Pavyzdžiui, neseniai specialistai padarė išvadą, kad sėdėti susikūprinus kartais yra sveikiau nei tiesia nugara. O darbas manikiūro salone pagal kenksmingumą sveikatai prilygsta darbui naftos perdirbimo gamykloje.

Taigi, adme.ru pažvelgė, kokie moksliniai atradimai gali teigiamai paveikti mūsų gyvenimo būdą.

1. Tikėtina, kad apendikso pašalinimas padidina Parkinsono ligos tikimybę

Mokslininkai iš Klivlando universitetinės klinikos išanalizavo nacionalinę medicinos duomenų bazę, kurioje sukaupta informacija apie 62,2 mln. pacientų. Paaiškėjo, kad žmonės, kuriems buvo atlikta apendikso pašalinimo operacija, 3 kartus dažniau sirgo Parkinsono liga. Kaip konkrečiai Parkinsono liga susijusi su apendicitu, ir ar apskritai yra susijusi, ekspertai kol kas nežino – jie iki šiol negali prieiti prie bendrų išvadų šiuo klausimu.

2. Darbas manikiūro salone prilygsta darbui naftos perdirbimo gamykloje

Kolorado valstijos universiteto mokslininkai 1,5 metų tyrė oro kokybę 6 manikiūro salonuose, esančiuose Kolorado valstijoje. Buvo tiriama įvairių lakiųjų organinių junginių (etilbenzeno, formaldehido ir kt.) koncentracija patalpose. Paaiškėjo, kad visuose 6 salonuose šių toksiškų medžiagų koncentracijos lygis daug kartų viršijo minimalias leistinas normas, o tai gerokai padidina riziką susirgti nosiaryklės vėžiu, leukoze ir kitomis onkologinėmis ligomis.

Be to, apklausa parodė, kad dauguma šių įstaigų darbuotojų skundžiasi odos ir akių gleivinės sudirgimu, galvos skausmais. Ekspertai paskaičiavo, kad kvėpuojant tokiu užterštu oru 20 metų vėžio rizika išauga 100 kartų, o darbas manikiūro salone prilygsta darbui automobilių remonto garaže arba naftos perdirbimo gamykloje.
Pasak tyrėjų, klientams nerimauti nereikėtų, nebent jie kenčia nuo astmos ar alergijos.

3. Šviesos diodų skleidžiama mėlyna šviesa kenkia regėjimui

Prancūzų specialistai iš Nacionalinės maisto produktų saugos, aplinkos ir darbo kontrolės agentūros išsiaiškino, kad mėlyna šviesa, kurią skleidžia šviesos diodų lempos ir prietaisai, kenkia sveikatai. Konkrečiai, ji sutrikdo cirkadinius žmogaus ritmus, taip pat neigiamai veikia akių tinklainę. Ypač didelį pavojų ji kelia vaikams, nes jų akies lęšis dar ne visiškai susiformavęs.

Ekspertai rekomenduoja naudoti tokias šviesos diodų lempas, kurios skleidžia šiltą šviesą.

4. Mitybos režimas ne mažiau svarbus, nei dienos režimas

Ir medikai, ir paprasti žmonės žino, kad naktinio darbo režimas sukelia chronišką cirkadinio ritmo sutrikimą, o tai gerokai padidina širdies ir kraujagyslių ligų bei antrojo tipo diabeto riziką. Specialistai iš Kembridžo ir Mančesterio universitetų išsiaiškino, kad ir mitybos režimas gali sutrikdyti vidinį organizmo laikrodį: taip nutinka, kai žmogus valgo jam neįprastu laiku.

Eksperimentai parodė, kad taip maitinantis, cirkadinis ritmas sutrinka ir organizmas nustoja skirti dieną nuo nakties, o tai labai kenkia sveikatai.

„Tiems, kas dirba naktimis, reikėtų pasistengti valgyti prie natūralios dienos šviesos“, – pataria tyrimo autorė Priya Crosby.

5. Kremai nuo saulės pavojingesni nei buvo manoma

Grupė specialistų iš JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) atliko nedidelį klinikinį bandymą, kuriame dalyvavo 24 abiejų lyčių savanoriai. Kelias dienas jie po 4 kartus per dieną tepėsi odą apsauginiu losjonu, kremu ar purškikliu nuo saulės. Po savaitės dalyviams buvo ištirtas kraujas. Rezultatai nepaguodė: paaiškėjo, kad dažnai tepantis apsauginėmis priemonėmis nuo saulės jose esančių aktyviųjų medžiagų koncentracija kraujyje gerokai išaugo. Kai kuriais atvejais ji 400 kartų viršijo saugią ribą.

