112
Kitas

1. Avižinė košė

Cholesterolis būna trijų rūšių: mažo tankio lipoproteinų (MTL), labai mažo tankio lipoproteinų (LMTL) ir didelio tankio lipoproteinų (DTL). Pirmasis ir antrasis neigiamai veikia sveikatą, o trečiasis, dar vadinamas „geruoju“ cholesteroliu, sveikatai yra palankus.

Aukštą cholesterolį gali turėti bet kurio amžiaus, tautybės ar lyties žmonės. Tam tikri veiksniai, tokie kaip intensyvus rūkymas, nutukimas, didelė liemens apimtis, prasta mityba, fizinio krūvio nebuvimas, hipotirozė ar diabetas, didina riziką. Tiesa, didžiąją dalį šių veiksnių mes galime kontroliuoti. Vienintelis mūsų kontrolei nepaklūstantis veiksnys – genetika.

Kadangi aukštas cholesterolio kiekis nepasireiškia kokiais nors simptomais, būtina kartkartėmis atlikti cholesterolio lygio tyrimą. Matuojamas bendras, MTL ir DTL cholesterolis, taip pat trigliceridai.
Ligų kontrolės ir prevencijos centras tokias cholesterolio normas kraujyje apibrėžia kaip sveikas:

Bendras cholesterolis: mažiau kaip 200 mg/dL (miligramai decilitrui kraujo)
MTL cholesterolis: mažiau kaip 100 mg/dL
DTL cholesterolis: 40 mg/dL ar daugiau
Trigliceridai: mažiau kaip 150 mg/dL

Nesiėmus pakankamai ankstyvos kontrolės, aukštas cholesterolis gali sukelti tokias sveikatos komplikacijas kaip skausmas krūtinėje, širdies smūgis ar insultas.

Cholesterolio kiekį sumažinti galima pakeitus savo mitybą ir gyvenimo būdą. Štai keletas maisto produktų, kurie padės sureguliuoti cholesterolio lygį.

112
Kitas

1. Avižinė košė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)