Provanso stiliaus gamintojų parodoje buvo vos vienas kitas, o lietuviškojo Provanso stendas, kurį šiai parodai sukūrė „Dizaino laboratorija”, išsiskyrė prie baldų priderintais aksesuarais, specialiu apšvietimu ir net kvapu.

„Konservatyvūs anglai mėgsta ąžuolinius, natūralaus medžio masyvo baldus. Mus labai rūpėjo pasitikrinti, ar tai, ką gaminame, tiks britams, - pasakojo bendrovės „Privee”, kuri parodoje dalyvavo pirmą kartą, vadovas Ignas Rėksnys. - Malonu buvo būti mažu jų atradimu. Provanso stiliui Anglijoje erdvės yra pakankamai”.

Anot jo, nors anglai įpratę prie labiau sendintų korpusinių baldų paviršių, o lietuviški baldai, gaminami iš natūralios guobos, yra mažai sendinti, jiems tai patiko: "Priimtinos pasirodė ir formos, ir raižiniai, ir bendra stilistika. Itin domėjosi audiniu aptrauktomis kėdėmis, korpusiniais baldais, originalia, pačių sukurta vynine".

„Jei nori sėkmingai prekiauti kitoje šalyje, turi susipažinti su jos žmonėmis. Apie anglus turėjau visai kitokią, klaidingą nuomonę. Pribloškė jų pedantiškas santūrumas, rafinuotas etiketas, mokėjimas grožėtis, pasakyti gerą žodį. Įsitikinau, jog mūsų baldai puikiai dera prie angliškos pasaulėžiūros ir gyvenimo būdo, - sakė I. Rėksnys, kurį nustebino tik itin dideli reikalavimai, keliami ugniai atsparioms medžiagoms: Minkšti baldai privalo būti aptraukti ugniai atspariais audiniais, o kurpusiniuose – naudojamas tik grūdintas stiklas".

„Privee home” baldai, pagal dizainerių sukurtus modelius, gaminami Kinijos baldų fabrikuose. Anot I. Rėksnio, verslo modelis analogiškas tam, kuris taikomas Europoje ne tik baldų pramonėje bet ir daugelyje kitų sričių. Gamintojai sukuria naują prekės ženklą, organizuoja gamybą, dažniausiai ten, kur pigi darbo jėga ir vėliau kuria realizavimo tinklą.

Yra nemažai interjero dizainerių, architektų, kurie kuria būtent šio stiliaus interjerus, viena jų - Skaidra Mikalajūnienė: “Turėjau nedidelę nuosavą parduotuvę Vilniaus senamiestyje, prekiavusią interjero aksesuarais. 2000 metais susižavėjau Provansu ir Toskana, ėmiau tų kraštų dvasią ir šilumą kelti į lietuviškus interjerus. Norėjau, kad žmonės, tingiais savaitgalio rytais arba grįžę po darbo namo, aplinkui save jaustų Viduržiemio jūros dvelksmą. Kad jų akis šildytų malonios spalvos, o rankos vieną po kito liestų grubius ir šilkinius paviršius.

Taip Provanso stilius tapo mano vizitine kortele. 2009 metais mano kurtas Provanso stiliaus namo interjeras laimėjo publikos simpatijų prizą kasmetiniame Lietuvos interjero dizainerių konkurse “Auksinė paletė 2008″ individualaus gyvenamojo mano kategorijoje”.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją