1. Kalti genai

Ar esate kada pagalvoję, kodėl vieni be didesnių sunkumų gali išgerti toli gražu ne vieną taurę, o kitą rytą lyg nieko nebūtų nutikę keliasi žvalūs iš lovos, o kiti „gydo“ pagirias ir vėl vartodami alkoholio? Tikėtina, kad kalti genai.

Mokslininkai paklausė identiškų dvynių, kaip dažnai jie jaučiasi prastai po išvakarėse vartoto alkoholio. Pateikti dvynių atsakymai patvirtina, kad tokius pačius genų rinkinius turinčių asmenų gyvenime šių itin nemalonių dienų būna tiek pat.

2. Netoleravimas

Tikroji alergija alkoholiui pasitaiko itin retai, tačiau vos po vieno bokalo alaus ar taurės vyno varginantys bėrimai, pilvo spazmai ar išsekimas – kur kas dažniau pasitaikantis dalykas.

Specialistai patvirtina, kad vieno iš gėrimų ingredientų – vynuogių ar grūdų – netoleravimas gali sukelti galvos skausmą, pykinimą, rėmenį, silpnumą ir kitus negalavimus, rašo „The Daily Mail“.

3. Nepakankamai brandintas vynas

Raudono vyno sudėtyje yra taninų, kuriuos išskiria vynuogių kauliukai, odelės ir šakelės. Šie junginiai – ne tik itin svarbus konservantas, bet ir vyno skonį papildantis priedas. Vis dėlto tenka pripažinti, kad taninai dar labiau sunkina pagirias.

Tiesa, dažnai klaidingai manoma, kad ši problema ištinka tik tuo atveju, jei pasirenkamas pigus vynas. Kuo senesnis vynas, tuo mažiau jo sudėtyje lieka taninų. Taigi jei ryte jus kamuoja galvos skausmas, gali būti, kad gėrėte per trumpai brandintą vyną.

4. Kalti italai

Tiraminas – tai amino rūgščių rūšis, padedanti reguliuoti kraujospūdį, tačiau tuo pačiu ir pasižyminti migreną keliančiomis savybėmis. Tiramino aptinkama tam tikruose vynuose, priklausomai nuo vynuogės rūšies.

Daug tiramino yra italų gamybos „Chianti“ vyne ir baltame vyne „Riesling“, kuris gaminti pradėtas Vokietijoje.

5. Esate iš Rytų Azijos

Kai alkoholis suskaidomas organizme, jis paverčiamas acetaldehidu, sukeliančiu nemalonų pagirių simptomų.

Dalis mūsų planetos gyventojų, ypač Rytų Azijos gyventojai turi geno mutaciją, dėl kurios acetaldehidas organizme susidaro kur kas greičiau, todėl kančios po vakarėlio dar labiau sustiprėja.

Amino rūgšties tiramino aptinkama italų gamybos raudoname vyne „Chianti“. Ši medžiaga gali sukelti migreną, kuri daugelį kankina ištikus pagirioms.

6. Kaltos senstančios kepenys

Organizmui senstant mažėja ir pajėgumai. Alkoholio suskaidymo į acetaldehidą procesas vyksta kepenyse, o metams bėgant kepenų gebėjimai tai atlikti mažėja.

7. Kaltos cigaretės

2012 m. atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo universiteto studentai. Nustatyta, kad rūkančius tyrimo po alkoholio vartojimo kitą rytą kankina stipresnės pagirios. Manoma, kad kaltas gali būti tabako dūmuose esantis acetaldehidas

8. Tamsioji viskio pusė

Pagirių sunkumui taip pat įtakos turi ir gėrimo spalva. Tamsių atspalvių stipriųjų alkoholinių gėrimų sudėtyje yra daugiau šalutinių alkoholio gamybos produktų.

Olandų mokslininkai nustatė, kad dėl šios priežasties daug šių šalutinių produktų turintys gėrimai sukelia sunkesnes pagirias.

9. Dažno lankymosi tualete paslaptis

Bet kuris patyręs gėrikas žino, kad alkoholis – tai diuretikas, todėl vartojant alkoholinių gėrimų šlapintis tenka dažniau. Kiekvienas išgerto alkoholio gramas padidina išskiriamo šlapimo kiekį 10 ml. Taigi norint apsaugoti organizmą nuo neigiamo alkoholio poveikio kartu su kiekvienu alkoholiniu gėrimu rekomenduojama išgerti stiklinę vandens.

10. Apsilankymas naujame bare

2011 m. Birmingamo universiteto mokslininkai atliko tyrimą ir nustatė ryšį tarp naujos aplinkos ir cheminių procesų sulėtėjimo. Vienas iš nemažo skaičiaus nepageidaujamų šio sulėtėjimo padarinių – žmogų toliau vartoti alkoholinių gėrimų skatinantis jausmas, nors tuo metu jis jau būna stiprokai apgirtęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)