Svetainės AdMe žurnalistai leidosi į parduotuvių žvalgybą ir nustatė produktus, kurie taip ir prašosi paimami į pirkinių krepšį – tačiau juos geriau palikti lentynoje. Laimei, jiems galima rasti priimtinų alternatyvų, kurios sutaupys sveikatos, pinigų ir net asmeninio laiko.

1. Prieskoniai malūnėliuose

Namuose patogu naudoti prieskonius malūnėliuose. Tačiau vargu ar norėsite permokėti už malūnėlį, kurio nebepanaudosite dar kartą, kai jame suberti prieskoniai pasibaigs. Verčiau investuokite į prieskonių grūstuvę ar malūnėlį, kuris tarnaus jums ne vienerius metus. Taip pat įsirenkite virtuvėje vietą nesmulkintiems prieskoniams laikyti. Specialistai pataria net nežiūrėti į maltą cinamoną, kalendrą ar pipirus. Šviežiai sumalti prieskoniai visuomet bus sodresnio skonio ir aromato.

2. Sūrių lėkštė

Sūrių lėkštė – puikus užkandžių variantas. Tačiau prekybos centruose parduodami sūrių rinkiniai gali būti sudaryti ne pagal taisykles. Dažniausiai į juos dedamos pigios sūrių rūšys ir duonos lazdelės, kurios prideda tūrio, bet ne vertės.

Laimei, tokį rinkinį labai lengva pasigaminti patiems. Specialistai rekomenduoja rinktis 3 – 5 sūrio rūšis – brandintą, šviežią ir su mėlynuoju bei baltuoju pelėsiu. Tokį sūrių asorti papildykite marinuotais agurkėliais ir alyvuogėmis. Jų rūgštus skonis atsvers sūrių sotumą. Kitas svarbus ingredientas – džemas arba medus. Jei nežinote, kokį džemą patiekti, rinkitės figų uogienę. Ji laikoma neprilygstama klasika.

3. Šaldytų daržovių mišiniai

Šaldytos daržovės yra tikras išsigelbėjimas šaltuoju metų laiku. Taip konservuojant išsaugoma daug vitaminų ir mineralų. Jei daržovės buvo užšaldytos prinokusios, tai jos bus dar maistingesnės už savo šviežias „kolegas“, ilgai keliavusias iki parduotuvės lentynų.

Tačiau vietoje fasuotų šaldytų daržovių mišinių, į kuriuos dažnai pridedama nereikalingų padažų, geriau pirkti sveriamas šaldytas daržoves. Jos būna pigesnės ir, skirtingai nei fabrikuose pagamintų mišinių nepermatomuose maišeliuose atveju, iš karto galima įvertinti jų kokybę.

4. Rinkinys arbatos gamybai

Kartais iki visiškos laimės trūksta tik šildančios arbatos puodelio. Pavyzdžiui, šaltalankių. Šios uogos, beje, vitamino C turi 10 kartų daugiau negu apelsinai. Parduotuvės siūlo jau sukomplektuotų mišinių arbatoms, tačiau jei pirksite ingredientus atskirai, galėsite rinktis proporcijas ar eksperimentuoti su įvairiausiais priedais.

5. Šokoladiniai kiaušiniai

Figūriniai saldumynai kuria ypatingą nuotaiką, tačiau būkime atviri: reguliariai pirkdami tokius skanėstus sveikesni netapsime. Taigi pasilikime tokius gaminius šventėms, o eilinėmis dienomis paisykime gydytojų rekomendacijų ir mėgaukimės nedideliais gabaliukais kokybiško juodojo šokolado. Jame esantis feniletilaminas padeda gamintis džiaugsmo hormonui serotoninui, todėl geresnė nuotaika – garantuota.

6. Sūdyta žuvis

Žuvis turi omega-3 riebalų rūgščių, todėl ją galima laikyti tikru supermaistu. Reguliariai valgyti žuvį yra sveikas įprotis, tačiau yra keletas niuansų. Pavyzdžiui, termiškai neapdorota žuvis gali būti pavojinga jūsų sveikatai.

