Buvo laikai, kai visi žmonės buvo gąsdinami, kad jie numirs, jei žiūrės televizorių. Dabar atėjo plastikinių butelių ir į jų sudėtį įeinančio bisfenolio laikas – šiandien Latvijoje netgi renkami parašai, kad jie būtų uždrausti. Daugybę kartų girdėjau panašius visuomenės gąsdinimus, todėl juos vertinu labai skeptiškai, svetainėje DELFI.lv teigia Latvijos gastroenterologų autoritetas profesorius Anatolijus Danilanas.

Prie televizoriaus laikoma pelė jausis blogai

Norėčiau pasakyti taip: kad galėtumėm diskutuoti, kas iš tikrųjų yra kenksminga, turi būti atliekami moksliniai tyrimai. Tokia informacija turi būti pagrįsta ir patikima. Tai turi būti ne eksperimentai su žiurkėmis, bet ilgalaikiai tyrimai su dideliu kiekiu žmonių. Jei laikysime pelę šalia televizoriaus, jos savijauta tikrai nebus gera, tačiau ar dėl to verta išmesti televizorių? Pasaulyje nėra atlikta plataus masto tyrimų, kurie būtų įrodę, kad plastikas ir bisfenolis kasdieniame gyvenime kenkia žmonėms. Jei rasite, parodykite.

Jei viskas aplinkui kenkia, kodėl žmonės gyvena ilgiau?

Dalyvauju įvairiuose medicinos kongresuose užsienyje ir pasakysiu atvirai: niekur dėl to nesijaudinama. Tik pas mus. Mano patirtis rodo, kad visos šios kalbos išblės taip pat, kaip ir atsirado. Pasirašyti galime už bet ką. Netgi už taiką visame pasaulyje – tik neaišku, ar ji įsiviešpataus vien dėl to, kad pasirašėme.

Statistiniai duomenys rodo, kad Japonijoje, Europos Sąjungoje ir Jungtinėse Valstijose žmonių gyvenimo trukmė ilgėja, įskaitant ir vyrus – nepamirškime, kad vyrai taip pat žmonės. Jei iš visų pusių esame nuodijami plastiku, televizoriais, maisto produktais, kodėl nedvėstame, kaip musės, bet atvirkščiai, gyvename ilgiau? Dar niekada istorijoje žmonių gyvenimo trukmė nebuvo tokia ilga, kaip šiandien. Su plastmasėmis, televizoriais ir kitais „siaubais“ gyvename ilgiau. Taigi, galbūt, jie nėra tokie žalingi?

Parašų rinkimas esmės nekeičia

Paimkite dvi grupes žmonių. Joms abiem duokite gerti iš plastikinių butelių, tik vienai pasakykite, kad jų buteliai pagaminti iš „saugaus plastiko“, o kitai – kad šis plastikas yra kenksmingas. Pamatysite: poveikis bus, ir visai nesvarbu, kad abiejų grupių buteliai yra vienodi. Tai vadinama placebo efektu ir medikams jis yra gerai žinomas.

Parašų rinkimas nieko nereiškia. Pasirašyti galima už bet ką. Parašai nėra mokslinis pagrindas. Renkant parašus, tiesos nesužinosi. Lygiai taip pat sėkmingai galima rinkti parašus už tai, kad Dievas egzistuoja. Jei surinksime 10 tūkst. parašų, kad Dievo nėra, ar tai reikš, kad mūsų šalyje jis neegzistuoja? Mes lygiai taip pat galime pasirašyti už plastikinius butelius ir šaukti, kad tai yra šlamštas. Tačiau tiesos tai nepakeis. Užuot kėlę triukšmą, verčiau pasvarstykime, kaip perdirbti plastiką ir kitas atliekas, kad jomis nebūtų nusėtos pakrūmės. Patikėkite, atliekos ir jų perdirbimas yra kur kas rimtesnė problema.

Alkoholis, tabakas ir baltosios musmirės

Per 50 metų trunkančią gydytojo praktiką man neteko sutikti žmonių, kurie būtų apsinuodiję ar susirgę nuo plastikinių butelių. Taip, mokslininkai yra įrodę, kad alkoholis ir tabakas kenkia mūsų sveikatai. Į gydytojus kreipiasi daug tokių pacientų. Tačiau tokių žmonių, kurie būtų sunegalavę nuo plastikinių butelių, aš nesulaukiau. Ateina įvairiausių pacientų, netgi tokių, kurie suvalgė baltųjų musmirių ar juodųjų drignių, tačiau susirgusių nuo plastmasės nėra!

Man susidarė įspūdis, kad šį kartą kalbame apie pelną: kažkas nori įbauginti visuomenę, kad ji pirktų būtent jų butelius, ir taip gautų didesnį pelną. Kruopščių mokslinių tyrimų nėra, todėl nėra reikalo nerimauti. Kas būtų, jei dauguma nubalsuotų, kad plastikas yra kenksmingas? Tai ir reikštų, kad jis kenkia?! Atleiskite, bet aš tokiais metodais netikiu! Netikiu, kad produktai, kurie masiškai naudojami daugelyje Vakarų ir Europos šalių, yra žalingi. Tokį balsavimą reikėtų vertinti atsargiau. Tai tik naivus triukas, kuriuo siekiama sukelti sąmyšį visuomenėje!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)