Įvairių alergijų priežastis gali būti padidėjęs organizmo rūgštingumas. Sąnarių skausmas juntamas, kai rūgštys pakeičia sąnarinį tepalą ir dėl nepakankamos mitybos sąnarių kremzlės nusidėvi. Įvairias kvėpavimo takų ligas taip pat dažnai paskatina rūgštys.

Jų pertekliaus kamuojami asmenys skundžiasi galvos skausmais, bloga nuotaika, energijos trūkumu, nerviniu išsekimu, jautrumu, taip pat nevaldomomis emocijomis, gyvenimo džiaugsmo praradimu, apatija, nuovargiu, atsirūgimu rūgštimi, vidurių užkietėjimu. Juos dažnai vargina nuolatinė sloga, ašarojančios akys, odos egzemos, skrandžio ir kitų vidaus organų negalavimai.

Organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyra, arba kas yra pH

pH (vandenilio jonų rodiklis) – tai dydis, nusakantis vandenilio jonų (H+) koncentraciją tirpale, tai yra tirpalo rūgštingumą ar šarmingumą. Svarbiausias yra kraujo pH, kurio norma yra nuo 7,32 iki 7,35. Net ir labai mažas (vos keliomis dešimtosiomis dalimis) šios normos pokytis paveikia organizmo elektrocheminius procesus, ir žmogaus sveikatai ima grėsti pavojus, todėl organizmas daro viską – gamina cholesterolį ir riebalus, ima iš kaulų kalcį, magnį ir kitus šarminius elementus, kad išlaikytų šią kraujo pH normą.

Jei žmogus maitinasi sveikai – valgo natūralų maistą, daugiau gyvo žalio maisto racione, praktikuoja sveiką gyvenimo būdą, sportuoja, laiku eina miegoti, organizmas lengvai palaiko normalų pH. Deja, šiandien daugelio žmonių dietoje vyrauja rafinuoti produktai – cukrus, balta duona ir baltų miltų gaminiai, baltieji ryžiai, nesveiki (hidrinti) riebalai (margarinas, tepieji mišiniai, aliejai), vartojama per daug gyvūninės kilmės baltymų. Visi šie produktai labai rūgština organizmą ir ilgainiui sukelia sveikatos sutrikimus bei lėtines ligas.

Ką galime pakeisti?

Pradėkite nuo žaliųjų kokteilių rytais. Tai padės organizmui pailsėti ir natūraliai apsivalyti – detoksikuotis. Daigai, vaisiai, žalėsiai, daržovės, fermentuotas maistas padeda greičiau atkurti šarmų ir rūgščių pusiausvyrą. Štai kodėl žmonės, įtraukdami į savo mitybos racioną daugiau gyvo maisto, tampa gyvybingi, linksmesni, atranda gyvenimo džiaugsmą, norą judėti, sportuoti.

10 organizmo detoksikacijos punktų pagal Gražiną Gum

Šiuo periodu, kai vyksta metų sezonų pasikeitimas, mūsų organizmas taip pat prisitaiko prie gamtos virsmo. Tai itin palankus laikas pasirūpinti organizmo apvalymu ir sustiprinti imunitetą.

Švarus, sveikas žarnynas - stiprus imunitetas. Tai pagrindinis sveikatos rodiklis.

Šiuo periodu rekomenduoju atkreipti dėmesį į šiuos 10 punktų ir vykdyti juos bent 1 savaitę, dar geriau - dvi. Taip padėsime savo organizmui ir paruošime imunitetą prieš atkeliaujančius šalto periodo virusus.

Taigi pradedam!

1. Venkite baltų miltų bei gaminių iš jų. Įskaitant ir vegetarų liaupsinamą seitaną, kuris yra tik baltų miltų darinys, kuris taip pat itin teršia organizmą.

2. Išbraukite iš raciono baltą cukrų bei gaminius su juo. Saldumynus galite keisti medumi, džiovintais vaisiais, kokoso nektaro cukrumi, stevija, xylitoliu.

3. Atsisakykite kavos ir alkoholio. Kavą keičiame stipresne pu-erh arbata, kuri detoksikuoja organizmą, tonizuoja bei turi puikių savybių, kadangi yra fermentuota.

4. Nenaudokite saldaus pieno produktų, tokių kaip pienas, varškė, baltas sūris. Galimi nedideliais kiekiais ir retai- kietasis sūris, rūgpienis, natūralus jogurtas, kadangi šie produktai turi gerųjų bakterijų bei mažiau kaupia gleives žarnyne.

5. Maiste naudokite šildančius prieskonius: imbierą, kajeną (jis šildo organizmą, skirtingai nei čili, kuris vėsina ir yra tinkamas naudoti vasarą) krienus, česnaką, svogūną, garstyčias, kurias galite paruošti ir patys namie. Sumalkite garstyčių grūdelius kavamale, įpilkite šlakelį citrinos sulčių, druskos, aliejaus. Sumaišykite ir turėsite savo namines garstyčias, kurias šaldytuve galite laikyti iki 10-14 d.

6. Bent kartą per dieną išgerkite pelyno arbatos su citrinos sultimis. Tinkamiausias metas - prieš pietus, likus 15-20 min iki pietų. Pelynas itin gerai naikina mikrobus, virusus, šalina esančias gleives, kurios susidaro nuo rūgštinio maisto; kepto, skrudinto, virto bei produktų, kurių nevartosime šią savaitę ar ilgiau. Pelyno arbatos negerkite prieš naktį, kadangi ji turi tonizuojantį poveikį.

7. Kad sustiprintumėte detoksikacijos poveikį, rekomenduoju atsisakyti bent savaitę kepto, skrudinto ir pervirto maisto. Galimas šiltas, lengvai garuose šildytas maistas. Sriubas ruoškite su karštu maistu, bet nevirti. Kaip paruošti tokias maistingas sriubas galite žiūrėti mano svetainėje www.grazinagum.com

8. Rytais gerkite šiltą vandenį su citrina. Santykis turėtų būti 300-500 ml karštoko vandens su 0,5 citrinos sulčių. Tai padės organizmui iš karto sušilti. Energijos antplūdis bei malonus pojūtis visam kūnui. Taip pat citrina ryte itin palankiai veikia valančiai.

9. Kam jautrus skrandukas ir sakote, kad negalite gerti ryte vandens su citrina, o ką jau kalbėti apie žalią kokteilį, tai pirmas požymis, kad Jūsų organizmas kenčia nuo per didelio rūgštingumo. Pradžiai padėsšis receptas: prieš naktį gerti po 1 a.š šalto spaudimo aliejaus; kokoso, avokado, linų sėmenų, kanapių.

Beje, aliejų rekomenduočiau gerti visiems, darantiems šią mini detoksikaciją. Tai papildomai padeda organizmui naktį detoksikuoti kepenis, tulžies pūslei apsivalyti. Tuo pačiu žarnyno, skrandžio, stemplės gleivinė, kuri būna sudirgusi, su žaizdelėmis - aliejus švelniai padės gydytis.

10. Ryte gerkite žalią kokteilį po šilto vandens praėjus 15-20 min.

11. Ryte pradedame sportuoti, mankštintis. Bent trumpa rytinė mankšta bus organizmo išjudinimas, puiki geros emocijos ir energijos įkrova dienai ir puikiai nuotaikai.

12. Šiuo periodu ir, žinoma, visą šaltąjį periodą, rekomenduoju valgyti daugiau fermentuoto maisto - tai paprastai raugintos daržovės. Kadangi jose yra gerosios žarnynui naudingos bakterijos, kurios neleidžia kauptis blogosioms bei naikina virusus, taip stiprindamos imunitetą. Švarus žarnynas - stiprus imunitetas. Mūsų senoliai žiemą valgydavo daug raugintų daržovių. Metas tai prisiminti ir įtraukti jas į savo racioną.

13. Gyvūninės kilmės baltymus (mėsa, žuvis, kiaušiniai) šiuo periodu keičiame į augalinės kilmės, kurie savo aukšta maistine bei didele baltymų koncentracija bei įsisavinimu nenusileidžia gyvūninės kilmės baltymams. Tai būtų lęšiai (žali ir juodi, pastarieji yra itin maistingi), avinžirniai (itin tinkami daug sportuojantiems, mung pupelės - spindulinės pupuolės, quinva - bolivinė balanda, žali - nekepinti grikiai, avižos (rinkitės mažiau perdirbtas) bei raudonos pupelės.

Kad maistinė vertė būtų didesnė bei įsisavinimas padidėtų, rekomenduoju kruopas mirkyti per naktį vandenyje, tokiu būdu iš jų išeina fermento inhibitorius, aktyvuojami fermentai, vitaminai, mineralai. Tada galima sekančią dieną dar keletą valandų palikti sausai ir pradygusius valgyti žalius, dėti į salotas, berti į sriubą, ruošti padažus, užtepus ar trumpai pašildyti ir valgyti šiltą, tačiau itin maistingą maistą.

Sveikos mitybos ir gyvensenos ekspertė, knygų apie sveiką gyvenseną, mitybos programų autorė Gražina Gum organizuoja specialią programą, kurią rekomenduotina atlikti rudenį bei pavasarį - tuo periodu, kai aplinkoje padaugėja virusų. Praėjus detoksikacinę programą, sustiprėja imunitetas, organizmas tampa atsparesnis virusams. Tai unikali, sistemiška, sveikatinimo programa, siekiant išvalyti organizmą nuo šlakų, toksinų bei sustiprinti imunitetą.