Vertinant pagal svorį, daugiausiai antioksidantų turi prieskoniai, prieskoninės žolelės, riešutai ir sėklos, rašoma shape.com.

Tačiau jei lygintume tipines porcijas, aukščiausiose pozicijose taip pat atsiduria uogos (penkių skirtingų rūšių). Keisčiausia tai, kad šokoladiniuose leduose antioksidantų daugiau nei tokiuose vaisiuose, kaip „Honeydew“ melionai ar žaliosios vynuogės.

Štai 10 produktų, kuriuose antioksidantų yra daugiausiai.

1. Gervuogės

Viename puodelyje gervuogių antioksidantų yra daugiau nei visose kitose uogose – netgi tokiose pagarsėjusiose antioksidantų „kaupyklose“ kaip šilauogės, braškės, spanguolės ir avietės. Be to, viename puodelyje šių uogų yra pusė rekomenduojamos vitamino C dienos normos (o tai stabdo odos senėjimą – papildomas privalumas!)

Maistinė vertė (1 puodelyje): 62 kalorijos, mažiau nei 1 g riebalų, 14 g angliavandenių, 7,6 g skaidulų, 2 g baltymų.

2. Graikiniai riešutai

Graikiniai riešutai

Vos 30 g graikinių riešutų (arba 15 – 20 branduolių) yra labai daug antioksidantų. Svarbiausia juos valgyti ne cukruotus ir ne sūdytus, o vienus, galima kiek pakepintus – tada juose nebus per daug cukraus ir druskos.

Pasak dietologų, graikiniuose riešutuose taip pat gerokai daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei kituose riešutuose. Vis dėlto turėkite omenyje, kad graikiniuose riešutuose ir apskritai visuose riešutuose gana daug kalorijų, tad jų kiekį reikėtų riboti.

Maistinė vertė (30 g): 185 kalorijos, 18,5 g riebalų (1,7 g sočiųjų riebalų), 4 g angliavandenių, 8 g skaidulų, 4 g baltymų.

3. Braškės

Puodelyje pjaustytų braškių yra daug antioksidantų ir vitamino C (149 proc. rekomenduojamos dienos normos!), taip pat jose daug skaidulų, o tai apskritai naudinga sveikatai ir savijautai.

Maistinė vertė (1 puodelyje): 49 kalorijos, 0,5 g riebalų, 11,7 g angliavandenių, 3 g skaidulų, 1 g baltymų.

4. Artišokai

Vos viename puodelyje artišokų yra ne tik daug antioksidantų, bet ir stebėtinas kiekis baltymų bei skaidulų.

Maistinė vertė (1 puodelyje): 70 kalorijų, 0 g riebalų, 11,5 g angliavandenių, 4,5 g skaidulų, 2,5 g baltymų.

5. Spanguolės

Viename puodelyje šviežių spanguolių yra labai daug nuo ligų apsaugančių, sveikatą stiprinančių antioksidantų. Skaninkite spanguolėmis blynus, keksus ar pyragus arba įsiberkite saują šių uogų į jogurtą pusryčiams.

Maistinė vertė (1 puodelyje): 51 kalorija, 0,2 g riebalų, 13,5 g angliavandenių, 5 g skaidulų, 1 g baltymų.

6. Plikyta kava

Kava

Rytinė kava ne tik pažadina iš miego, bet ir stiprina sveikatą. Pasirodo, kavoje antioksidantų netgi daugiau nei žaliojoje arbatoje ar kakavoje.

Maistinė vertė (240 ml): 18 kalorijų, 2 mg natrio.

7. Avietės

Dar viena itin sveika uoga, kurią rekomenduojame įtraukti į savo racioną. Viename puodelyje aviečių gausu ne tik antioksidantų, bet ir vitamino C (54 proc. rekomenduojamos dienos normos), be to, jose kone daugiausiai skaidulų iš visų vaisių.

Maistinė vertė (1 puodelyje): 64 kalorijos, 1 g riebalų, 15 g angliavandenių, 8 g skaidulų, 1,5 g baltymų.

8. Pekaninės karijos

30 g pekaninių karijų arba 20 riešutų branduolių yra kone daugiausiai antioksidantų iš visų galimų užkandžių. Kepintos pekaninės karijos ne tik patenkina traškių kramtukų poreikį, bet jose yra ir daugiau nei 19 (!!) vitaminų ir mineralų.

Maistinė vertė (1 šaukšte – 30 ml): 196 kalorijų, 20,5 g riebalų (1,7 g sočiųjų), 3,9 g angliavandenių, 2,7 g skaidulų, 2,6 g baltymų.

9. Šilauogės

Šios itin sveikos uogos ne tik suteikia organizmui reikalingų medžiagų ir jį sustiprina, bet ir gali apsaugoti odą nuo pirmalaikio senėjimo.

Maistinė vertė (1 puodelyje): 83 kalorijos, 0,5 g riebalų, 21 g angliavandenių, 3,5 g skaidulų, 1,1 g baltymų.

10. Malti gvazdikėliai

Vos vienas arbatinis šaukštelis šių šildančių prieskonių, kuriais dažniausiai skaninami kepiniai, organizme daro stebuklus. Įberkite žiupsnelį gvazdikėlių į duonos ar sausainių tešlą ar įmaišykite į avižinę pusryčių košę.

Maistinė vertė (1 šaukšte): 21 kalorija, 1,3 g riebalų (0,4 g sočiųjų), 4 g angliavandenių, 2,3 g skaidulų, 0,4 g baltymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)