Restorane

Jei savo svečius pietums ar vakarienei norite nusivesti į restoraną, geriau rinkitės žinomas ir patikrintas vietas. Nauja ar verslui svarbi pažintis nėra tinkama proga eksperimentuoti. Jei turite galimybę, visuomet pravartu išsiaiškinti, kokią virtuvė jūsų svečiui patinka labiausiai (mažiausiai). Jei kviečiate papietauti didesnę grupę žmonių, niekada neprašausite pasirinkę restoraną, siūlantį „universalius“ patiekalus, t.y., „neprisirišantį" prie vienos kultūros virtuvės ir pan.

Staliuką visuomet geriau rezervuoti iš anksto. Taip galėsite išsirinkti ramesnę, atokesnę vietą. Jei atvykę suprasite, kad staliukas jums nepatogus (prie restorano įėjimo, prie kondicionieriaus ar triukšmingoje restorano vietoje), nesidrovėkite – visuomet turite teisę restorano darbuotojų prašyti jus persodinti. Žinoma, jei restorane bus kitų laisvų stalelių.

Geresnės vietos (prie stalelio) yra tos, iš kurių atsiveria restorano vaizdas arba vaizdas pro langą. Todėl šias vietas visada pasiūlykite savo svečiams. Moterims dažniausiai pasiūlomos vietos ant minkštasuolių, o vyrai sėdasi prieš jas ant kėdžių.

Restorano rūbinėje paltus palikti privaloma vyrams. Moteris, jei nori, gali nuspręsti kitaip. Tačiau skėčius ir kitus didesnius daiktus paprastai reikėtų palikti rūbinėje.

Jei į restoraną atvyksite anksčiau nei jūsų svečiai, palaukite jų foje ir po to visi kartu susėskite prie stalelio.

Kviestinės vakarienės metu nepamirškite, kad dėmesys ir pirmumo teisė (išskyrus apmokant sąskaitą) priklauso svečiams, pavyzdžiui leiskite jiems pirmiems užsisakyti patiekalus. Kad nekiltų nesusipratimų, galite informuoti padavėją, jog jūsų svečias norėtų užsisakyti pirmas. Jei užsakymus vardinate jūs, pradėkite nuo svečių pageidavimų. Tačiau valgyti svečiai pirmi pradėti neturėtų - tai daryti galima tik vakaro šeimininkui palinkėjus gero apetito.

Iš anksto įspėkite padavėją, kad sąskaitą pateiktų tik jums. Jei norite būti dar mandagesnis, pavalgius visų atsiprašykite ir apmokėkite sąskaitą prie baro. Tačiau Italijoje, net jei sąskaitą apmoka vakaro šeimininkas, geru tonu laikomas svečių siūlymas ją apmokėti.

Prie stalo

Prie stalo taip pat galioja galybė taisyklių.

Prie stalo viską daryti reikia kuo tyliau (pjaustyti maistą, kramtyti ar maišyti arbatą šaukšteliu) ir neskubant. Valgydami stenkitės nekalbėti kompanjonus jaudinančiomis temomis ar kelti opių, probleminių klausimų. Valgymas turi atpalaiduoti ir teikti malonumą. Jei tai verslo pietūs, reikalus aptarkite tik pavalgę. Valgymo metu restorane ar svečiuose ant stalo nelaikykite telefono – tai gali blaškyti sėdinčius šalia jūsų. Tuo labiau nemandagu prie stalo telefonu kalbėti.

Valgymas gali prasidėti šeimininkui pasidėjus stalo servetėlę ant kelių ir palinkėjus gero apetito. Jei jums reikia trumpam pakilti ir pasišalinti, servetėlę padėkite ant sėdimosios kėdės dalies, o grįžę ją vėl pasitieskite ant kelių. Pavalgę šią servetėlę gražiai padėkite kairėje lėkštės pusėje. Jokiu būdu jos nenaudokite vietoj nosinės.

Maistą taip pat reikia mokėti pjaustyti. Nepjaustykite viso patiekalo iškart. Atsipjauti tik vieno kąsnio gabalėlį, o jį suvalgę pjaukite kitą. Valgykite lėtai, šiukštu neskubinkite svečių. Jokiu būdu nekalbėkite pilna burna – norėdami atsakyti į klausimą, tai darykite tik prariję kąsnį. Nemandagu yra aušinti patiekalą jį pučiant. Geriau kelias minutes luktelėkite. Tarp valgymų rankas stenkitės laikyti virš stalo, tačiau jokiu būdu nedėkite ant jo alkūnių.

Per verslo pietus šiukštu nesiūlykite savo patiekalo paragauti kolegoms. Tačiau, jei esate su artimais žmonėmis, nedidelį kąsnelį degustacijai galite įdėti į duonos lėkštelę. Jei patiekalai yra imami iš vienos lėkštės, tam naudojami atskiri įrankiai, o pati lėkštė kitiems siunčiama pagal laikrodžio rodyklę. Nieko nesiekite tiesdami ranką per visą stalą. Geriau paprašykite arčiau sėdinčio žmogaus jums paduoti. Jei prašoma prieskonių, druska ir pipirai paprastai paduodami kartu.

Apie įrankių pinkles

Žinotina, jog mažas peiliukas, padėtas virš jūsų lėkščių, skirtas sviestui ant duonos tepti, o ne ją pjaustyti. Duonos gabalėliai ar bandelės yra laužomi rankomis, o sviestas tepamas tik ant vieno kąsnio gabalėlio, o ne ant visos riekės.

Šaukštelis su šakute, padėti virš lėkščių, skirti desertui. Valgant įrankiai (gulintys šonuose) imami iš eilės: nuo išorės į lėkštės pusę.

Reikia žinoti, jog lėkštėje skirtingai padėti įrankiai reiškia skirtingas „žinutes“ padavėjams ar šeimininkei svečiuose.

Amerikietiškas būdas parodyti, jog maisto valgyti dar nebaigėte - šakutę padėti lėkštės viduryje (ties 22 laikrodžio rodyklių valanda) dantukais į viršų, o peilį lygiagrečiai, lėkštės atbrailoje.

Ženklas, jog valgyti baigėte – šakutė lieka toje pačioje pozicijoje, o peilis padedamas šalia.

Europoje gi, jei šakutė guli dantukais žemyn (virš peilio) sukryžiuota su peiliu lėkštės viduryje, reiškia, jog dar valgysite patiekalą, o jei abu įrankius sudėsite lygiagrečiai vienas šalia kito lėkštės viduryje reikš, jog lėkštę iš jūsų paimti jau galima.

Jokiu būdu peiliu nepjaustykite salotų lapų. Peiliu ir šakute ją „sulankstykite“ taip, kad būtų patogu pasmeigti ir visą įsidėti į burną. Valgydami spagečius iš dubens, šaukšto galite taip pat nenaudoti. Ilgus makaronus ant šakutės susuksite atrėmę ją į gilaus dubens sienelę.

Yra šalių (pavyzdžiui, Vokietija), kur peiliu naudojamasi tik būtiniausiais atvejais. Vokiečiai valgo labai daug bulvių patiekalų, kurie yra minkšti, todėl juos puikiai „sudoroja“ tik šakute.

Padažo perteklių iš lėkštės galima „sugerti“ duonos riekele, tačiau neįsidrąsinkite ir ja „nevalykite“ visos lėkštės.

Paparastai būna paserviruoti stiklai vandeniui, baltajam ar raudonajam vynui ir šampanui. Digestyvo taurelė atnešama pavalgius. Jei pritrūkote vyno, vandens ar kito gėrimo, palikite taurėje gėrimo mažiau nei pusę. Tai bus ženklas, kad jūsų taurę reikia papildyti.
Svarbiausia prisiminkite, jog įrankiai skirti valgyti, o ne gestikuliuoti reiškiant emocijas.

Svarbu:

Eidami į restoraną, dietas ir nusistatymus palikite namuose. Virtuvės šefas į gaminamą patiekalą įdeda daug pastangų ir meilės, todėl, jei pradėsite nurodinėti, ko į jūsų patiekalą dėti ar nedėti, įžeisite jį.

Net jei esate svečiuose pas draugus, nedėkite papildomai prieskonių į patiekalą jo dar neparagvę – tai labai nepagarbu.

Užsakinėdami vyną restorane neapsimeskite vyno žinovu (jei tikrai tokiu nesate) – galite pakliūti į labai nepatogią padėtį.

Pasikliaukite somelje, o gavę degustacinę taurę, tiesiog paragaukite ir įsitikinkite, jog vynas yra geras. Jei vynas jums nepatinka – tai ne priežastis jį grąžinti restoranui. Juk butelį atidarė būtent jums.
Nekvieskite balsu padavėjų. Pasistenkite su jais užmegzti akių kontaktą, o prireikus pakelkite ranką.

Niekada nepamirškite padėkoti namų šeimininkams už pietus, o restorane - jus vaišinusiam žmogui. Pagirkite maistą, įvertinkite malonų bendravimą. Lai padėka būna trumpa, bet nuoširdi. Niekuomet garsiai nesakykite to, kas nepatiko.