Kaip kuriamos dailios kūno linijos?

Priminsime, kad tik 21 proc. moterų prisipažįsta savo išvaizdoje nenorinčios visiškai nieko keisti. Užtat 75 proc. mielai pakeistų kurią nors savo kūno vietą, pavyzdžiui, pilvą (70 proc.), klubus (40 proc.) ar sėdmenis (23 proc.).

Vis dėlto pretenzijų savo kūnui turime mažiau nei informacijos – neretai prieštaringos ir netikslios – kaip su tuo susidoroti. Kokie mitybos, fizinio krūvio ar kosmetinės priežiūros ypatumai iš tikrųjų yra veiksmingi?

Taigi, ekspertai paneigs arba patvirtins (o gal papildys) populiarius su išvaizda susijusius įsitikinimus.

Bet kokia dieta baigiasi dar keliais papildomais kilogramais

Tiesa, jeigu kalbame apie laikiną maisto ribojimą, o ne subalansuotą mitybos sistemą, kurios reikia laikytis nuolat. 80 proc. visų dietos atvejų svoris ne tik sugrįžta, bet ir dar padidėja.

Kai kraujas negauna pakankamai maistinių medžiagų, organizmas įjungia taupymo režimą – medžiagų apykaita sulėtėja, o alkis sustiprėja. Tad pasibaigus dietai, organizmas stengiasi ne tik kompensuoti patirtus nuostolius, bet ir aktyviai augina riebalinį sluoksnį.

Kadangi dietos nualina raumenis, svoris dažniausiai sugrįžta riebalų forma. Jeigu žmogus per savaitę numeta daugiau nei kilogramą svorio, jis lieknėja ne tik riebalų, bet ir raumenų audinių sąskaita.

Antsvorio atsikratymas naudingas sveikatai

Taip, bet jeigu vėl nekalbėsime apie dietas, nes jų atveju taisyklė paprasta – kuo griežčiau ribojamas maistas, tuo didesnė neigiamų pasekmių rizika. Baltymų ir mažai angliavandenių turinčios dietos gali tapti diabeto priežastimi, paskatinti infarktą ar insultą.

Ne mažiau pavojingomis sveikatai specialistai vadina ir vadinamąsias monodietas. Nėra nei „gerų“, nei „blogų“ maisto produktų. Pavyzdžiui, obuoliai – puikus dalykas, tačiau savaitę valgydami vien juos, galite stipriai pakenkti sveikatai.

Griežta dieta kenkia ir kaulams. Netekus dešimtadalio svorio kaulo audinių tankis sumažėja procentu ar dviem, o tai didina osteoporozės riziką.

Valgyti reikia tris kartus per dieną, tarpuose neužkandžiaujant

Ne, priešingai, specialistai rekomenduoja valgyti dažnai, bet nedideliais kiekiais. Trys valgymai per dieną nėra norma. Tarp pusryčių, pietų ir vakarienės naudinga truputį užkąsti. Jeigu tą patį kalorijų kiekį vietoj trijų kartų suvartojame per penkis-šešis, pagreitėja medžiagų apykaita, taigi neauga ar net mažėja svoris.

„Fragmentinis valgymas fiziologiškai palankesnis, - sutinka sporto dietologė Patricia Teixeira. - Jis kraujyje palaiko pastovų gliukozės ir baltymų lygį, taip pat padeda išvengti apsunkusio skrandžio pojūčio, vangumo ir mieguistumo, apimančių mus kaskart sočiai pavalgius“.

Norint nepriaugti svorio, būtina vengti riebaus maisto

Netiesa. Ryžtingas karas riebalams buvo paskelbtas praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje ir nuo to laiko žmonija stipriai nutuko. Riebalų turinčių produktų vaidmuo antsvorio augimui stipriai perdėtas. 

Figūrai kur kas labiau kenkia lengvai įsisavinami („greitieji“) angliavandeniai, stipriai pakeliantys cukraus kiekį kraujyje.

Daug šių angliavandenių bulvėse, saldumynuose, baltoje duonoje ir kituose panašiuose produktuose. Jie greitai suteikia sotumo jausmą ir jėgų, todėl rekomenduojami sportininkams per varžybas. Kai toks maistas valgomas organizmo neapkraunant fiziniu krūviu, dėl didelio cukraus kiekio pradeda kauptis riebalai, kurie dažniausiai „nusėda“ ant liemens ir klubų.

Lengvai įsisavinamų angliavandenių kiekį produkte nusako glikeminis indeksas. Jį 1981 metais įvedė Kanados gydytojas Davidas Jenkinsas. Jis palygino įvairių produktų poveikį organizmui su gliukozės poveikiu, kuriai suteikė 100 balų vertę. Išėjo, kad, pavyzdžiui, mėsainio glikeminis indeksas yra 103, baltos duonos – 85, pieniško šokolado – 70, o juodojo su 70 proc. kakavos – 22, pomidorų sulčių – 15.

Nepamirškite, kad mėsoje ir žuvyje (riebioje irgi) lengvai įsisavinamų angliavandenių visiškai nėra!

Nėra prasmės skaičiuoti kalorijų

Ir taip, ir ne. Niekas neneigia, kad kaloringumas turi didelę reikšmę. Organizmui reikia būtent tiek kalorijų, kiek jis išeikvoja. Tik kalorijos kalorijoms nelygu.

„Vieni produktai gerina medžiagų apykaitą, kiti – ne“, - aiškina P. Teixeira ir pataria įtraukti į valgiaraštį ananasus, greipfrutus, kivius ir prieskonius, nes visi šie produktai skatina medžiagų apykaitą.

Taip pat rekomenduojama valgyti rupaus malimo miltų duoną, nešlifuotus ryžius ir kaip įmanoma daugiau ląstelienos turinčius vaisius bei daržoves.

Štai paprastas pavyzdys – šimte gramų plombyro ir tokiame pačiame kiekyje daržovių mišrainės yra maždaug tiek pat kalorijų, tačiau jų poveikis organizmui skiriasi. Pirma, ledų glikeminis indeksas siekia 70, o mišrainės – 35. Antra, mišrainėje daug ląstelienos, kurios organizmas neįsisavina, užtat ji puikiai valo žarnyną. Taip didžioji dalis iš mišrainės gautų kalorijų suteikia sotumo jausmą, bet kūno linijoms nepakenkia.

Sportas padeda veiksmingai atsikratyti nereikalingų kalorijų

Ne visiškai. Pusė valandos vandens aerobikos, 25 minutės badmintono ar 15 minučių plaukimo sudegina 120 kalorijų, kurias gauname suvalgę vos vieną vaisių jogurto indelį. Vadinasi, sporto vaidmuo formuojant harmoningą figūrą yra perdėtas? Tikrai ne!

Pagrindinis sporto privalumas – jis stiprina raumenis ir suteikia galimybę neprisiauginti psichologinio diskomforto nulemtų kilogramų. Dauguma įprato ieškoti nusiraminimo valgydami, tačiau fizinis krūvis taip pat veiksmingai šalina įtampą ir užkrečia teigiamomis emocijomis, jau nekalbant apie didesnę naudą sveikatai.

Netgi treneriai pripažįsta, kad verta užsiiminėti tik tomis sporto šakomis, kurios teikia džiaugsmą. Plaukioti ar minti pedalus, šokti ar šokinėti ant batuto, žaisti tenisą ar daryti pritūpimus – spręsti tik jums. Vieniems patinka treniruoklių salėje tvyranti atmosfera, kiti labiau mėgsta judėti gryname ore. O galima tiesiog pasiekti darbą pėsčiomis ar išeiti pasivaikščioti į parką.

Geriausia visą laiką užsiiminėti tuo pačiu sportu

Ne, kur kas veiksmingiau derinti įvairias sporto šakas. Treniruotė mūsų organizmui – tai pamoka, kurią išmokęs jis tampa stipresniu. Jeigu visą laiką jam duosite tas pačias užduotis, sporto poveikis ims mažėti.

Norintiems atsikratyti antsvorio, specialistai rekomenduoja daugiau dėmesio skirti kardiotreniruotėms ir jas kaitalioti su jėgos pratimais ir joga. Pastaroji suteikia lengvumo ir harmonijos pojūtį, o tai labai svarbu, nes itin dažnai papildomi kilogramai yra vidinio diskomforto pasekmė.

Rezultatų galima tikėtis tik tuomet, kai treniruojamės intensyviai

Taip ir ne. Rezultatų galima tikėtis tik tuomet, kai sportuojame reguliariai ne rečiau nei du kartus per savaitę. Ir nebūtina treniruočių salėje praleisti kelias valandas. Čia galioja tas pats principas, kaip ir mokantis užsienio kalbų – užsiėmimai gali būti trumpi, bet būtinai reguliarūs.

Kiekvieno pratimo kompleksą galima daryti po vieną kartą – tai atitinka 60 procentų įprastos treniruotės poveikio, kai pratimų kompleksas kartojamas tris kartus. Tokiu būdu visas raumenų grupes galima pramankštinti vos per penkiolika minučių.

Nepamirškite, kad sportavimo intensyvumas didinamas palaipsniui, nes persitempus išauga traumų rizika. Be to, tokiu atveju gali akimirksniu dingti noras sportuoti.

Papildomus centimetrus gali panaikinti specialūs kremai

Taip, bet paprastai tie centimetrai sugrįžta po poros savaičių, kai tik baigiame tuos kremus naudoti.

„Kremai pagerina vietinę kraujotaką ir stimuliuoja lipolizę, kitaip tariant, skatina riebalų ląstelėse susikaupusių trigliceridų skilimą“, - aiškina nutukimo gydymo ir medžiagų apykaitos sutrikimų specialistas Maxas Lafontanas.

Apimtis keliais centimetrais sumažinti galinčiuose kremuose yra ne mažiau kaip penki procentai kofeino, todėl prieš juos pirkdami, gerai išnagrinėkite sudėtį. Kuo anksčiau sudedamųjų dalių sąraše paminėtas kofeinas (angl. caffeine), tuo jo kreme daugiau. Jo veiksmingumą padidina masažuojamieji judesiai, kuriais tepamas kremas.

Jeigu kremą tiesiog užsitepsite, tai riebalinių ląstelių turinys įveiks „garbės ratą“ tarpląstelinėje erdvėje ir... vėl užims ankstesniąją vietą. Iš organizmo jį pašalinti padės... teisingai, sportas! Tad geriausia išsitepkite liekninamuoju kremu ir skubėkite į treniruotę!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)