Griežta dienotvarkė. Norint atsikratyti nemigos ir saldžiai išsimiegoti, svarbu eiti gulti ir keltis tuo pačiu metu. Nesvarbu, kad savaitgalis arba atostogos, tačiau šios taisyklės būtina laikytis. Organizmui svarbus režimas, antraip jis išsibalansuos. Tuomet ketindami dirbti jausitės mieguisti, o atsigulę į lovą – itin energingi ir negebėsite sumerkti akių.

Popiečio miego ribojimas. Jeigu jaučiatės labai pavargę arba apsnūdę, prisnūskite pogulio. Svarbiausia, kad jis truktų ne ilgiau nei 30 min. Taip pat nederėtų eiti popiečio miego vakare, antraip naktį bus sunku užmigti.

Tinkamas guolis. Svarbu, kad lova būtų erdvi, ir netektų miegoti susispaudus, bijant, kad apsivertę ant šono, iškrisite iš jos. Ne ką mažiau svarbus kokybiškas čiužinys. Itin minkštas greitai išsiguli ir kenkia stuburui, todėl verčiau rinktis kietesnį. Pagalvė neturėtų būti aukštesnė nei 20 cm. Jos kietumas priklauso nuo miegojimo pozos. Mėgstantys miegoti ant pilvo turėtų rinktis minkštą, ant nugaros – vidutinio kietumo, o ant šono – kietą pagalvę.

Optimali temperatūra. Miegamajame temperatūra turėtų būti šiek tiek vėsesnė nei kituose kambariuose. Specialistai rekomenduoja, kad ji būtų +18 °C. Įrodyta, kad tokioje aplinkoje pailsima geriausiai.

Išvėdintas miegamasis. Prieš einant miegoti patariama miegamąjį gerai išvėdinti. Anot mokslininkų, grynas oras padeda atsipalaiduoti, pamiršti dienos rūpesčius ir geriau išmiegoti. Todėl prieš miegą naudinga pasivaikščioti.

Triukšmas. Miego kokybei kenkia bet kokie pašaliniai garsai, net jeigu žmogus nuo jų nepabunda. Todėl jei gyvenate triukšmingoje aplinkoje, pavyzdžiui, šalia judrios gatvės, patartina įsigyti specialius ausų kištukus.

Šviesos neutralizavimas. Tamsoje išsiskiria miego hormonas – melatoninas. Jeigu patalpoje itin šviesu, jo trūks, dėl to užmigti bus sunkiau. Todėl prieš einant miegoti patariama užtraukti naktines užuolaidas ir išjungti visus elektros prietaisus, kurie skleidžia bent menkiausią švieselę. Įrodyta, kad miego kokybei itin kenkia melsva šviesa.

Saikingas skysčių ir maisto vartojimas. Jeigu nenorima, kad sapnus drumstų primygtinis noras naktį apsilankyti tualete, likus 2 val. iki miego nerekomenduojama gerti jokių skysčių. Ne ką geresnė mintis ir prisivalgyti prieš einant miegoti. Tuomet organizmas negalės ilsėtis, nes jam teks virškinti maistą.

Rūkymas. Vokietijoje buvo atlikta apklausa, per kurią paaiškėjo, kad net 28 % rūkalių kamuoja nemiga ir dažni nubudimai naktį. Anot mokslininkų, dėl to kaltas nikotino poveikis.
Šilta vonia. Likus valandai iki miego naudinga apie 20 min. pasimėgauti šilta vonia. Į ją patariama įlašinti kelis lašus levandų ar kito eterinio aliejaus.

Augintiniams lovoje - ne vieta. 60 % gyvūnų augintojų miega kartu su jais. Pasirodo, tai kenkia kokybiškam miegui. Gyvūnai ne tik užima papildomą vietą lovoje, bet ir skleidžia įvairius garsus, naktį keliasi ir prižadina šeimininkus.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!