Vis dėlto mokslininkai mano, kad atsisakyti apsauginių priemonių nuo saulės nereikėtų, nes vėžio rizika nuo ultravioletinių spindulių didesnė, nei nuo priemonių nuo saulės.

6. Elektroninės cigaretės žudo širdį

Masačusetso universiteto mokslininkai atlikę eksperimentus įrodė, kad elektroninių cigarečių aromatiniai skysčiai kenkia širdies kraujagyslių ląstelėms. Paaiškėjo, kad aromatinės medžiagos sukelia tam tikrų širdies ląstelių uždegimą ir mirtį. Buvo testuojami 6 aromatai, paaiškėjo, kad pavojingiausias iš jų yra cinamono skonio skystis.

Primename, kad pernai ekspertai nustatė ryšį tarp elektroninių cigarečių ir padidėjusia širdies smūgio rizika.

7. Sėdėti tiesia nugara ne visada sveika

Visuotinai manoma, kad sėdint nugara turi būti tiesi, bet neseniai atlikti tyrimai šią aksiomą apverčia aukštyn kojomis. Primename, jog anksčiau buvo manoma, kad kai žmogus sėdi susikūprinęs, labai apkraunamas stuburas. Bet fizioterapeutai iš Universitetinės Šiaurės Tiso ligoninės, esančios Stoktone prie Tiso, Didžiosiojoje Britanijoje, atliko tyrimus ir padarė išvadą, kad nestiprus kūprinimasis gali būti naudingas tiems, kurie kartais jaučia strėnų skausmą.

Be to,specialistų iš Australijos atlikti eksperimentai parodė, kad sėdint kiek susikūprinus mažiau įsitempia nugara ir kojos.

8. Oro drėkintuvai apsaugo nuo gripo

Jeilio universiteto mokslininkai išsiaiškino, kaip oro drėgnumas veikia organizmo reakciją į gripo virusą. Specialistai atliko eksperimentą su genetiškai modifikuotomis pelėmis, kurios į gripo virusus reaguoja taip pat, kaip ir žmonės. Gyvūnai, laikomi patalpose, kuriose buvo vienoda temperatūra, bet skirtingas oro drėgnumas, buvo paveikti A gripo (H1N1) virusu. Paaiškėjo, kad organizmai, esantys vietose su maža drėgme, virusu užsikrėsdavo greičiau. Be to, tokiomis sąlygomis susirgus sulėtėdavo regeneracijos procesai kvėpavimo takuose. Mokslininkai įsitikinę, kad norint sumažinti gripo riziką, reikia naudoti oro drėkintuvus – ir ne tik namuose, bet ir įstaigose bei darbovietėse.

9. Intensyvi kaklo mankšta labai pavojinga sveikatai

Gydytojai perspėja: jei mankštindami kaklą intensyviai traškinsite kaklo slankstelius, gresia rimtos sveikatos problemos. Medikai kaip pavyzdį pateikia 28 m. Josho Haderio atvejį. Vyrui skaudėjo kaklą, tad norėdamas palengvinti būklę jis ėmė sukinėti galvą iš vieno šono į kitą. Staiga kakle kažkas trakštelėjo ir Joshas pajuto, kaip kairė kūno pusė tampa nejautri. Be to, atsirado silpnumas, stiprus nesiliaujantis žagsulys, problemos su kūno koordinacija ir regėjimu. Ligoninėje paaiškėjo, kad jį ištiko insultas: mankštinant kaklą Joshui nutrūko arterija, kuri eina prie galvos pagrindo ir maitina smegenis. Medicinos įstaigoje vyras praleido kelias dienas. Dabar J. Haderis jau namuose, bet kai kurios problemos, pavyzdžiui, koordinacijos sutrikimas, liko. Įdomu tai, kad žagsulys nesiliovė dvi savaites po insulto.

10. Sportas veiksmingiausias ryte

Neseniai specialistai iš Kalifornijos universiteto atliko eksperimentus ir įrodė, kad sporto treniruotės daug veiksmingesnės, jei sportuojama ryte. Pasirodo, būtent ryte ląstelės sugeria daugiau deguonies, organizme aktyviau vyksta apykaitos procesai. Tai yra, sportuojant rytais labiau stimuliuojama medžiagų apykaita.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)