PATARIMAS: jeigu sugalvojot, kad nenorit vestuvių ir skrendat į kokią salą susituokti, pirma nusipirkit bilietus, tik tada pasakykit aplinkiniams - bus mažiau audrų.

Jei būtumėm žinoję...

...kiek ilgai užtrunka kvietimus gaminti (kirpom, klijavom, štampavom, maketavom, rišom, dėliojom patys) ir dar ilgiau juos išvežioti, būtumėm nevilkinę to proceso.

PATARIMAS: jei nors kiek mėgstate rankdarbius, daryti kvietimus gali būti smagus užsiėmimas. Bet mes šiek tiek vėlavom: prieš įteikdami kvietimus, nusiuntėm vadinamus „save the date“ pranešimus el. paštu arba žinute, kad tą savaitgalį žmonės tikrai galėtų dalyvauti. Mūsų kvietimai buvo netradicinio formato su neformaliu tekstu, kad svečiai pradėtų nusiteikti ne pobūviui, o vakarėliui.

...kaip gali skirtis žodiniai susitarimai nuo realių sodybos šeimininkų veiksmų, būtumėm užfiksavę raštu.

PATARIMAS: skamba kiek utopiškai, bet paskirkit vieną vakarą kiekvienai detalei aptarti (patalynė, staltiesės, indai, gėlynai aplink sodybą ir tt.) Pabandykit apmąstyti, kas jums gali užkliūti, taip jums gims klausimų, kuriuos išsiaiškinsit su sodybos ar restorano šeimininkais. Aišku, tai negarantuoja, kad jūs gausite viską, kaip sutarta. Mes radom pusiau paklotas lovas. Kažkas nespėjo apvilkti patalynės ir atsakymas klausimo forma buvo ne mūsų naudai: „Juk miegot dar neinat?“ Manom, kad verta turėti sutartį su sodybos šeimininkais ir aptarti iš anksto, ką daryti, jeigu susitarimai nevykdomi.

...kaip tėvai reguos į furšetinio stalo idėją, būtumėm ją pristatę tik vakarėlio metu.

PATARIMAS: mes svajojom, kad žmonės vakaro metu nebūtų įsprausti į programą, galėtų laisvai judėti, valgyti ir gerti, kada jiems tai patinka. Tėvus įtikinėjom ilgai, bet, atrodo, mums pavyko. Bent jau jaunesnieji svečiai dėkojo ir sakė net neįsivaizdavę tokio neformalaus vestuvių šventimo, o vyresni giminaičiai sau ramiai ant sofkučių ar lauke bendravo ir nesiskundė.

...kad furšeto tipo renginys kels nepasitenkinimą sodybos šeimininkams, būtumėm pasisamdę papildomą padavėją.

PATARIMAS: furšeto tipo renginys reikalauja daugiau aptarnaujančio personalo dėmesio, todėl detaliai išsiklausinėkit, kas bus atsakingas už indų atnešimą ir išnešimą, gaiviųjų ir alkoholinių gėrimų papildymą (nes galit sužinoti naujienų, kad gėrimus patys pirkot, patys ir stebėkit), arbatos virimą ir pan., kad netektų bėgioti po sodybos pastatus, ieškant šeimininko ar šeimininkių.

...kad tėvai, besirūpindami gėrimais, jų kiekio nesumažins, būtumėm pakvietę dar pusę aplinkinių kaimų gyventojų, kad padėtų viską suvartoti.

PATARIMAS: kai renginys furšeto tipo ir niekas neragina po kiekvienos dainos išgerti, automatiškai mažiau reikia ir gėrimų.

Jeigu aš, jaunoji, būčiau žinojusi...

...kad pati prisidėsiu prie savo suknelės gamybos proceso (tapiau ją šilko dažais), būčiau tam skyrusi daugiau laiko.

PATARIMAS: stenkitės visas paieškas ar rankų darbą (manoji tapymo idėja gimė įpusėjus procesui) pradėti kuo anksčiau, nes smulkmenų galybė: apatiniai, pėdkelnės, papuošalai, švarkelis, dovanos tėvams, o gal ir būsimam vyrui. O jeigu tuokiatės ne vasarą - šviesių batelių parduotuvėse nebebūna nė kvapo.. Batai – labai svarbu! Pavaikščiokit su jais namuose bent keletą vakarų. Su vienais neištverdavau net valandos, grąžinau juos ir įsigijau ne aukštakulnius, bet super patogius.

...kad likus trims dienoms iki vestuvių dar ieškosim jaunikiui marškinių, sąsagų, kaklaraiščio, batų ir t.t., būčiau netikėjusio jo žodžiais: „Svarbiausia rūpinkis savo suknele“.

PATARIMAS: apžiūrėkite visą vyro aprangą nuo kaklaraiščio mazgo iki kojinių, nes tik prie altoriaus galit pamatyti, kad jūsų nebuvo šalia, kai jis rengėsi.

...kad taip smagu yra praleisti paskutinę dieną taip, kaip nori – būčiau išsiuntusi jaunikį ne vienam vakarui.

PATARIMAS: jeigu ir gyvenate kartu, labai naudinga paskutinę dieną nesimatyti ir sutikti tik kitą dieną, kai būsit šiek tiek pasikeitę, viens kito pasiilgę. Taip smagu lėkti pasidaryti manikiūrą, tada į masažą, vakare susidėlioti suknelę, batelius ir neįprastai išsimiegoti. Prieš šventę yra nemažai progų lengviems pykčiams, bet jų paprasta išvengti paprasčiausiai nebūnant kartu.

Jei būtumėm žinoję, kad mūsų vestuvės bus...

...tokioj jaukioj bažnytėlėj su linksmu kunigu ir švelnia fleitos fonine muzika;

...be galybės gėlių, kurias neturėtumėm namuose į ką merkti;

...fotografuojamos nuotaikingo bičiulio-pradedančiojo fotografo, nevertusio ilgas valandas pozuoti;
Tik su trumpa išvyka į parką, kad galėtume padaryti masinių nuotraukų atrakcionuose ir romantiškų ant suoliukų, o ne kankintis žaidžiant kvailus žaidimus;

...lyg ta pirma romantiška diena, ir mes į šventę pakviesime tapybos ant vandens mokytoją, per kurios parodą ir susipažinome;

...proga svečiams nustebti, jog „karštas patiekalas“ - aštrus žvėrienos troškinys-sriuba, o ne karbonadai;

...vos su keletu lyriškų vokalistės gyvai atliekamų dainų, svečio muzikiniu akustiniu sveikinimu ir gero bičiulio DJ iš kojų verčiančia šokių muzika visą naktį;

...be įtemptos programos, kad nereikėtų rūpintis atrakcijom, prizais ir galėtumėm ramiai šokti;

...be vedėjo ir tradicinių muzikantų, piršlių, jaunųjų torto pjovimo, žibintų degimo, išgėrusiųjų tostų sakymo, o su artimais žmonėmis ir pašėlusia draugų kompanija;

...tai niekada nebūtumėm jų planavę daryti tik vieną kartą!

Aišku, mes suskaičiavome biudžetą ir žinojome, kad greitai to padaryti nepavyks. Siūlome ir jums pradėti nuo biudžeto, nors jis, kaip ir verslo planas, atrodo tik formalumas, bet pildant atskiras grafas, pamažu susidaro bendras vaizdas. O tada jau prasideda ilgi vakarai diskusijų apie tai, kaip jūs, o ne kiti įsivaizduojat savo šventę. Būkit išradingi ir ne pernelyg pretenzingi!

A.

****

Šis rašinys - konkurso "Patark planuojantiems vestuves, laimėk romantišką savaitgalį" dalis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją