Be to, kepenys yra liauka, išskirianti chemines medžiagas, reikalingas kitoms kūno dalims. Taigi, kepenys yra vienintelė kūno dalis, kuri yra ir organas, ir liauka.

Sveikos kepenys reguliuoja kraujo sudėtį, iš organizmo išvalo nuodingus toksinus bei apdoroja ir transformuoja virškinimo proceso metu žarnyno įsisavintas maistines medžiagas bei paverčia jas tokiomis, kurios yra tinkamos organizmui. Jos taip pat kaupia kai kuriuos vitaminus, geležį ir paprastąją cukraus gliukozę.

Kepenys yra atsakingos už insulino, hemoglobino ir kitų hormonų skaidymą. Be to, jos naikinas senas raudonųjų kraujo kūnelių ląsteles ir gamina chemines medžiagas, kurių reikia, kad kraujas tinkamai krešėtų.

Kadangi kepenys atlieka tiek gyvybiškai svarbių funkcijų, labai svarbu, kad jos būtų sveikos.

Nesveikai maitindamiesi ir gyvendami mes apkrauname savo kepenis ir verčiame jas per daug dirbti, kol galiausiai jos nebesugeba veiksmingai perdirbti toksinų ir riebalų.

Tai savo ruožtu didina nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, lėtinio nuovargio, galvos skausmo, virškinimo problemų, alergijų ir kitų sveikatos sutrikimų riziką.

Išvalyti ir atnaujinti kepenis padeda daug produktų. Jie padeda palaikyti kepenų sveikatą ir užtikrinti, kad jos tinkamai funkcionuotų.

Pateikiame sąrašą 10-ies produktų, kurie geriausiai valo kepenis.

1. Česnakas

Česnakas puikiai valo kepenis. Kepenyse jis padeda aktyvuoti enzimus, kurie savo ruožtu padeda išplauti toksinus. Be to, jame yra alicino ir seleno, kurie padeda optimizuoti kepenų valymo procesą ir apsaugo kepenis nuo toksinės žalos.

Be to, česnakas mažina cholesterolio ir trigliceridų, kurie apkrauna kepenis ir trukdo joms normaliai funkcionuoti, kiekį.

Norėdami sustiprinti kepenis, valgykite šviežią, o ne apdorotą, sutrintą ar džiovintą česnaką.

Kasdien suvalgykite 2-3 šviežio česnako skilteles per dieną, ir dėkite česnako į kokius tik įmanoma gaminamus produktus.

Taip pat galite gerti maisto papildus su česnaku, bet tik pasikonsultavę su gydytoju.

2. Greipfrutai

Greipfrutuose daug vitamino C, pektino ir antioksidantų, todėl šis vaisius taip pat veiksmingai valo kepenis.

Jame yra gliutationo – veiksmingo antioksidanto, kuris neutralizuoja laisvuosius radikalus ir detoksikuoja kepenis. Gliutationas taip pat padeda pašalinti iš organizmo sunkiuosius metalus. Be to, greipfrutuose yra flavonoido naringenino, kuris padeda skaidyti riebalus.

Kasdien gerkite šviežiai spaustas greipfrutų sultis arba pusryčiams suvalgykite visą vaisių.

Įspėjimas: jei vartojate vaistus, prieš įtraukdami į savo kasdienį valgiaraštį greipfrutus, pasikonsultuokite su gydytoju, nes šis vaisius gali reaguoti su kai kuriais vaistais.

3. Burokėliai

Burokėliai yra dar vienas labai veiksmingas produktas, valantis kepenis ir palaikantis kepenų funkciją. Juose daug augalinių flavonoidų ir beta karoteno, tad jie stimuliuoja kepenis ir pageriną bendrą jų būklę. Be to, burokėliai valo kraują.

Kasdien valgykite šviežius burokėlius arba gerkite jų sultis.

Pasigaminkite kepenis valančių salotų iš 1 puodelio supjaustytų ar sutarkuotų burokėlių, 2 arb. šaukštelių pirmojo šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir pusės citrinos sulčių. Viską sumaišykite ir visą savaitę valgykite po du šaukštelius šio mišinio kas dvi valandas.

4. Citrinos

Citrinos kepenis valo dėl to, kad jose yra antioksidanto D-limoneno, kuris suaktyvina kepenų enzimus, padedančius detoksifikuoti organizmą. Be to, citrinose yra daug vitamino C, kuris padeda kepenims gaminti daugiau virškinimą gerinančių enzimų. Be to, citrinos padeda kepenims įsisavinti mineralus.

Namuose pasigaminkite citrinų vandens: ąsotį vandens paskaninkite vienos citrinos sultimis. Galima citriną tiesiog įpjaustyti. Gerkite šį vandenį reguliariais intervalais. Jei norite, įsidėkite truputį medaus.