Jei norite savo šeimą pradžiuginti lengvai sūdyta lašiša, verčiau ruoškite ją namuose. Pirma, galėsite kontroliuoti druskos kiekį, antra, būsite tikri dėl patiekalo kokybės. Esmė ta, kad prieš sūdant žuvį reikia užšaldyti. Žema temperatūra reikalinga tam, kad ji pražudytų parazitus. Apsišarvuokite kantrybe – kai kurių rūšių žuvis šaldiklyje reikia palaikyti iki 7 dienų.

7. Kaulavaisių branduoliai


Jei norite pasimėgauti tikraisiais riešutais, nesirinkite migdolų, anakardžių ir žemės riešutų. Pastarieji užkandžiai su riešutais neturi nieko bendra. Pavyzdžiui, žemės riešutai iš tikrųjų priklauso ankštinių šeimai, o pistacijos, migdolai ir anakardžiai yra kaulavaisių branduoliai. Iš esmės tai yra sėklos, tūnojusios mėsinguose vaisiuose ir padengtos apsauginiu apvalkalu. Kitas kaulavaisių pavyzdys – mangai ir persikai, tik jų atveju valgome ne sėklų branduolius, o minkštimą.

Pernelyg žavėtis anakardžiais ir migdolais nereikėtų vien dėl to, kad juose yra daug uždegimą skatinančių omega-6 riebalų rūgščių, kurių ir taip pakankamai gauname su maistu. Labiau subalansuoti variantai – graikiniai riešutai, ispaninio šalavijo sėklos ir linų sėmenys.

8. Purškiama plakta grietinėlė

Purškiama plakta grietinėlė iš balionėlių turi emulsiklių, kvapiųjų medžiagų ir net „linksmųjų“ dujų. Naminės plaktos grietinėlės receptas yra paprastas ir saugus. Jums tereikia riebios grietinėlės, cukraus ir plaktuvo. Be to, taip gaminti grietinėlę bus daug pigiau. Apskaičiuota, kad namuose plaktos grietinėlės savikaina būna penkis kartus mažesnė už purškiamos grietinėlės kainą.

9. Salotos pakuotėse

Įtraukti į savo mitybą lapines daržoves tiesiog būtina, nes jose yra daug vitaminų, mineralų ir skaidulų. Tačiau salotų mišiniai, supakuoti į plastikines pakuotes, stipriai kerta per kišenę ir greitai praranda savo prekinę išvaizdą.

Egzistuoja ir geresnių variantų, kaip praturtinti savo mitybą traškiais žalumynais. Vienas iš jų – pirkti salotas vazonėliuose. Jei norite, jas netgi galima sodinti į žemę. Įsigijus salotų kelmelį ar „Iceberg“ salotų gūžę, jas galima iš karto išdalyti – švarūs, smulkinti lapeliai gerai laikosi daugkartinio naudojimo maišeliuose su užsegimais.

10. Kava „trys viename“

Kavos „trys viename“ pakeliai jau yra tapę mūsų gyvenimo palydovais. Taip, juos patogu pasiimti su savimi keliaujant, tačiau jokių kitų priežasčių pirkti šį gėrimą nėra. Tokios kavos sudėtis neleidžia tikėtis geriausio. Pagrindine jos sudedamąja dalimi yra cukrus arba gliukozės sirupas, o tarp kitų ingredientų būtinai išvysite ir palmių aliejų.

Jei biure neturite kavos aparato, o išgerti žvalinančio gėrimo vis tiek norisi, pasigaminkite kavos iš kokybiškų produktų. Išrasti dviračio jums nereiks: tiesiog sumaišykite lygiomis dalimis maltą kavą ir grietinėlės miltelius – iš karvės ar kokosų pieno. Ir nepamirškite saldiklio. Tokį mišinį trintuvu galite sumalti iki pudros miltelių, suberti juos į stiklinį indą ir laikyti darbovietės spintelėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją