Varginantys menopauzės simptomai – kokie jie?

Prasidėjus menopauzei moterys skundžiasi daug kuo: netikėtais karščio priepuoliais, dirglumu, nuotaikų kaita, didėjančiu svoriu, nemiga. Daug nemalonių pojūčių sukelia suplonėjusi ir išsausėjusi makšties gleivinė bei dėl to atsiradęs sausumo, perštėjimo pojūtis, skausmas lytinių santykių metu ir sumažėjęs lytinis potraukis. Problemų kelia ir padažnėjęs noras šlapintis. Kartais šis procesas būna skausmingas, ne viena moteris susiduria ir su šlapimo nelaikymo problema, rašoma pranešime spaudai.

Ši tyli paslaptis – nevalingas šlapimo tekėjimas slegia daugybę moterų visame pasaulyje. Ne išimtis ir lietuvės. Iš pradžių vos lašelis kitas kartą per mėnesį ar dar rečiau ir problema pamažu įgyja pagreitį. Bėda tampa socialine ir psichologine, mat dėl šlapimo nelaikymo kenčiančiai moteriai prireikia kasdien naudoti higieninius įklotus, ji pradeda varžytis bendraudama su aplinkiniais, save riboja, nerimauja, ar nuo jos nesklinda šlapimo kvapas. Kodėl taip nutinka? Atsakymas paprastas – daugumai moterų paprasčiausiai gėda ir nepatogu apie tai kam nors pasakoti, tad jos ilgą laiką tiesiog tyli.

Kaltininkas – suglebę makšties vidiniai audiniai

Centro poliklinikos Moterų klinikos vedėja gydytoja akušerė ginekologė Elektra Teiberienė pastebi, kad dėl natūralių gimdymų ir natūralaus senėjimo proceso daugybė moterų patiria makšties vidinių audinių suglebimą ir makšties atrofiją.

„Taip nulemta gamtos. Sensta visas žmogaus organizmas: oda, sąnariai, veido ir kūno raumenys, ne išimtis ir vidinis raumenynas. Metams bėgant, makšties vidiniai audiniai pamažu praranda ankstesnį tvirtumą. Dėl to atsiranda įvairių laipsnių skysčių pratekėjimas iš šlaplės ir makšties laisvumo, stangrumo sumažėjimo pojūtis“, – tvirtina gydytoja.

Ginekologės teigimu, pirmuosius simptomus pastebėti nėra paprasta, tačiau įmanoma. „Vadinamasis krūvio šlapimo nelaikymas pasireiškia tuo, kad nedidelis kiekis šlapimo prateka čiaudint, kosint, kažką sunkiai keliant, netgi juokiantis. Kitas simptomų tipas kyla dėl dirglios šlapimo pūslės, kai moteris staiga ir dažnai pradeda norėti šlapintis. Jeigu vis dažniau naktį tenka keltis į tualetą, galima įtarti, kad kalta dirgli šlapimo pūslė. Simptomai, beje, gali būti ir mišrūs. Taigi, moteris privalo būti atidi, nemoti ranka, kad ir į vienkartinį kelių lašelių šlapimo nutekėjimą. Tai jau yra ženklas, kad reikia susirūpinti ir padėti sau, ypač siekiant išvengti didesnių problemų ateityje“, – atkreipia dėmesį akušerė ginekologė.

Efektyvi pagalba

Ilgą laiką gana delikačią šlapimo nelaikymo problemą gydytojai spręsdavo galbūt ne itin maloniu, tačiau patikimu chirurginiu būdu. Šiandien taikomas efektyvus ir moterims mažiau diskomforto sukeliantis neinvazinis gydymas pasitelkiant lazerį. Toks gydymas jau taikomas ir Centro poliklinikoje.

Kaip teigia akušerė ginekologė E. Teiberienė, minėtos procedūros patogios keliais aspektais. Pirmiausia, jos labai trumpos – iki pusvalandžio trukmės. Antra, neskausmingos. Po procedūros galima iškart sugrįžti prie įprastinės veiklos. Trečia, jos gali būti atliekamos moterims, kurių amžius nuo 25 iki 70 metų, nes būna atvejų, kai su minėtomis bėdomis susiduria tiek jaunos, neseniai pagimdžiusios moterys, tiek ir vyresnio amžiaus, kurioms operacijos atlikti negalima dėl gretutinių ligų.

„Atliekant procedūras lazeriu, makšties gleivinės gilieji sluoksniai patiria koncentruotą šiluminį poveikį ir yra stimuliuojamas kolageno bei elastino skaidulų atsinaujinimas. Praėjus kelioms dienoms po procedūros, senos ir neefektyvios kolageno ląstelės pradeda nykti ir jų vietą užima naujos, gyvybingos ląstelės. Lazeris aktyvina kraujotaką ir dėl to pagerėja audinių aprūpinimas deguonimi“, – paaiškina medikė ir priduria, kad rezultatas jaučiamas iškart po procedūros, tačiau tikrą efektą moterys pajaučia atlikusios 3 procedūras ir praėjus pusmečiui po jų, kai pilnai sutvirtėja makšties sienelė.

Taikant šį metodą taip pat gydoma ir kita menopauzės metu dažnai moteris varginanti bėda – makšties atrofija arba, kitaip sakant, makšties sausumo problema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)