Jai vieni niekai savomis kojomis nukeliauti iš miestelio į miestelį, skinti laurus beveik visuose #walk15 žingsniavimo iššūkiuose ir Walmark Ėjimo varžybose. Eidama fotografuoja gamtą ir mosuoja šiaurietiškomis lazdomis.

Ėjimas padėjo suprasti: niekada nevėlu užsiauginti sparnus

Žingsniuojanti ir besidžiaugianti gyvenimu zarasiškė – puikus pavyzdys, kad niekada nevėlu užsiauginti sparnus. Ėjimas pakeitė jos gyvenimą, leido ne tik sustiprėti fiziškai, bet ir pamiršti sunkumus, atrasti geros nuotaikos šaltinį. Pokyčius pastebėjo ir vaikai, sakantys, kad jų mama – idealus pavyzdys, kad nėra amžiaus limito pajusti judėjimo, minčių ir požiūrio laisvę.

„Būna, 6–7 valandas eini be sustojimo. Eini, svajoji, fotografuoji, dainuoji, deklamuoji. Pasibūni su savimi, smegenis pravalai, problemos išsisprendžia einant“, – savo pozityvumo receptą turi B. Giedraitienė, net ir interviu apie ėjimo įpročius davusi sparčiai žingsniuodama.

Jau trečius metus ji sako vaikščioti išsiruošianti kaip į darbą, kasdien bet kokiu oru.

Vieną po kito laimi prizus

B. Giedraitienė vaikšto daugiausiai su šiaurietiškomis lazdomis ir dalyvauja #walk15 proogramėlėje paskelbtuose iššūkiuose. „Kiek organizuoja, visur dalyvauju, ir kiekvieną kartą vis prizą laimiu“, – didžiuojasi ji.

Birutė Giedraitienė

Žingsniavimą ėjikė vadina užkrečiama patirtimi: aktyviai dalyvaudama „Miestų iššūkyje“, daugybę bendraminčių įkvėpė eiti už Zarasus. Dabar net sutikti pakeleiviai ją sustabdę klausia, kaip sekasi eiti, kokį tikslą užsibrėžė šįkart. Sustoję pavėžėti einančios moters automobilių vairuotojai dažnai išgirsta, kad jai eiti visai netoli. Dvidešimt kilometrų iš miestelio į kaimą – vienas juokas!
„Tikra ėjikė“, – savo komandos narės užmojus vertina kolegos iš VšĮ „Bėgimo klubas“.

Apdovanojimų jau nebeskaičiuojanti moteris prisipažįsta negalinti nusėdėti namie. Daugelis žmonių jau įprato, kad po 12 valandos – save vadina tikra „pelėda“ – bet kuriuo metu gali ją sutikti kelyje. Kasdien judri ir gerą nuotaiką skleidžianti moteris nueina apie 30 kilometrų, o jeigu imasi naujo iššūkio, nužingsniuoja po 40–50 kilometrų.

„Daugiausia per dieną esu nuėjusi 57 kilometrus, – prisimena ji. O daugelio ėjimo naujokų pasirenkamą dešimties tūkstančių žingsnių ribą ji sako galinti lengvai sutrepsėti kambaryje.

Atsiskaitymas žingsniais už vaisius ir daržoves

Šiuo metu žingsniavimo lyderė iš Zarasų ruošiasi naujam iššūkiui – rugsėjo 28 dieną prasidėsiančioms Walmark Ėjimo varžyboms Kaune, kurių metu vyks kuo tikriausiais „Žingsnių turgus“, inicijuojamas prekybos tinklo IKI, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Visi, užsiregistravę svetainėje www.ejimovarzybos.lt, galės dalyvauti ir 10 tūkst. žingsnių zonoje apsipirkti prekybos tinklo IKI rengiamame „Žingsnių turguje“. Už surinktus žingsnius žmonės galės įsigyti morkų, obuolių ar kitų rudens gėrybių ir taip papildyti vitaminų atsargas, palaikyti gerą savijautą.

Birutė Giedraitienė

Apsipirkus turguje, lauks kartu su Lietuvos sporto universitetu paruoštas sveikatingumo testas – bus galima pasitikrinti, ar galite stovėdami ant vienos kojos kiekvienoje rankoje išlaikyti po agurką, pamėginti vietoje rutulio stumti morką arba šokti į tolį atsispyrus nuo šiai rungčiai įprastus ženklus pakeitusio nupiešto kopūsto.

„Vaikai labai mėgsta žaisti, ir aš manau, kad jeigu jiems pasiūlytume žaidimą – už žingsnius pirkti daržovių, vaisių, daugelis pradėtų juos dažniau valgyti“, – sako Walmark Ėjimo varžybų organizatorė Vlada Musvydaitė.

Žingsniuotojų lauks ne tik turgus, bet ir įvairios sveikesnį, pozityvesnį gyvenimo būdą skatinančios aktyvacijos.

Žingsniavimas pakeitė net charakterį

Daug vaikščiodama B. Giedraitienė jaučiasi sveika ir geros nuotaikos. Aktyvus laisvalaikis dar pasipildo kelionėmis, šokiais Zarasų senjorų kolektyve.

„Daug vaikštant geresnė ištvermė, kojos sustiprėjo. Viskas į gerą pusę – jokių ligų, nieko. Ėjimas pozityviai nuteikia, jei paklausia, kaip gyvenu, sakau – puikiai nes problemos išsisprendė einant“, – šypsosi zarasiškė.

Gyvenimo pokyčius, kuriuos atnešė ėjimas, patvirtina ir jos dukra. „Mama užaugino mus su broliu viena, anksti liko našlė, daug ir sunkiai dirbo per kelis darbus. Niekada neturėjo laiko sau, ir man širdis dainuoja, kokia laisva yra šiandien! Pradėjus vaikščioti, pasikeitė viskas – sveikata, nuotaika, charakteris, požiūris į gyvenimą. Nuo jos net spinduliuoja pozityvas ir meilė sau“, – sako Zarasuose gyvenanti Eglė Vaitkevičienė, pastebėjusi, kad sportas jos mamai padėjo atrasti būrį draugų, sustiprino savivertę.

Keliones ir varžybas pamėgusi B. Giedraitienė dalyvauja „Lietuvos miestų iššūkyje“, tris kartus nuėjo po 30 tūkst. žingsnių „Einančio Baltijos kelio“ iššūkyje, nepraleidžia įvairiuose miestuose vykstančių Walmark Ėjimo varžybų. Paskutinis laimėtas prizas – vaisių pintinė, kurią dovanojo prekybos tinklas IKI. Moters žingsnių „piniginėje“ – solidžios sumos. Surinktus žingsnius ji jau iškeitė į ledus, sumokėjo jais už sportinius batelius, o daugiau, kaip pati sako, beveik nieko ir nereikia.

„Yra tikslas ir eini“, – motyvacijos pamoką duoda B. Giedraitienė, kuri šiaurietiškų lazdų nepaleidžia ir žingsniuodama kalnuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)