Manau, mano patirtis (aišku, ir kitų susituokusių porų) bent kažkiek Jums padės išvengti nesusipratimų ir klaidelių, kurių pasitaiko beveik visiems.

Data. Jei pageidaujate konkrečios datos savo vestuvėms, būtinai rezervuokitės laiką ir dieną jau prieš metus. Daugelis gaudo laimingus skaičius kaip pvz. 2010 10 10, 2011 11 11 ir pan., tad tuokitės būtent tą dieną, apie kokią svajojate (aišku, pagalvokite ir apie orus). Mes konkrečios datos nesirinkom, tiesiog teko imti iš to, kas liko (vėliau suprasite, dėl ko).

Pasas. Pasitikrinkite ar pasas/ATK Jūsų numatytą vestuvių dieną dar galios. Vestuvių dieną tai bus bene svarbiausias dokumentas, tad pasirinkitę ilgiau galiojantį. Mūsų vestuvėse nutiko toks nesusipratimas, kuomet atėjome rezervuotis vestuvių datos su pasais, o vestuvių dieną vyras pasiėmė asmens tapatybės kortelę. Štai ir turėjo pabroliukas lėkti į namus dokumento. Be to, vestuvių datą rinkomės taip, kad dar galiotų mano pasas (tuokėmės 2009.06.13, pasas galiojo iki 06.24). Taigi, galiojantis pasas taip pat aktualu ir į povestuvinę kelionę vykstantiems.. (pvz. į Turkiją).

Biudžetas. Suplanuotas biudžetas bus tik apytikslis, nes visos numatytos ir nenumatytos smulkmenėlės irgi kainuoja, o kaip žinia, centas prie sento – litas. Jeigu vestuvėms planuojate išleisti 10 000 Lt, ko gero prireiks ir visų 15 000 Lt. Jeigu neturite reikiamo biudžeto, taupykite, skolinkitės, prašykite tėvelių paramos. Bet nedarykite klaidos: nesitikėkite, kad iš svečių surinktuose vokeliuose bus užtektinai pinigėlių, kuriais galėsite padengti sodyboje patirtas išlaidas.

Žiedai. Nuspręskite, ar žiedus gaminsitės individualiai ar pirksite paprastesnius. Mes pasirinkome pirkti, nes ir draugų, ir pačių patirtis rodo, kad vyrai nepripratę nešioti žiedų, juos greičiau ir pameta. Mums taip ir nutiko, tebuvom vedę pusę metų, o žiedą vyrelis jau pametęs. Gerai, kad nedaug tekainavo.

Fotografas. Išsirinkite gerą ir maloniai bendraujantį fotografą, su kuriuo teks praleisti visą dieną. Susitarkite iš anksto dėl visų originalių (aukštos kokybes nuotraukų gavimo DVD formate). Neretai fotografai bando iš svečių susirinkti pinigėlius už nuotraukas, kiti – atiduoda įrašytus DVD su prastos kokybes failais, praktiškai tinkamais tik 10x15 formatui spausdinti. O jei norėsite pasididinti nuotrauką? Norėdami netikėtumų ir nesusipratimų išvengti, pasirašykite paslaugų teikimo sutartį su išdėstytais punktais ir kainomis (gal reikės palikti užstatą).

Lietsargiai. Pasidomėkite orų prognozėmis ir jei tomis dienomis nusimatys lietūs, būtinai pasirūpinkite lietsargiais. Jeigu norėsite spalvingų nuotraukų, galite nupirkti pamergėms norimos spalvos skėčius. Net ir lyjant atrodysite labai žaismingai, o jeigu dar ir botus turėsite, tai nesibaimindami galėsite bėgioti per balas. Gera nuotaika bus išsaugota, tad joks lietus jos nesugadins.

Muzikantas/vedėjas. Renginio vedėjas arba muzikantas, neieškantis žodžio kišenėje – tikras išsigelbėjimas. Neapkraukite savo svečių (pvz. piršlių neverskite būti vakaro vedėjais), juk ir jie nori švęsti ir pasilinksminti pasidžiaugti kartu su Jumis. Aišku, būna ir išimčių, kuomet piršlius samdomi tam, kad paruoštų scenarijų, kalbėtų, linksmintų... Bet norintys modernesnio sprendimo, neapsieis be vedėjo. Šiandieniniai vedėjai gali pasiūlyti nestandartinių ir netradicinių scenarijų, žaidimų ir t.t. priklausomai nuo norų. Nepamirškite, kad muzikantai dirba tik iki 24 val. Po 24 val.reikės papildomai tartis, kad jis dar pabūtų. Aišku, reikės ir vėl sumokėti daugiau.

Svečiai. Neverskite savęs kviesti visų giminaičių ir draugų. Jūs neprivalote to daryti. Visi supranta, kad jaunų šeimų biudžetai riboti ir skolintis pinigų, kad padarytumėte šventę giminei ar draugams – neverta. Aišku, galbūt, norėsite didelės šventės ir su giminaičiais bei draugais puikiai sutariate, tuomet jūsų teisė rinktis. Bet patirtis rodo, kad optimaliausias svečių skaičius 25-35 žmonės. Tuomet šventė būna jaukiausia, jus sups tik jums brangiausi žmonės, kurie dovanos savo dėmesį, meilę ir šilumą. Jeigu kviesite draugus tik iš mandagumo, galite sulaukti ir nemalonumų (pvz. Jums šventę gali sugadinti nekorektiško pažįstamo/draugo komentaras, vulgarus elgesys ar netinkami ir ne vietoje pasisakymai).

Pobūvio vieta. Pasidomėkite sodybomis kuo anksčiau ir nepatingėkite aplankyti skirtingų restoranų/sodybų. Pasiteiraukite ir draugų, pažįstamų, kur jiems teko būti, ką rekomenduotų.. Labai gražių vietų galima atrasti ir kiek toliau nuo jūsų gyvenamos vietos, bet patikėkite, kad tai nebus jokia kliūtis nuvykti su automobiliais ir Jums, ir Jūsų svečiams. Svarbu turėti tokią aplinką, apie kurią svajojate (p.s. pasirinkus sodybą, aišku, reikės palikti užstatą).

Nenumatytos smulkmenos. Įsidėkite atsarginių drabužių! Ar bent jau siūlų. Dažna situacija, kuomet jaunikio kelnės plyšta! Plyšo ir maniškiui, bet anyta visada viskuo apsirūpinusi ir išgelbėjo mūsų vestuves! Bevažiuojant į pobūvio vietą, suspėjau vyrui kelnes pati greit susiūti. Gerai, kad kelnes neplyšo bešokant vestuvinį valsą.

Laikas. Laiko labai trūks Jūsų šventine dieną, tad nenorėkite per daug visko nuveikt. Jeigu į pobūvio vietą nuvyksite tik 19.00, pajusite, kad per trumpai pasėdėjote prie stalo su svečiais. Netruks ateiti ir vidurnaktis, o muzikantai jau norės skirstytis.

Tikiuosi, šie keli trumpi patarimai pravers planuojant gražiausią savo šventę.

Eglė J.

Šis rašinys - konkurso "Patark planuojantiems vestuves, laimėk romantišką savaitgalį" dalis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją