aA
Veršiena - nuo 2 savaičių iki 3 mėnesių amžiaus veršelių, girdytų iš pradžių tik pienu, o po to jau šertų ir žole, mėsa. Geriausia yra 4-8 savaičių amžiaus, vien tik pienu girdytų veršiukų mėsa.
Guliašas
Guliašas
© Corbis
Veršiuko mėsa ne tik labai skani, sveika, neriebi ir nekaloringa, bet ir lengvai virškinama. 100 g veršienos turi tik 114 kalorijų, 100 g jautienos - 127, o 100 g kiaulienos - net 290 kalorijų.

Raumenyse yra 1-1,5 proc. mineralinių medžiagų. Daugiausia yra kalio, fosforo, natrio, geležies, chloro. Be to, raumenyse yra įvairių mikroelementų: vario, mangano, kobalto, cinko, nikelio ir kt.

Mėsoje poodinių riebalų beveik nėra, kauluose yra daug kolageno. Pavyzdžiui, 100 g mėsos yra 15 g baltymų, tik 6 g riebalų, daug magnio ir vitamino PP.

Verta žinoti:

- dar neragavusio žolės ir tik pienu girdyto veršiuko mėsa būna balsvai rausva su siauromis minkštų baltų riebalų juostelėmis,

- pradėjusių ėsti žolę, mėsa yra tamsesnės spalvos, tačiau dar neįgavusi jautienai būdingo skonio.

Skaniausia veršiena palengva iškepta. Ši mėsa puikiai tinka ir troškinimui ar virimui garuose.Veršieną orkaitėje arba virš atviros ugnies kepti reikėtų žemesnėje temperatūroje nei kitokią mėsą.

Veršiena lengvai sugeria prieskonių bei daržovių, su kuriais ji gardinama, aromatą. Prie šios mėsos patiekalų tinka aštresni padažai.

Svarbu: veršiena labai greitai gendanti mėsa, todėl ją reikia tinkamai laikyti ir greitai suvartoti.

Živilės Vaškytės veršiena su grybais ir svogūnais

Reikia:

apie pusės kilogramo veršienos,
apie 300 g pievagrybių, bet tinka ir džiovinti baravykai ar raudonikiai,
vienos didokos galvutės svogūno,
200 g grietinėlės,
4 šaukštų aliejaus,
100 ml sauso baltojo vyno,
pagal skonį smulkintų juodųjų pipirų ir druskos,
trupučio miltų ir sviesto.

Veršieną supjaustykite nedideliais gabaliukais, pasūdykite, papipirinkite ir palikite. Tada apkepinkite miltus svieste. Kitoje keptuvėje veršieną paskrudinkite karštame aliejuje ir išgriebkite. Į tą patį aliejų sudėkite susmulkintus grybus, svogūną ir juos pakepinkite.

Po 10 min. supilkite vyną, grietinėlę, miltus ir truputį patroškinkite. Į gatavą padažą sudėkite mėsą, kepimo skystį ir dar kelias minutes patroškinkite. Skaniausia su virtomis bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis.

Skanaus!

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Kremliaus eteryje – netikėtos kalbos apie rusų sutriuškinimą: suklusti privertė karininkas, kurio prognozės jau pasitvirtino

Ukrainai iš Vakarų perduota šarvuotoji technika jau riaumoja poligonuose ir laukia savo valandos,...

Malinauskas stebisi Šimonytės pasirinkimais (5)

Neseniai daug triukšmo sukėlė Ingridos Šimonytės ir Agnės Širinskienės viešas...

Lukašenka: surizikuosiu su savo pasiūlymu grasina „pačiu baisiausiu ginklu“

Karą Ukrainoje būtina sustabdyti, kovo 31 dieną savo kalboje Baltarusijos parlamentui ir tautai...

Žiniasklaida: Argentina išsiunčia rusus (1)

Argentinos migracijos tarnybos masiškai atsisako pratęsti rusams turistines vizas. Tai naujienų...

Kas ir kaip Lietuvoje riboja internetą: bent 9 institucijos, du tūkstančiai svetainių, o Seimas ruošiasi išplėsti galias (3)

9 institucijos Lietuvoje turi teisę duoti privalomuosius nurodymus iš interneto šalinti...

Karas Ukrainoje. JAV: dėl Rusijos užmojų turime naujos informacijos

Vėlų ketvirtadienio vakarą Rusija apšaudė Charkivą. Pirminiais duomenimis, sužeistųjų ar...

Medvedevo vizitas išdavė rimtas Rusijos bėdas (5)

Socialiniuose tinkluose išplitusiame vaizdo įraše užfiksuotas įspūdingas reginys – vienoje...

Agnės Jagelavičiūtės mama Nijolė prakalbo apie dukros palikimą: prasidėjo sudėtingi etapai (6)

Prieš kelis mėnesius mirusios dukros Agnės Jagelavičiūtės netekusi jos mama Nijolė...

Tris „Žalgirio“ bokštus, kietą gynybą ir karštą areną išskyrę varžovai: Kaune laimėti sunku

Kauno „Žalgirio“ (16-15) krepšininkai penktadienio vakarą nuo 20 valandos Nemuno saloje žais...