„Neretai sportuoti pradedantys žmonės neapskaičiuoja savo jėgų. Jie nori daug ir greitai, ir visai pamiršta, kad rezultatai ateina tik dirbant kantriai ir protingai. Todėl visada patartina pradedant reguliariai mankštintis padirbėti su asmeniniu treneriu, kuris įvertintų fizinę būklę bei parinktų teisingus krūvius ir padėtų išvengti klaidų“, – teigia sveikatingumo klubo „Impuls“ asmeninis treneris Antanas Vinčiūnas.

Jis išskiria 10 didžiausių klaidų, kurias dažniausiai daro sportuoti pradedantys, o kartais ir patyrę sporto klubų lankytojai.

Neatliekamas apšilimas. Daugelis pradedančių sportuoti piktybiškai vengia atlikti apšilimą. Vieni nuvertina jo naudą arba tingi daryti, o kiti nežino, kaip jį taisykligai atlikti. Todėl nereikia bijoti prašyti trenerių pagalbos. Jei bijosite klausti ir darysite kaip išmanote, galite sau net pakenkti. Apšilimas – tai ne vien rankų ar liemens pasukiojimas. Jam rekomenduotina skirti bent 5-7 minutes.

Neadekvatus krūvis. Neretai žmonės tiesiai iš savo sėdimų darbo vietų ateina į grupines treniruotes, kuriose dalyvauti derėtų tik tada, kai jau esi joms tinkamai fiziškai pasiruošęs. Pradedant sportuoti visų pirma reiktų išmokti taisyklingai atlikti bazinius pratimus, pagrindinius judesius. Tik išmokus, galima pamažu didinti apkrovas.

Neskiriamas laikas lankstumui. Dešimt metų biure prasėdėjęs žmogus pasidaro sustingęs ir nejudrus. Jo raumenys nuolat įsitempę, jam tampa sunku atlikti jėgos pratimus. Todėl pradėjus sportuoti visų pirma reikėtų ištempti raumenyną. Didžiausia klaida – stiprinti tuos raumenis, kurie nuo sėdimo darbo jau ir taip sustiprėję. Todėl, anot trenerio, reikėtų vengti pratimų vien krūtinei, pečiams ar pilvo presui.

Netinkamas svorių pasirinkimas. Sportuojant su svarmenimis būtina pasirinkti optimalų jų svorį. Reikėtų pasirinkti tokį svorį, kad atliekant keturias pratimo serijas po dešimt pakartojimų, technika būtų ideali. Jeigu technika kenčia nuo pasirinkto svorio, jį reikėtų susimažinti. Nesivaržykite ir atlikite kelis bandymus su skirtingais svoriais ir įsitikinkite, kad sugebate pratimus atlikti sunkiai, bet techniškai tvarkingai.

Tikslo neturėjimas. Šiais laikais žmonės dažnai yra paveikti aplinkos ir į sporto salę ateina vedini mados arba galvodami vien tik apie kūno grožį. Tačiau, anot A. Vinčiūno, sveikatingumas neapsiriboja tik pilvo presu. Sportas leidžia būti sveikiems ir stipriems. Nereiktų leisti, kad tikslus formuotų aplinka – tai daryti reikia patiems.

Nereguliarus sportavimas. Jei žmogus sportuoti ateina ne reguliariai ir daro kažką, visa tai tėra laiko gaišimas. Suprantama, pradedančiajam sudėtinga laikytis disciplinos. Dėl to reikėtų paprašyti trenerių sudaryti programą ir parodyti, kaip ir ką daryti. Visose srityse, kuriose norime išsiugdyti tam tikrą įprotį, reguliarumas yra minimali sąlyga.

Treniruojami atskiri raumenys. Žmonės per dažnai treniruoja vieną raumenį užuot mankštinę raumenų grupes. Tiems, kurie dirba sėdimą darbą, ypač derėtų tobulinti ne raumenis, o judesius. Kai žmogus mokosi įtūpti, pritūpti, pasilenkti, atsispausti, išlaikyti korpusą, dirba visas raumenynas. Kūnas turi veikti kaip orkestras – ne po vieną raumenį, o didelėmis raumenų grupėms.

Per didelis savęs alinimas. Yra daug užsidegusių žmonių, kurie kasdien eina į kelias sunkias treniruotes iš eilės. Toks krūvis kenkia sveikatai: taip varginant kūną anksčiau ar vėliau perdega nervų sistema, krenta motyvacija, atsiranda nuolatinis išsekimo jausmas. Žmogui paprastai užtenka vienos treniruotės per dieną, kadangi kūno resursai yra baigtiniai, o po treniruotės reikia suspėti atsigauti, pailsėti.

Lengvesnių treniruočių vengimas. Šią klaidą labai dažnai daro vyrai, nes jų ego tarsi neleidžia eiti į jogos ar pilateso užsiėmimus. Dėl to vyrai būna raumeningi, bet visiškai nelankstūs. Jie kūną ištreniruoja taip, kad jis praranda savo pagrindinį tikslą – funkcionalumą.

Naudojimasis telefonu sportuojant. Treniruoklių salėje vis daugiau žmonių naudojasi telefonais. Žinoma, anot trenerio, paprastam kardio pratimui, ėjimui ar važiavimui dviračiu, telefonas tikrai nepakenks. Tačiau jei žmogus daro jėgos pratimus ir tuo pačiu metu naršo telefone, krenta koncentracija, blaškomas dėmesys ir gaištamas laikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)