Dainuodamos lopšines savo besimuistančiam ir niekaip nenorinčiam užmigti mažyliui ar užsiiminėdamos aerobika skambant ritmingai muzikai, jūs, be jokios abejonės, tiesiogiai jaučiate muzikos svarbą jūsų nuotaikai ir savijautai. Neseniai mokslininkai išsamiau panagrinėjo muzikos daromą poveikį žmogaus sveikatai ir nuotaikai.

Taigi kaip mums gali padėti muzika?

1) Muzika mažina kraujospūdį

Jeigu mažiausiai 30 minučių per dieną klausysite ramios klasikinės ar etno stiliaus – indiškos ar keltų – muzikos ir giliai kvėpuosite, galite veiksmingai atsikratyti padidėjusio kraujospūdžio problemos: t.y. arterinį spaudimą sumažinti net iki 4 punktų. Pastaba –vien raminanti muzika nepadės, būtina riboti suvartojamą druskos kiekį.

2) Padeda sumažinti įtampą

Jeigu bent 30 minučių per dieną pagulėsite tamsiame, gerai išvėdintame kambaryje, kur skamba atpalaiduojanti muzika, organizme sumažės vadinamojo streso hormono - kortizolio - kiekis, tvirtina Švedijos medicinos instituto mokslininkai. Gilus kvėpavimas klausantis ramios muzikos mažina įtampą ir nerimą praktiškai taip pat veiksmingai kaip tai daro atpalaiduojantis masažas.

3) Malšina skausmą

Mėgstama muzika gali sumažinti įkyrų skausmą – gydomosios muzikos savybes ryškiau pasireiškia žmonės, turintiems gana žemą skausmo slenkstį. Tokią išvadą padarė amerikiečių mokslininkai iš Jutos universiteto skausmo tyrimų ir mokslų instituto. 143-ų eksperimento savanorių jie prašė klausytis įvairios muzikos.

Eksperimento metu elektrodais, pritvirtintais prie tyrimo dalyvių pirštų, jie gaudavo nestiprius elektros impulsus. Paaiškėjo, kad organizmo reakcija į skausmą, klausant patinkančios muzikos, buvo ne silpnesnė. Kaip teigia tyrimo autoriai, muzika žmogaus smegenyse aktyvuoja tam tikrus jutiklius, kurie „slopina“ nervinius impulsus. Todėl skausmas juntamas ne taip stipriai.

Kaip elgtis, kad muzika teiktų maksimalią naudą ir malonumą?

Išsirinkite mėgstamiausias melodijas. Tyrimai atskleidė, jog teigiamai jūsų sveikatą ir nuotaiką gali veikti bet kokio stiliaus muzika – nuo Bacho iki Justino Bieberio.

Specialistai pateikia vieną vienintelį patarimą: jeigu norite, kad muzika padėtų sumažintų kraujospūdį, rinkitės muziką, kuri nekelia neigiamų emocijų ir neprišaukia nemalonių ar skaudžių prisiminimų. Jeigu viena ar kita melodija jums primena buvusį vyrą, su kuriuo tragiškai išsiskyrėte, šio įrašo reikėtų kuo greičiau atsikratyti.

Mokėkite muzika mėgautis. Dauguma iš mūsų muzikos klausomi visą mielą dieną – namuose, automobilyje, darbe. Nieko keisto, kad nustojame muziką vertinti kaip kažką ypatingo, ji tampa paprasčiausiu garsiniu fonu, į kurį neretai net nebekreipiame dėmesio. Apie kokią nors muzikos naują jūsų sveikatai ar nuotaikai tokiu atveju neverta net kalbėti.

Įsigykite kokybišką garso aparatūrą. Jeigu norite pajusti visą muzikos teikiamą malonumą, pasirūpinkite kokybiška garso aparatūra. Kokybiško skambesio neatstos jokios ausinės ar juo labiau kompiuterio kolonėlės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)