Ar norėtumėte valgyti vietoje, ar neštis su savimi, tereikės paspausti mygtuką. Ir nereikės spausdintis meniu, nes galima bus atsispausdinti patį maistą. Ar kompiuterizuotas maisto ruošimas yra pati tolimiausia futuristinio namų dizaino riba? Serijinė gamyba palietė iš esmės kiekvieną su namais susijusios pramonės segmentą – nuo namų statybos iki baldų gamybos – o dabar modernios technologijos kėsinasi ir į pačius nuostabiausius gurmaniškus šedevrus, kurie gali atsirasti tiesiog namų apyvokos aparate, esančiame mūsų virtuvėje.
Futuristiškas maisto spausdintuvas
© dornob.com

Toks įrenginys galėtų ne šiaip kopijuoti esamus patiekalus – niekas netrukdo atradinėti naujų derinių, tekstūrų, konsistencijų ir kombinacijų, apie kurias šiuolaikiniai virtuvių šefai net nėra sapnavę. Tik laikas parodys, ar žmonės godžiai saugos tokias programas, kuriose surašyti slapti šeimyniniai receptai, ar skaitmenizuotoje virtuvėje karaliaus atviro kodo principai.

Trimačiai spausdintuvai jau dabar nėra fantastika, juos netgi galima pasigaminti patiems, pasinaudojus nemokamais brėžiniais ir kelių šimtų dolerių vertės medžiagomis – kai kurie tokie spausdintuvai gali netgi spausdinti savo kopijas ir kurti begalines savo klonų kariuomenes.

Žinant tai, molekuliniai maisto spausdintuvai neatrodo visiškai beprotiška idėja. Juk maisto ruošimas ir valgomo patiekalo surinkimas teoriškai ar technologiškai neturėtų labai skirtis nuo veikiančio įrenginio ar šiaip sudėtingo trimačio objekto sukūrimo.

Kompiuterizacijos įtraukimas į procesą reiškia, kad rezultatas gali būti pritaikytas specialiems mitybos poreikiams – nuo alergijų maistui ir ypatingo riebalų kiekio maiste poreikio iki specifinių skonio pageidavimų. Telekonferencijų dalyviai, kuriuos skiria pusė pasaulio, galėtų skirtingose vietose vienu metu mėgautis vienodais patiekalais.

Jūsų patiekalų gaminimą per atstumą galėtų pradėti mobilusis telefonas, o parvažiavus namo patiekalas jau būtų paruoštas valgyti. Visa maisto rinka galėtų pasikeisti nuo šaldytų pusgaminių ir paruoštų patiekalų link atskirų šviežių komponentų.

Taigi, koks būtų aukštos klasės virtuvės šefo ar savamokslio virėjo vaidmuo pasaulyje, kuriame dominuoja maistą gaminanti aparatūra, galinti atkartoti net pačių geriausių kulinarijos ekspertų šedevrus?

Tikriausiai pasikeitimas nebūtų toks dramatiškas, kokį įsivaizduotų futuristai entuziastai: juk žmonės iki šiol sėkmingai žaidžia šachmatais prieš pajėgius kompiuterinius oponentus, o rankų darbo meniški baldai vis dar kainuoja daugiau nei serijinės gamybos alternatyvos. Tačiau laikas, kuomet paspaudus kelis mygtukus gautume puikios kokybės ir skonio patiekalus, iš tikrųjų bus įspūdingas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Lietuvai stojant į turtingųjų klubą, išaiškėjo niūri statistika: „sublizgėjom“ antirekordais   (54)

Turtingųjų valstybių klubu pakrikštytoje Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (...

Palanga išskėstomis rankomis jau laukia poilsiautojų: kokiomis maisto kainomis pasitiko (40)

Kaip privilioti kuo daugiau turistų šiltuoju sezonu, Palangos verslininkai jau gerai apgalvojo....

Savaitgalį laukia gražūs orai, o po jų – fantastiški karščiai (8)

Iškeliaujanti gegužė karščio mėgėjų nenuvils ir toliau: karštas bus ne tik savaitgalis, bet...

Specialistai neteko amo: darželiuose ir mokyklose sviestą pakeis margarinas (291)

„ Sviestas , kur įmanoma, keičiamas aliejumi arba margarinu, kurio sudėtyje sočiųjų riebalų...

Šokiruojantis merginos pagrobimas: gyvą palaidojo po žeme (68)

Barbaros Jane Mackle gyvenimas buvo tikrai kerintis. Daili ir populiari 20 metų mergina buvo Majamyje...

Lietuvos nacionalinės filharmonijos darbuotojų stilius: per koncertus ir po jų – kaip diena ir naktis (15)

DELFI Stilius apsilankė didžiausiame šalies klasikinės muzikos koncertų centre – Lietuvos...

Šaras po pergalės juokavo apie aštuonis kartus operuotą gerklę ir mokė žurnalistus (23)

Kauno „Žalgiris“ be didesnio vargo žengė į Lietuvos krepšinio lygos ( LKL ) pusfinalį....

Sostinėje atgimė vienuolyną su skandalais palikęs baras (20)

Praėjusių metų rugpjūtį baro „ 7 fridays “ darbuotojai staiga turėjo susirinkti daiktus ir...

Vilniuje per susidūrimą sužalotas motociklininkas neteko sąmonės (11)

Vėlų penktadienio vakarą, apie 23.20 val., Vilniaus senamiestyje, Maironio g., susidūrė...

Kitokia pažintis su Berlynu: nuo apleistų CŽV pastatų iki linksmybių šimtamečiame šokių klube (11)

Planuodami atostogas ar trumpas išvykas svetur, dažniausiai renkamės turistų patikrintas,...