Anot šios australų studijos, tyrinėtojai siekė išanalizuoti kognityvinius vyresnio amžiaus darbuotojų sugebėjimus. Studijos tyrimuose dalyvavo iš viso 3500 moterų ir 3000 vyrų, rašo svetainė successfulflow.co.

Studijos autoriai daugiausia dėmesio skyrė tokiems dalyvių sugebėjimams kaip abstraktus mąstymas, atmintis ir administracinis galvojimas. Be to, tyrinėtojai matavo jų kognityvinius rezultatus, kad nustatytų, kaip efektyviai jie dirba.

Tyrimai parodė, kad dalyvių darbo rezultatai pagerėjo, kai jie dirbo 25 valandas per savaitę. Kai jie pradėjo dirbti 55 valandas per savaitę, jų rezultatai vėl žymiai suprastėjo.

Prastesnių rezultatų priežastys

Tyrimo dalyvius prarasti savo formą privertė nuovargis ir stresas. Pasak vieno iš studijos autorių, profesoriaus Colino McKenzie, intelektinės stimuliacijos lygis priklauso nuo darbo valandų.
Nors darbas gali stimuliuoti smegenų veiklą, jis taip pat kelia nuovargį ir stresą. Galiausiai jis gali padaryti drastišką poveikį kognityvinėms funkcijoms.

Kaip darbo valandos daro įtaką smegenims

Darbo valandos atlieka milžinišką vaidmenį palaikant kognityvines funkcijas, ypač vyresnio amžiaus darbuotojams. Maža to, darbas daugiau kaip 30 valandų per savaitę gali padaryti neigiamą įtaką vidurinio amžiaus vyrų smegenims.

Profesorius C. McKenzie tvirtino, kad 40 valandų trunkanti darbo savaitė efektyviai palaiko normalias kognityvines funkcijas. Tačiau ji nemaksimalizuoja teigiamo darbo poveikio. Be to, šie rezultatai skirtingose šalyse gali skirtis.

Galiausiai sudėtinga kontroliuoti kiekvieną veiksnį, kuris galėjo prisidėti prie šios studijos rezultatų.

Sprendimas

Ar svarbus yra pats žmogaus dirbamo darbo pobūdis? Ar svarbiau dirbti pilnu etatu ar puse etato? Kaip yra tuomet, jei darbas yra protiškai sunkus?

C. McKenzie pažymi, kad atsakyti į šiuos klausimus yra sudėtinga. Sudėtinga nustatyti įprastą žmogaus dirbamo darbo poveikį ir kokią įtaką jis gali padaryti kognityvinėms funkcijoms. Tačiau žmonės gali rinktis darbą, vadovaudamiesi savo kognityviniais sugebėjimais.

Taip pat neaišku, kodėl dirbti daugiau kaip 30 valandų per savaitę nėra gerai smegenims. Pasak C. McKenzie, mes žinome, kad daug dirbant atsiranda nuovargis ir stresas, tačiau ne ką mažiau svarbu maksimalizuoti teigiamą mūsų darbo poveikį.

Žmonės kiekvienais metais ima nevienodą kiekį atostogų, todėl sudėtinga sukontroliuoti visus prisidedančius veiksnius. Tačiau panašu, kad dirbti pilnu etatu iki 67 metų nėra taip naudinga, kaip mano vyriausybė.

Didžiosios Britanijos vyriausybė planuoja iki 2026 ar 2028 metų įgyvendinti idėją, kad žmonės 40 valandų per savaitę dirbtų iki 67 metų.

Baigiamosios mintys

Labai svarbu, kad žmogus pasirinktų tokį darbą, kurio nori ir kuris jam teikia džiaugsmą. Tai padės išvengti nuovargio ir streso. Tačiau mokslininkams žinoma, kad vyresnio amžiaus žmonės negali dirbti taip pat, kaip dirbdavo prieš 20 metų.

Versti juos dirbti iki 67 metų, kaip nori vyriausybė, yra nenatūralu. Tačiau norint patvirtinti šiuos teiginius, reikia atlikti daugiau tyrimų. Kol kas galime tik stengtis, kad dirbtume mums patinkantį darbą.