Imkitės šių mitybos pokyčių jau šiandien, ir iškart pajusite teigiamą poveikį sveikatai, ilgainiui gali sumažėti ir svoris, kūnas taps lieknesnis, pagerės kraujo sudėtis. O visa tai užtikrina ilgesnį ir sveikesnį gyvenimą.

Dietologas Jaysonas Hunteris portale Getfrank.co.nz išvardija 10 paprastų žingsnių link pokyčių, kurių rezultatus pajusite iškart.

1. Skysčiai

Gerkite žalią arbatą ar vandenį, o ne saldžius gazuotus gėrimus, kuriuose daug kalorijų. Žalia arbata labai sveika organizmui, nes joje labai daug antioksidantų. Kiekvienai suvartotai kalorijai turite išgerti 1 ml skysčio be kofeino. Tai atitinka 8–12 stiklinių žalios arbatos ar vandens per dieną.

2. Ląstelienos privalumai

Per dieną rekomenduojama suvalgyti 25–35 gramus ląstelienos. Dauguma žmonių suvartoja vos 14 g ląstelienos, tad praktiškai visiems reikia padidinti normą. Ląsteliena padeda numalšinti alkio priepuolius ir kontroliuoja insulino bei cukraus kiekį kraujyje, todėl užkerta kelią riebalų sankaupoms (kai insulino ir cukraus kiekis padidėja, organizmas ima kaupti riebalų atsargas).

Rekomenduojamą ląstelienos dienos normą pasieksite, jei kiekvieno valgio metu suvalgysite 1 porciją vaisių ir daržovių.

3. Baltymų svarba

Kiekvieno valgio metu valgykite neriebių baltymų, pavyzdžiui, liesos jautienos, vištienos, kalakutienos krūtinėlę, lašišos, neriebaus kaimiško sūrio ir kitų neriebių pieno produktų, išrūgų baltymų miltelių.

Tai taip pat padės kontroliuoti insulino kiekį ir numalšinti staigaus alkio priepuolius, o tai savo ruožtu nebeprovokuos organizmo kaupti riebalus. Pastebėsite, kad pradėję kiekvieno valgio metu valgyti liesų baltymų, natūraliai suvalgote mažiau.

4. Valgyti dažnai: kodėl?

Geriau valgyti 4–6 kartus per dieną mažesnes porcijas, nei 2–3 kartus didesnes. Kodėl? Valgant dažniau, pagerėja medžiagų apykaita ir sudeginama daugiau kalorijų. Kiekvieno valgio metu valgydami baltymų turinčių produktų ir daržovių, ilgainiui įprasite suvalgyti mažiau, tad sumažės bendras suvartotų kalorijų skaičius.

5. Kas yra natūralus, neperdirbtas maistas?

Valgykite natūralius, neperdirbtus produktus, kuriuose daug ląstelienos ir mažai cukraus. Tai, kaip jau minėta, yra neriebūs baltymai (liesa jautiena, vištiena, žuvis ir išrūgų baltymai), vaisiai ir daržovės (apelsinai, obuoliai, braškės, mėlynės, brokoliai, paprikos, smidrai, morkos), riešutai (migdolai, anakardžiai ir graikiniai riešutai) ir pilno grūdo produktai.

Pasistenkite pirkti kuo mažiau perdirbtų produktų, pusfabrikačių. Geriau valgykite daugiau pilno grūdo produktų, košių ir daržovių.

6. Sveikieji riebalai: taip, būna sveikų riebalų

Valgykite užtektinai produktų, kuriuose yra sveikųjų riebalų. Tai, pavyzdžiui, alyvuogių aliejus, graikiniai riešutai, migdolai ir kiti produktai, kurių sudėtyje yra omega-3 riebalų rūgščių. Šiuose produktuose daug antioksidantų, jie užtikrina geresnę smegenų veiklą, taip pat padeda kituose svarbiuose organizmo procesuose. Riebalų rūgštys taip pat apsaugo nuo kai kurių konkrečių ligų.

7. Superproduktai

Į savo kasdienį valgiaraštį įtraukite vadinamųjų superproduktų. Tai liesa mėsa, lašiša, neriebus natūralus jogurtas be priedų, pomidorai, špinatai, įvairios uogos, avižų grūdai, įvairūs riešutai, alyvuogių aliejus, linų sėmenys, žalia arbata ir įvairios pupelės. Tai tik dalis superproduktų.

8. Riebalai

Kasdien suvalgykite ne daugiau nei 30 proc. riebalų. Pasistenkite sumažinti sviesto, grietinės, majonezo ir pan. kiekį. Tai nereiškia, kad reikia visiškai atsisakyti šių produktų, tiesiog nevalgykite jų reguliariai, kasdien.

9. Pats svarbiausia žingsnis: maisto registravimas

Užsirašykite, ką kasdien suvalgote ir išgeriate. Galite nustebti, kiek ir kokio maisto suvartojate nė nesusimąstydami ir iškart pamiršdami. Labai sveika viską suregistruoti ir dienos pabaigoje peržvelgti.

Toks maisto registravimas yra labai svarbus siekiant ilgalaikės sėkmės, nes norint keisti savo mitybą, reikia turėti informaciją, kurią galima vertinti ir analizuoti. Jei vis niekaip nesulaukiate taip trokštamų pokyčių, atsakymą greičiausiai rasite savo mitybos ar sporto dienoraštyje.

10. Produktų etiketės

Peržvelkite maisto etiketes. Venkite produktų, kuriuose daug cukraus, kalorijų ar transriebalų. Ieškokite kuo natūralesnių, kuo mažiau apdorotų produktų. Venkite tokių produktų: cukraus, daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo ir hidrintų ar iš dalies hidrintų augalinių riebalų. Bent jau stenkitės, kad jų produkto sudėtyje būtų kuo mažiau. Paprastai tų produktų, kurie etiketėje minimi pirmiausiai, sudėtyje yra daugiausia.

Niekas nesitiki, kad visų pokyčių imsitės iškart, per vieną dieną. Bet labai tikimės, kad jei iš tiesų norite gyventi geresnį ir sveikesnį gyvenimą, imsitės šių pokyčių per ateinančias 4 savaites.

Geriausias būdas įgyvendinti šią užduotį – susidaryti savo asmeninį planą. Planuokite savo valgiaraštį ir lieknėjimo strategiją: numatykite, ką valgysite, kur ir kada.

Labai greit pastebėsite, kaip lengva gyventi sveikesnį gyvenimą ir siekti trokštamų tikslų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)