Itališkos salotos su jautiena
4 porcijos
Produktai:
500 g virtos arba keptos jautienos,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus ir šiek tiek aliejaus apšlakstyti,
2 – 3 šaukštai pesto padažo,
gūžė salotų,
250 gramų vyšninių pomidorų,
100 gramų marinuotų artišokų (supjaustyti gabalėliais),
50 gramų kedro riešutų (galima vos paskrudinti),
25 tarkuoto parmezano.
Kaip gaminti:
1. Nedidelėje lėkštėje pabarstykite pesto padažą šviežiai maltais pipirais, kiek praskieskite vandeniu, kad būtų tirštas užpilas. Sudėkite į gilų dubenį salotų lapus, artišokus, pomidorus, užpilkite didžiąja dalimi užpilo, išmaišykite.
2. Mėsą supjaustykite šiaudeliais, sudėkite juos į salotas ir apliekite likusiu užpilu. Jei norisi, galite dar užpilti alyvuogių aliejaus. Apibarstykite salotas kedro riešutais ir parmezanu. Patiekite iš karto pagaminę su skrudinta duona.
Rudeninis omletas su voveraitėmis
Produktai:
6 kiaušiniai,
300 gramų voveraičių,
4 – 5 šaukštai grietinės,
1 svogūnas,
1 šaukštas miltų,
1 šaukštas smulkintų žalių petražolių,
1 šaukštas žalių smulkintų krapų,
aliejaus,
juodųjų maltų pipirų,
druskos.
Kaip gaminti:
1. Voveraitės perplaukite, nusausinkite, supjaustykite šiaudeliais. Svogūnus supjaustykite žiedais. Grybus ir svogūnus sudėkite į puodą, įpilkite 2 – 3 šaukštus vandens, uždengę dangčiu virkite 2 – 4 min. ant kaitrios ugnies.
2. Miltus praskieskite 3 – 4 šaukštais vandens, tada plona srovele supilkite į puodą su grybais ir svogūnais, užvirinkite. Įdėkite grietinę, suberkite žalumynus, druską, pipirus. Išmaišykite ir nukelkite nuo orkaitės.
3. Kiaušinius išplakite plaktuvu arba šakute. Įpilkite truputį vandens, įberkite druskos. Kiaušinių masę išpilkite į didelę keptuvę su įkaitintu aliejumi. Omletą kepkite ant mažos liepsnos, uždengę dangčiu. Kepdami vis atkelkite mentele kraštus, kad skysta masė nutekėtų į dugną.
4. Iškepusį omletą išimkite į lėkštę. Ant pusės omleto uždėkite voveraičių įdarą, antra puse jį uždenkite ir supjaustę porcijomis patiekite.
Žuvies šiupininė
Žuvies sultiniui reikės:
600 g smulkių žuvelių
2 svogūnų
1 morkos
1 petražolės šaknies
1 lauro lapo
4 juodųjų pipirų grūdelių
Šiupininei:
400 g lašišos
2 svogūnų
2 raugintų agurkų
2 valg.š. sviesto
1,5 valg. š. miltų
1 valg.š. pomidorų pastos
0,5 citrinos
12 alyvuogių
8 kaparėlių
Druskos, juodųjų pipirų
Pasiruošimo laikas: 35 min. / Gaminimo laikas: 30 min. / 6-8 porcijos
Iš smulkių žuvelių išvirkite labai stiprų sultinį. Nulupkite svogūnus, nuskuskite morką ir petražolės šaknį. Daržoves stambiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje be riebalų 3 min.
Žuveles išdarinėkite, nuskuskite ir nuplaukite. Jeigu sriubai pirkote ne lašišos filė, o visą žuvį ar jos dalį, tuomet ją taip pat nuskuskite, pašalinkite vidurius, pelekus ir nugarkaulį. Ištraukite stambias ašakas. Lašišos filė nuplaukite ir atidėkite šonan, o galvą, pelekus ir nugarkaulį sudėkite į puodą, kuriame virsite žuvies sultinį.
Įpilkite į puodą 2 l vandens, sudėkite smulkias žuveles, kepintas daržoves ir statykite ant ugnies. Kai sultinys užvirs, nugriebkite putas, įdėkite druskos ir prieskonių. Virkite 7 min.
Nukelkite sultinį nuo ugnies ir perkoškite per trigubą marlę ar ploną rankšluostį.
Lašišos filė supjaustykite gabaliukais. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite. Raugintus agurkus nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais. Jeigu agurkai stambūs, pašalinkite jų sėklas.
Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir 3 min. pakepinkite jame svogūnus. Pridėkite miltų ir nuolat maišydami kepkite 2 min. Supilkite 0,25 stiklinės perkošto žuvies sultinio ir nuolat maišykite, kol masė taps tiršta ir vienalytė. Sudėkite agurkus ir pomidorų pastą. Nuolat maišydami troškinkite ant vidutinės ugnies 5 min.
