Valstybinio Vilniaus mažojo teatro aktorė
Larisa Kalpokaitė
būdama puiki kulinarė per šventes stengiasi paragauti kuo įvairesnių patiekalų. Todėl šioms Kalėdoms ji siūlo pasigaminti pikantiškų avokado gabalėlių.

Reikia:

dviejų avokadų,
200 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu,
50 g sviesto,
šaukšto sauso baltojo vyno,
keturių šaukštų grietinės,
šaukštelio maltų raudonųjų pipirų,
dviejų šaukštelių konservuotų kaparių,
šaukšto smulkiai supjaustytų peletrūnų.

Avokadus nulupame, perpjauname per pusę, išimame kauliukus, o minkštimą supjaustome dideliais kubeliais. Sūrį sutriname, sumaišome su minkštu sviestu, vynu, peletrūnais, grietine ir gerai išsukame. Šį mišinį gražiai uždedame ant avokadų kubelių. Prieš tiekdami papuošiame kapariais, apibarstome raudonaisiais pipirais.

Televizijos laidų, teatro, muzikos renginių režisierius Vytenis Pauliukaitis sutinka, kad norint skaniai pagaminti maistą, išmonės, kūrybos ar fantazijos reikia nė kiek ne mažiau, nei dirbant kitą kūrybinį darbą. Kalėdiniam stalui režisierius siūlo pačio tikriausio kiaulienos kumpio recpetą.

Reikia:

1,2 kg kumpio,
800 g konservuotų persikų su sirupu,
dviejų šaukštų cukraus sirupo,
šaukštelio grūdėtųjų garstyčių,
dviejų šaukštų cukraus,
šaukštelio tamsiojo sojų padažo,
330 ml sidro,
dviejų raudonųjų svogūnų,
trijų lauro lapelių.

Išsukame 400 g persikų su sirupu, cukraus sirupą, garstyčias, cukrų, sojų padažą ir pusę kiekio sidro (geriausia tai daryti virtuviniu kombainu). Kumpį dedame į kepimo formą, ant jo užpilame persikų mišinį, įdedame laurų lapelius ir kepame 190 laipsnių C karštumo orkaitėje 1 val. 20 minučių, kartkartėmis užpildami padažo. Likus 20 minučių iki kumpio kepimo pabaigos, sudedame likusius persikus su sirupu, užpilame pusę kiekio sidro, įdedame supjaustytų svogūnų.

Dainininkė Asta Pilypaitė su prijuoste virtuvėje sukiojasi tik gamindama sekmadieninius pietus ir prieš šventes. Puikiai galėdama išsiversti be mėsos, ji virtuoziškai gamina įvairias salotas ir žuvies patiekalus, o šventinio stalo neįsivaizduoja be tuno salotų.

Reikia:

pusės pakelio makaronų (geriausia rinktis figūrinius, stambesnius),
indelio tuno aliejuje,
poros pomidorų,
vienos geltonosios paprikos (kad gražiau atrodytų, bet tinka ir raudona arba žalia),
juodųjų alyvuogių pagal skonį (jei yra nemėgstančių, jas įsideda kiekvienas pagal skonį),
majonezo.

Makaronus išvirti ir nupilti šaltu vandeniu, kad nesuliptų, po to į juos sudėti tuną, kubeliais supjaustytus papriką, pomidorus ir alyvuoges. Viską užpilti majonezu ir gerai išmaišyti.