Daugelis žmonių mano, kad norint sveikai maitintis reikia daug laiko ir pastangų. Bet žinant ką ir kaip daryti, įtrauksite į mitybą daug daugiau sveikų produktų, rašo mindbodygreen.com.
© Shutterstock nuotr.

1. Kaip laikyti šviežias žoleles.

Šviežios žolelės, kaip antai, bazilikai, mėtos, raudonėlis, šalavijas, suteiks jūsų maistui skonio be chemikalų. Kartais sunaudojate vieną šakelę, o likusi sauja prieskonių sugenda. Yra gudrybė, kaip ilgai išlaikyti žoleles šviežias. Nuskabykite lapelius nuo stiebų, sudėkite į užsukamą stiklainį ir įdėkite į šaldytuvą. Žolelės turi būti visiškai sausos. Laikant stiklainyje, mėtos ir šalavijai išsilaiko apie dvi savaites, bazilikai, raudonėliai ir kalendros – nuo septynių iki 10 dienų.

2. Užsišaldykite bananų ir dėkite jų į kokteilius arba gaminkite ledus.

Mano mėgstama gudrybė. Užšaldytų bananų skonis pasikeičia, o kai sutrinate juos trintuvu, jie tampa grietinės konsistencijos. Nulupkite kelis prinokusius bananus, įdėkite į plastikinį maišelį ir nakčiai įdėkite į šaldiklį. Paskui galite dėti į kokteilius vietoje nešaldytų bananų.

Jei norite pasigaminti žaliavalgiškus ledus, sutrinkite trintuvu šaldytus bananus su kakava ar uogomis (šaldytomis arba šviežiomis).

3. Pasigaminkite užpilų, užtepėlių ir laikykite juos stiklainiuose.

Pirktiniuose užpiluose daug konservantų, chemikalų ir kenksmingų riebalų. Geriausia užpilus gamintis patiems. Yra daugybė sveikų užpilų salotoms receptų. Pasigaminkite, supilkite į stiklainį – šaldytuve užpilas gali išbūti iki savaitės.

Komponentus užpilui (pavyzdžiui, šviežiai spaustas apelsinų ar citrinų sultis, šviežias žoleles, druską, pipirus) galite suplakti užsuktame stiklainyje. Tiesa, kai kuriems receptams reikės trintuvo (mangų stiklainyje nesuplaksite).

4. Visada turėkite po ranka sveikų užkandžių.

Valgote, tai, ką turite. Jei po ranka turėsite sveikų užkandžių, valgysite juos, kai išalksite. Labai išalkę galite sukrimsti ką nors nesveiko, bet jei namuose bus sveiko maisto, tikrai rinksitės jį.

5. Iš vakaro pasigaminkite sveikus pusryčius.

Rytais visi skubame, tačiau galima pasigaminti pusryčius iš vakaro. Pasigaminkite pudingą su čija sėklomis arba pamerkite avižinių dribsnių į stiklainį. Galite susluoksniuoti – dėkite sluoksnį dribsnių, užpilkite migdolų pieno, tada sluoksnį trintų vaisių ir pan. užtruksite 5 minutes, paskui įdėsite į šaldytuvą – ir štai jums sveiki pusryčiai.
Galima pasiruošti komponentus kokteiliui iš vakaro. Ryte tereikės juos sutrinti trintuvu. Užtruksite vos tris minutes.

6. Į trintas sriubas ir bulvių košę dėkite žiedinių kopūstų.

Žmonės mėgsta tirštas, kremines sriubas, padažus, bulvių košę, tačiau tokiuose patiekaluose gausu riebalų.
Laimė, yra stebuklinga daržovė – žiediniai kopūstai. Juose mažai kalorijų, daug ląstelienos ir maistingų medžiagų. Įdėkite į sriubą ar padažą virtų žiedinių kopūstų ir sutrinkite trintuvu. Pamatysite, koks tirštas ir skanus patiekalas bus. Jei mėgstate bulvių košę, galite dėti pusę žiedinių kopūstų – skonis bus panašus, o kalorijų bus mažiau ir lengviau virškins.

7. Vietoje kvietinių miltų naudokite avižinius miltus.

Balti kvietiniai miltai yra stipriai apdoroti, juose mažai maistingų medžiagų, daug gliuteno. Vietoje kvietinių miltų naudokite avižinius miltus. Sutrinkite avižinius dribsnius trintuvu ar sumalkite kavamale.
Jei jūsų organizmas netoleruoja gliuteno, pirkite avižas be gliuteno. Įprastai avižose gliuteno nėra, bet kartais jose būna kviečių, rugių ar miežių priemaišų.