Gautą masę perpilkite į švarų puodą. Supilkite likusį sultinį. Užvirinkite, sudėkite lašišos gabaliukus, alyvuoges ir kaparėlius. Įberkite druskos ir pipirų. Uždengę dangtį virkite 10 min. Išvirusią šiupininę apibarstykite šviežiais žalumynais ir patiekite su citrinos griežinėliu.
Veršienos liuliakebabas
(iš 1,3 kg faršo)
Produktai:
700 g veršienos,
300 g kurdiuko,
300 g svogūnų.
Kaip gaminti:
Veršieną ir kurdiuką sumalkite per stambų tinklelį. Svogūną nulupkite, išimkite viduriuką, sumalkite, paskui šiek tiek nusunkite.
Mėsą sumaišykite su svogūnu, gerai išminkykite, kad prisisotintų deguonies. Paskui 1 – 1,5 val. palaikykite mėsą šaldytuve. Galiausiai suformuokite iš veršienos dešreles, pamaukite ant medinių pagaliukų ir iškepkite ant grotelių.
Patarimas: Liuliakebabui iš veršienos rinkitės riebią mėsą, tada jis bus sultingas ir skanus. Kad dešrelės netrupėtų, galite įmušti į faršą kiaušinį.
Kurdiùkas [< tiurkų k.], poodinė riebalų sankaupa kai kurių avių veislių (kurdiukinių) uodegos pašaknyje.
Biskvitinis obuolių pyragas
Produktai:
500 g obuolių,
3 kiaušiniai,
1 stiklinė cukraus,
1 stiklinė miltų,
1 šaukštas lydyto sviesto.
Kaip gaminti:
Ištepkite sviestų gilią kepimo skardą, paskui įklokite kepimo popieriaus, kraštus apkirpkite sulig skardos kraštais, ištepkite popierių sviestų, tada užklokite antrą lakštą ir jį ištepkite sviestu.
Skardą įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų sviestas.
Obuolius smulkiai supjaustykite. Kiaušinius su cukrumi išplakite iki purios masės, į ją suberkite miltus ir gerai išmaišykite. Į atvėsintą skardą suberkite obuolius ir užliekite tešla.
Pašaukite į įkaitintą orkaitę (nedidelio kaitrumo) ir kepkite 45 – 50 min. Iškepusį pyragą atsargiai išverskite ant lentelės, nuimkite popierių, tada obuoliai atsidurs pyrago viršuje.
Skanaus!
Top naujienos
Šaltiniai Kremliuje – apie itin netikėtą Vakarų sprendimą: žlunga Putino planai papildyta (2)
Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) sprendimą išduoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino...
Išryškėjęs Vilniaus žemėlapis: kokius politikus sostinėje rinko mikrorajonai (12)
Kova dėl sostinės mero kėdės baigėsi konservatoriaus Valdo Benkunsko pergale. Vis dėlto jo...
Prabilo apie Lietuvą galintį pažeminti sprendimą: jau teko imtis veiksmų (10)
Baltarusijos opozicijos politikas Pavelas Latuška teigia dar prieš kelis mėnesius žinojęs apie...
Ekspertas: Rusija sėdi ant tiksinčios bombos – svarbu, ką pasakys Xi Jinpingas
Kinija Xi Jinpingo kelionę į Maskvą šią savaitę pavadino „draugystės kelione“. Derybos...
Pristatyta mokesčių reforma: individualiai dirbančių laukia mokesčių didinimas, atsisakoma populiarios lengvatos papildyta (85)
Po ilgos tylos antradienio rytą finansų ministrė Gintarė Skaistė pristatė ilgai paslaptyje...
Psichiatru Lukiškėse dirbęs Aleksandras papasakojo, kas vykdavo už aklinų sienų: vienas įvykis įsiminė visam gyvenimui
Pragaro vartai pačioje Vilniaus širdyje. Kalėjimas, kurio nebeliko. Bet jis buvo ištisus 115...
Karas Ukrainoje. Žiniasklaida: laukia kritinis pusmetis – ir ne tik Ukrainai Ukraina po atakų Kryme: okupantams jau laikas išvykti (2)
Sprogimas Džankojaus mieste, Kryme, naktį į antradienį sunaikino Rusijos „Kalibr“ kruizines...
Lietuvio eksperimentas Vienoje: ar didelėmis kainomis garsėjančioje Austrijos sostinėje įmanoma pigiai pakeliauti?
Kai būna visokios lėktuvų bilietų akcijos aš mėgstu prisipirkti skrydžių bent pusei metų į...
Pasaulio ekspertų prognozės: ar laukia dar viena finansų krizė?
Antro pagal dydį banko žlugimas JAV istorijoje, kuris yra ir didžiausias nuo 2008 m., sukėlė daug...