Taip activeover50.com teigia Stephenas Schimpffas, vidaus ligų gydytojas, medicinos ir viešosios politikos profesorius, buvęs Merilando universiteto Medicinos centro generalinis direktorius, neseniai parašęs knygą „Longevity Decoded – The 7 Keys to Healthy Aging“.

Sveikam senėjimui būtini 7 esminiai dalykai:

1. Valgyti tinkamus maisto produktus
2. Tinkamai mankštintis
3. Sumažinti ir valdyti stresą
4. Pagerinti miego kokybę
5. Atsisakyti tabako
6. Išlikti intelektualiai aktyviu
7. Išlikti socialiai aktyviu

Norint suprasti, kaip šie esminiai dalykai gali veikti jūsų ilgaamžiškumą ir sveikatą bėgant metams, naudinga šiek tiek suprasti, kaip vyksta senėjimas. Tai neišvengiamas procesas, kuris prasideda vos pasiekus suaugusio žmogaus amžių – kiekviena organizmo funkcija per metus pablogėja maždaug 1 procentu. Tai yra vidurkis, kuris priklauso nuo konkretaus organo, konkretaus laiko ir konkretaus žmogaus, tačiau bet kokiu atveju svyruoja apie 1 procentą.

Iš pradžių to nejaučiame, nes mūsų organams ir jų funkcijoms būdingas didelis darbo jėgos perteklius, todėl 1 procento per metus nuosmukis nėra juntamas. Tačiau galiausiai organų funkcijos pablogėja tiek, kad tai jau atsiliepia jūsų kasdieniam gyvenimui.

Pavyzdžiui, kaulų stiprumas sumažėja tiek, kad prasideda osteoporozė. Sumažėja raumenų jėga ir pusiausvyros funkcija. Šis derinys gali reikšti, kad prarandate savo pusiausvyrą, jūsų raumenys nebėra tokie stiprūs, kad „sugautų“ jūsų kritimą, dėl ko krentate ant žemės ir susilaužote klubo kaulą. Panašiai ir nuolatinis kognityvinės funkcijos silpnėjimas bėgant laikui lemia atminties praradimą.

Žarnyno funkcija, tokia kaip absorbcija, mažėja taip pat, kaip ir medžiagų apykaita, todėl būtinas daug maistinių medžiagų turintis, tačiau nekaloringas maistas, kuris užtikrins jūsų organizmui reikiamus vitaminus be kalorijų pertekliaus.

Senėjimui progresuojant, didėja sudėtingų lėtinių ligų, tokių kaip vainikinių arterijų ligos, vėžio, II tipo diabeto, reumatinio artrito ar Alzheimerio ligos rizika. Šios ligos labai susijusios su amžiumi, todėl daugelis mano, kad senstant jos tiesiog neišvengiamos.

Tačiau, iš tikrųjų, jos tėra to, kaip gyvenote ilgus dešimtmečius, rezultatas. Pavyzdžiui, plaučių vėžys diagnozuojamas vidutiniškai sulaukus 72 metų, tačiau jis prasidėjo nuo tada, kai garaže surūkėte iš tėvo pakelio nugvelbtą cigaretę. Širdies smūgis gali ištikti 67 metų, tačiau sėdimo gyvenimo būdo procesas, kuris pažeidė vainikines arterijas, prasidėjo labai seniai nuo mitybos, sėdimo gyvenimo būdo, nekontroliuojamo lėtinio streso ir reikalavimų neatitinkančio miego – visa tai ilgainiui sukėlė širdies kraujagyslėse uždegiminius procesus.

Senėjimo procesas negali būti sustabdytas, o ligos – visiškai užkardytos, tačiau tikrai gali būti žymiai sulėtintas, o lėtinių ligų rizika – labai sumažinta. Tarkime, optimizavus jūsų gyvenimo būdą nuosmukis nuo 1 procento sumažėja iki 0,75 procento ar dar daugiau. Gal tai ir neatrodo daug, tačiau 25 procentais lėtesnis senėjimas, jeigu visa tai pradėjote santykinai jauname amžiuje, yra išties nemažai. Žinoma, galite elgtis priešingai ir, nekreipdami dėmesio į septynis esminius gyvenimo būdo patobulinimus, iš tikrųjų paspartinti nuosmukį. Vis dėlto, niekada nėra per vėlu pradėti, kad ir kokio amžiaus esate. Pradėkite nuo šiandien.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)