8. Vietoje kvietinių miltų makaronų pasigaminkite daržovių spagečių.

Kvietinių miltų makaronai stipriai apdoroti, juose yra gliuteno, nuo jų susidaro gleivės, juos sunkiai virškina. Vietoje įprastų makaronų galite valgyti spagečius iš cukinijų, morkų ar agurkų. Yra speciali pjaustyklė tokiems daržovių spagečiams, juos taip pat galima pasigaminti su skustuku. Daržovių spagečiai su padažu tampa minkšti, tekstūra primena įprastus spagečius.

9. Patys pasigaminkite skanių gėrimų.

Gazuoti gėrimai – atgyvena, nuo jų didėja svoris, jie sukelia diabetą ir širdies ligas. Įdėkite į vandenį žolelių – bazilikų, mėtų lapelių, įspauskite citrinos ar apelsinų sulčių, įpjaustykite vaisių ar daržovių– imbiero, agurkų griežinėlių. Mano mėgstamiausias derinys – citrina, šviežias imbieras ir mėtos. Sudėkite komponentus į vandenį iš vakaro.

10. Vietoje karvės pieno pasigaminkite migdolų ar kitų riešutų pieno, o vietoje sviesto naudokite avokadą.

Pieno produktuose daug antibiotikų, hormonų ir pesticidų, be to, karvės pienas – veršelių, o ne suaugusių žmonių maistas, o daugelio žmonių organizmas apskritai netoleruoja laktozės. Riešutų pieną paprasta pasigaminti, galite pasigaminti didesnį kiekį ir laikyti šaldytuve.
Svieste daug prisotintųjų riebalų, kurie užkemša kraujagysles ir sukelia širdies ligas. Vietoje sviesto valgykite avokadų, jie sveiki širdžiai ir labai skanūs.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

„Žalgirį“ geresniu už CSKA pavadinęs Jasikevičius: šitie vyrai – daugiau nei fantastiški (88)

Kauno „Žalgiris“ išgyveno Maskvos CSKA šturmą ir pirmą kartą Eurolygos istorijoje iškovojo...

Planas sustabdyti Kremlių Baltijos šalyse: kuo gali praversti „Uber“ pavyzdys (396)

Staigaus Rusijos puolimo metu JAV ir sąjungininkų pajėgos Baltijos šalyse būtų greitai...

Ar „MG Baltic“ gali sustabdyti Seimo NSGK išvadų skelbimą? (3)

LRT TELEVIZIJOS laidoje „ Savaitė “ Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto ( NSGK )...

Ketvirtame kėlinyje žaisti nustojęs „Žalgiris“ išgyveno: patiesė CSKA ir finišavo trečias (1150)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai sekmadienio vakarą Belgrado „Štark“ arenoje įspūdingu...

Gydytoja papasakojo apie dažną ligą, kuri neretai ignoruojama: įspėja, kuo gali baigtis (2)

Pasaulyje kas ketvirtas žmogus skundžiasi širdies ritmo sutrikimais. Arterinės hipertenzijos...

Gyvai / Didysis Eurolygos finalas: „Real“ – „Fenerbahče“ (2)

Sekmadienio vakarą Belgrado „Štark“ arenoje vykstančiame didžiajame Eurolygos finale...

Baltos vestuvių ceremonijos varnos: parodė, kaip nereikėtų rengtis į karališką puotą (6)

Kvietimai į karališkas vestuves buvo išsiųsti dar kovo mėnesį, tačiau kai kurie svečiai vis...

Ulanovas: jeigu būtume šitaip pralaimėję, tai nebūtų žodžių specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (2)

Šį sezoną ne kartą dviženklius deficitus naikinęs Kauno „Žalgiris“ sekmadienį parodė, kad...

Vieno mikrorajono gauja šiurpino visą Europą (12)

„Danijos naujienų portale Ekstrabladet 2013 metų birželio 28 d. paskelbtas straipsnis...

Kalbininkas Smetona: tarmės yra mėšlas (146)

„Tarmės yra mėšlas“, – tokiu terminu jo klausančias auditorijas mėgsta šiurpinti...