Citrina turi organizmui reikalingų medžiagų: vitamino C, B, kalcio, geležies, magnio, kalio, organizme vykstančias chemines reakcijas skatinančių medžiagų – fermentų, antioksidantų ir skaidulų. Pagal Ajurvedos filosofiją, įtvirtinę tam tikrus įpročius savo kasdienybėje, gerokai padidiname atsparumą ligoms. Taigi, nieko nelaukus galima imtis vieno iš kasrytinės rutinos žingsnio – stiklinės nešalto vandens su citrina.

Štai 10 svarbiausių vandens su citrina savybių:

1. Pagalba virškinimui

Citrinų sulčių struktūra yra panaši į žmogaus skrandžio sultis, tad padeda šalinti toksinus iš virškinamojo trakto. Citrinoje esančios sultys lengvina virškinimą, šalina rėmens problemas, pilvo pūtimą, stimuliuoja tulžies, širdies veiklą.

2. Stipresnis imunitetas

Citrinoje esantis vitaminas C padeda stiprinti imuninę sistemą, kovoja su virusinėmis ligomis. Be to, čia yra kita svarbi maistinė medžiaga – geležis. Citrinoje jos nėra ypač daug, tačiau kasryt gerdami vandenį su citrina, didiname organizmo gebėjimą pasisavinti kuo daugiau geležies iš maisto.

3. Organizmo drėkinimas

Kiekvienam organizmui yra svarbu būti nuolat drėkinamam, kad neįvyktų dehidratacija. Natūralus vanduo be priedų yra tinkamiausias, tačiau daugeliui žmonių nepavyksta jo gerti pakankamai daug, nes jis nėra skanus. Taigi, į pagalbą pasitelkus citriną, vanduo įgauna kiek kitokį, tačiau nesugadintą skonį bei išlaiko naudingas savybes.

4. Energingumas

Vanduo su citrina akimirksniu padidina energiją ir gerina nuotaiką.

5. Odos jaunėjimas

Citrina yra kupina antioksidantų, kurie užkerta kelią greitam odos senėjimui. Taip pat, vitaminas C padeda palaikyti odos elastingumą, lėtina raukšlių ir dėmių susidarymus.

6. Uždegimų mažinimas

Šlapimo rūgšties patekimas į sąnarius yra viena iš pagrindinių uždegimų priežasčių, o citrina turi galią šalinti šią medžiagą iš sąnarių.

7. Svorio kontrolė

Žinoma, vien vanduo su citrina nepadės atsikratyti visų nereikalingų kilogramų, tačiau tai – svarbus pagalbininkas, padėsiantis greičiau pasiekti rezultatus ir ilgiau juos išlaikyti. Vanduo su citrina padeda kovoti su alkiu, noru nuolat užkandžiauti. Kartais mūsų organizmas yra ištroškęs ir siunčia mums ženklus, kuriuos mes maišome su alkiu ir puolame ką nors valgyti. Tačiau pirmiausiai derėtų atsigerti ir tik po 10 – 20 minučių valgyti, jei vis dar norisi. Neretai, atsigėrus, noras čiupti užkandį dingsta.

8. Gaivesnis kvėpavimas

Citrina paverčia kvėpavimą gaivesnį bei kovoja su burnos bakterijomis. Tai gali būti natūralus burnos skalavimo skystis, tačiau reikia vengti į burną patenkančių vandeniu neskiestų citrinos sulčių, tai gali neigiamai paveikti emalį.

9. Geresnė smegenų veikla

Citrinoje esantis magnis teigiamai veikia smegenis ir nervinę sveikatą. Citrinos vanduo padeda kovoti su depresija, stresu, gerina nuotaiką, tad puikiai tinka moksleiviams, studentams bei žmonėms, dirbantiems stresinį darbą. Kiekvienam studentui, pratusiam į pagalbą mokantis pasitelkti energetinį gėrimą, derėtų tai pakeisti vandens su citrina gurkšnojimu.

10. Mažesnė riziką susirgti vėžiu

Jau minėtieji antioksidantai citrinoje padeda ne tik apsaugoti odą, bet ir mažina riziką susirgti vėžiu. Jie neutralizuoja rūgštis, kurios iššaukia susirgimus šia liga.