinėje nusipirktas dešrainis?

Fiksuokite viską, ką valgote – tik taip pajėgsite suskaičiuoti gaunamas kalorijas. Nepasitikėkite vien savo atmintimi, kadangi vienas saldainis, viena stiklinė gaivaus gėrimo ir nedidelis plombyras „ištirps“ prisiminimuose, tačiau suteiks nemažą krūvelę kalorijų.

Tikrai nepatariame kaip profesoriams su savimi nešiotis užrašų knygutę – praktiškai visi išmanieji telefonai dabar turi kalorijų skaičiuokles, padėsiančias ne tik užsirašyti ką valgote, bet ir nuolatos grafiškai matyti gautų maisto medžiagų kiekį.

Svarmenų pamiršimas

Dieta ir kardio pratimai – jau atgyvenęs ir nepasiteisinęs lieknėjimo tandemas. Kelias link tobulesnių formų yra daug trumpesnis, jei kilnojate svorius.

Užsiimant bėgimu ar dviračio mynimu, kalorijos deginamos tik tuo metu, kai atliekate tą veiklą. Tuo tarpu svorių kilnojamas įjungia raumenų augimo procesą, kuris naudoja kūne saugomą energiją net Jums miegant. Čiupkite svarmenis, o vėliau lieknėkite ilsėdamiesi ir kaupdamiesi prieš naują treniruotę.

Pasidavimas

Visi mes suklumpame ir kartais neatsispiriame kaloringo skanėsto sušlamštimui ar treniruotės praleidimui. Tačiau tai nėra pasiteisinimas viską mesti. Patarlė sako: „Sėkmė – tai gebėjimas atsikelti vienu kartu daugiau, nei nukritote“.

Kelkitės ir grįžkite prie savo dietos ar sportavimo. Neleiskite vienai klaidai sužlugdyti visos dienos, savaitės ar mėnesio planų. Atleiskite sau savo silpnumą ir kaltės jausmą atpirkite dviguba treniruote, o ne dar vienu pyragėliu!

Sveiki įpročiai sveikam gyvenimui

Jeigu vis negalite pasiekti trokštamų rezultatų, gali būti, jog Jums trukdo vienas iš aukščiau išvardintų žalingų įpročių. Tačiau atsverti kiekvieną iš jų yra ir po gerą įprotį, kurį tereikia prisijaukinti.