Kokiais aspektais? Ogi pačiais įvairiausiais – tiek teigiamais, tiek ir neigiamais.

Tiesa, turėkite galvoje: nors gimimo mėnuo šiuo atžvilgiu tikrai svarbus, jis neprilygsta nuosprendžiui. Daug daugiau įtakos sveikatos būklei turi aplinka ir, žinoma, paveldimumas.

Taigi ką sako atėjimo į šį pasaulį laikas?

Jeigu gimėte pavasarį

Melanoma. Pavasarinukams tikimybė susirgti odos vėžiu 21 procentais didesnė nei gimusiesiems rudenį – taip tvirtinama 2014 metais Tarptautiniame epidemiologijos žurnale (International Journal of Epidemiology) aprašytame tyrime.

Tokie kūdikiai pirmaisiais gyvenimo mėnesiais gauna labai daug ultravioletinių spindulių, ir tai gali paveikti organizmą taip, kad suaugus išsivystys melanoma. Tad jeigu ir jūs gimėte pavasarį, specialistai rekomenduoja visam likusiam gyvenimui išsiugdyti kelis labai sveikus įpročius: naudoti kremą su ultravioletinių spindulių filtru ištisus metus, nesideginti, nešioti akinius nuo saulės ir kepurę.

Tokios apsaugos priemonės visiems į naudą saugantis nuo įvairių formų odos vėžio.

Ankstyva menopauzė. Italai neseniai ištyrė beveik 3 000 menopauzę išgyvenusių moterų ir pastebėjo, kad toms, kurios buvo gimusios pavasarį, menopauzė dažniausiai prasidėdavo prieš pat 49-ąjį gimtadienį. Daugumai rudenį gimusių moterų menopauzė prasidėdavo maždaug 15 mėnesių vėliau. Gali būti, jog dėl to, kad pastarosios gali turėti daugiau kiaušinėlių.

Jeigu gimėte vasarą

Trumparegystė. Jums dažniau reikia akinių, kad gerai matytumėte į tolį, teigiama žurnale „Oftalmologija“ (Ophthalmology) skelbto tyrimo rezultatuose. Taip, spėjama, yra dėl šviesos kiekio, kurį gauna „vasariniai“ žmonės prieš pat gimimą ir iškart po jo. Su gyvūnais atlikti bandymai parodė, kad tokie dalykai gali paveikti normalų akių vystymąsi.

Nuotaikų svyravimai. Vasaros mėnesiais gimusiesiems labiau būdingas ciklotiminis temperamentas, arba staigūs svyravimai tarp liūdesio ir laimės. Gali būti, kad šviesa ir aukštesnė oro temperatūra veikia esančias smegenyse chemines medžiagas, reguliuojančias psichinę sveikatą.

Jeigu gimėte rudenį

Geresnė fizinė forma. Tarptautiniame sporto medicinos žurnale (International Journal of Sports Medicine) buvo rašyta, kad mokyklinio amžiaus berniukai, gimę lapkričio mėnesį, vidutiniškai 10 procentų geriau išlaiko kardiorespiratorinius fizinio pasirengimo testus, jų stipresnis rankos paspaudimas ir galingesnė apatinė kūno dalis, palyginti su bendraamžiais, gimusiais balandį. Kodėl? Rudenį gimdančios moterys per vasarą gauna daugiau vitamino D, ir jis paveikia vaisiaus fizinį vystymąsi.

Alergija maistui. Švenčiantiesiems gimtadienius rudenį nuo 30 iki 90 procentų didesnė tikimybė tapti alergiškiems kokiam nors maistui, palyginti su gimusiaisiais kitais mėnesiais. Tą patvirtino atitinkamą tyrimą atlikę Džonso Hopkinso universiteto amerikiečiai specialistai.

Anot jų, tokie naujagimiai pirmaisiais gyvenimo mėnesiais gauna mažiau odą apsaugančio vitamino D. Dėl to didesnė grėsmė, kad jiems išsivystys jautrumas maistiniams alergenams, patenkantiems per odą.

Jeigu gimėte žiemą

Kairiarankiškumas. Vyrai, gimę šalčiausiu metų laiku, dažniau būna kairiarankiai nei gimusieji kitais mėnesiais. Tą patvirtino austrų ir vokiečių specialistų atliktas tyrimas.

Didelis testosterono kiekis gimdoje gali padidinti kairiarankiškumo tikimybę, o testosterono pliūpsnius gali išprovokuoti ilgesnis šviesusis paros metas. Kaip tik toks, kaip vasarą, kada būsimi žiemos kūdikiai būna tos vaisiaus vystymosi stadijos, kai lemiami kairiarankiškumo arba dešiniarankiškumo bruožai.

Ankstukai. Gegužę pradėti vaikai turėtų gimti vasarį. Tačiau 10 procentų dažniau nusprendžia nelaukti numatytos datos, palyginti su kūdikiais, pradėtais kitais metų laikais, o ne pavasarį. Tą patvirtino 2013-aisiais atliktas tyrimas.

Manoma, kad to priežastis gali būti faktas, jog paskutinis nėštumo trimestras jų mamoms tenka kaip tik per gripo epidemijos sezoną.