5. Žalioji arbata

Kasdien gerdami žaliąją arbatą padėsite savo organizmui išplauti toksinus ir riebalų nuosėdas, taip pat užtikrinsite organizmui reikiamą skysčių kiekį.

Leidinyje „International Journal of Obesity“ paskelbto tyrimo išvadose teigiama, kad arbatoje esantys katechinai stimuliuoja lipidų katabolizmą kepenyse. Tai savo ruožtu neleidžia kepenyse kauptis riebalams. Šis sveikas gėrimas taip pat apsaugo kepenis nuo žalingo tokių nuodingų medžiagų, kaip alkoholis, poveikio.

Žalioji arbata apsaugo nuo kepenų ligų. 2009 m. leidinyje „Cancer Causes and Control“ paskelbtame tyrime teigiama, kad žaliąją arbatą geriantiems žmonėms gresia mažesnė kepenų vėžio rizika. Kasdien išgerkite 2-3 puodelius žaliosios arbatos. Jei norite, pasaldinkite ją medumi.
Įspėjimas: Negerkite per daug arbatos, nes jos perteklius gali pakenkti kepenims ir kitoms kūno dalims.

6. Avokadai

Avokaduose yra labai stiprių medžiagų, kurios apsaugo kepenis nuo pažeidimų, rašoma tyrime, kuris 2000 m. buvo paskelbtas leidinyje „American Chemical Society“. Šiame vaisiuje daug gliutationo – medžiagos, kurios kepenims reikia, kad pašalintų kenksmingus toksinus ir kad tinkamai funkcionuotų.

Avokaduose daug mononesočiųjų rūgščių, kurios padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį ir padidina „gerojo“ cholesterolio kiekį. Kepenys lengvai perdirba gerąjį cholesterolį.

Be to, avokaduose daug mineralų, vitaminų ir augalinių maistinių medžiagų, kurie padeda skaidyti riebalus ir palaikyti gerą kepenų būklę.

Porą mėnesių suvalgykite vieną arba du avokadus per savaitę – apsaugosite kepenis.

7. Ciberžolė

Ciberžolė yra dar vienas populiarus ir veiksmingas kepenis valantis produktas. Jis taip pat pagerina kepenų gebėjimą virškinti riebalus. Ciberžolėje esantis kurkuminas skatina kepenis valančių enzimų gamybą bei padeda atkurti pažeistas kepenų ląsteles.

Stiklinėje vandens išmaišykite ¼ arbatinio šaukštelio ciberžolės miltelių ir užvirkite. Gerkite porą savaičių dukart per dieną.

Taip pat šiuo prieskoniu gardinkite kasdienius patiekalus.

8. Obuoliai

Jei kasdien suvalgysite bent po vieną obuolį – jūsų kepenys bus sveikos. Obuoliuose daug pektino – tirpios ląstelienos, kuri padeda pašalinti toksinus iš virškinamojo trakto bei cholesterolį iš kraujo, taip apsaugodamas kepenis nuo perkrovos. 

Be to, šiuose vaisiuose yra obuolių rūgšties, kuri iš kraujo pašalina kancerogenus ir kitus toksinus. Kepenims sveika bet kokie obuoliai, bet be abejo, geriausia valgyti ekologiškus. Kasdien suvalgykite vieną obuolį arba išgerkite stiklinę šviežių obuolių sulčių.

9. Graikiniai riešutai

Graikiniuose riešutuose daug amino rūgšties l-arginino, kuri padeda kepenims detoksifikuoti amoniaką. Be to, graikiniuose riešutuose yra gliutationo ir omega-3 riebalų rūgščių, kurie padeda valyti kepenis.

2008 m. leidinyje „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ paskelbtame tyrime rašoma, kad graikiniuose riešutuose esantys polifenoliai apsaugo nuo kepenų pažeidimų.

Sauja graikinių riešutų yra puikus kasdienis užkandis.

Taip pat galite jais skaninti salotas, garnyrą, sriubą ar kepinius.

10. Brokoliai

Į savo valgiaraštį būtinai įtraukite brokolius – jie padės kepenims natūraliai išsivalyti. Kadangi juose daug gliukozinolatų, jie padeda iš organizmo išplauti kancerogenines ir kitas nuodingas medžiagas. Brokoliuose daug ląstelienos, kuri pagerina virškinimą. 

Be to, juose yra riebaluose tirpaus vitamino E – svarbaus antioksidanto, kuris padeda kepenų funkcijoms. Triskart per savaitę suvalygkite vien puodelį brokolių – tai pagerins kepenų būklę.

Taip pat ekspertai rekomenduoja norint stiprinti kepenų sveikatą išbraukti iš valgiaraščio gyvulinės kilmės produktus, alkoholį, rafinuotą cukrų, kofeiną ir perdirbtą maistą, arba bent jau sumažinti jų kiekį. Be to, primygtinai rekomenduojama mesti rūkyti, nes nikotinas kenkia daugumai organų, taip pat ir kepenims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)