Štai dalykai, kuriuos prausdamiesi darote blogai:

1. Maudynės kiekvieną dieną. Retas kuris įsivaizduoja dieną be prausimosi. Bet Kalifornijos universiteto tyrimas parodė, kad per dažnos maudynės gali būti žalingos, nes panaikina odos mikroorganizmus, kurie reikalingi kovai su tam tikromis infekcijomis. Taip pat tai mažina odos riebalinį sluoksnį, kuris saugo odai naudingą vandenį – dėl to, prausiantis pernelyg dažnai, oda gali išsausėti. Įvairios odos ligos neretai atsiranda dėl išsausėjimo, nes tokia oda – puiki terpė infekcijoms įsikurti.

2. Per ilgas prausimasis. Daktarė Anjali Mahto, dermatologijos konsultantė, pataria maudytis trumpai ir greitai. Nereikėtų praustis ilgiau nei 20 minučių. Kuo ilgiau stovite po dušu, tuo labiau dirginama jūsų oda.

3. Muilo naudojimas. Kasdienis muilo naudojimas gali turėti įtakos mūsų imuninei sistemai. Ant mūsų odos yra nepaprastai daug bakterijų, o kai kurios apsaugo mus nuo tokių odos ligų, kaip egzema ar aknė. Antibakterinis muilas gali būti labiau žalingas, nei naudingas, nes jis panaikina ir gerąsias bakterijas.

4. Viso kūno prausimas muilu. Muilas panaikina nešvarumus ir riebalus nuo mūsų kūno, tačiau rankų ir kojų oda neturi daug riebalų, tad tų vietų prausimas muilu gali paskatinti odos sausėjimą.

5. Dušo srovės tekėjimas per veidą. Nors dauguma gali pamanyti, kad stovėti po dušu ir leisti vandeniui trykšti į veidą yra puikus būdas pašalinti visus nešvarumus, iš tiesų tai gali pridaryti žalos. Karštas vanduo nėra itin naudingas veido odai, jis itin sudirgina odos kapiliarus.

6. Šiūruoklinės kempinės naudojimas. Plaušinės yra tikras rojus bakterijoms – ten kaupiasi negyvos odos ląstelės ir kiti mikrobai, taip pat – pelėsis. Tokios plastikinės kempinės turėtų būti keičiamos kas du mėnesius. Yra dar vienas būdas, panaikinsiantis bakterijas kempinėje – po panaudojimo reikėtų įdėti ją į mikrobangę ir pakaitinti nuo 30 iki 60 sekundžių.

7. Galvos plovimas karštu vandeniu. Nėra taip blogai plauti galvą kievieną dieną, tačiau svarbu tai daryti teisingai. Dažnai plaukai trinkiami pernelyg karštu vandeniu, manant, kad tai geriau panaikins nešvarumus. Plauti galvą reikėtų drungnu vandeniu.

8. Prausimasis kietu vandeniu. Vanduo Didžiojoje Britanijoje yra kietas, nes sudėtyje turi daug kalcio. Tai gali erzinti odą, o norint apsisaugoti, reikėtų naudoti vandens filtrus.

9. Veido valymas netinkama priemone. Veido prausikliai, kurių sudėtyje yra alkoholio, panaikina naudingąsias odos ląsteles, o valikliai su juose esančiu muilu sumažina reikalingus odai riebalus.

10. Skutimosi peiliukų naudojimas. Užstrigę plaukeliai ir kiti nešvarumai gali likti ant skutimosi peiliukų, o tai didina tikimybę, kad oda bus sudirginta. Patariama kas dvi savaites pamirkyti skutimosi peiliukus baliklyje arba acte.