Kaip pasakoja prekybos tinklo IKI mėsos ekspertas Stephane Jean-Luc Ricard, gaminant mėsą svarbu žinoti tik keletą pagrindinių taisyklių, kurios gaminamą patiekalą pavers tikru kulinariniu šedevru. Šiandien siūlome pasigaminti sultingą jautienos steiką, minkštą jautienos nugarinę su kaulu bei veršienos kumpį, pagardintą įvairiomis žolelėmis.

Minkšta ir sultinga jautienos mėsa

Jautiena, lyginant su kitomis mėsos rūšimis yra liesa, tačiau labai maistinga mėsa. Joje gausu geležies ir baltymų. Kiekviena jautienos dalis išsiskiria skirtingu skoniu ir tekstūra, o tai leidžia paruošti daugybę skirtingų skonių patiekalų. Stephane Jean-Luc Ricard pasakoja, kad gaminant jautieną svarbiausia yra paprastumas.

„Jautienos steikas - bene populiariausia jautienos dalis, kurią pagaminti itin paprasta. Dažniausiai gamindamas šią jautienos dalį vadovaujuosi 5 produktų taisykle – druska, pipirai, medus, sojos padažas ir česnakas. Česnaką smulkiai supjaustykite, sumaišykite su sojos padažu ir medumi, jautieną įtrinkite druska ir pipirais, ir marinuokite pasiruoštame padaže apie pusvalandį. Didžiausia klaida, kurią daro daugelis, gaminančių jautieną – ilgas kepimas aukštoje temperatūroje, kuris ir paverčia mėsą kieta ir tąsia. Norėdami išsikepti minkštą ir sultingą jautienos steiką, įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros ir kepkite atsižvelgdami į mėsos dydį, vienas kilogramas jautienos – 20 minučių“, – patarimais dalinasi mėsininkas.

Jautiena ypač dera su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis: baziliku, rozmarinu, raudonėliu, šalaviju, kuminu bei garstyčių sėklomis. Čia pat ekspertas priduria: „Svarbu nebijoti eksperimentuoti ir atrasti būtent jums patinkančių skonių“.

„Gaminant jautienos nugarinę su kaulu, visuomet naudoju tik alyvuogių aliejų, druską, pipirus ir savo mėgstamų žolelių mišinį. Priešingai nei gaminant jautienos steiką, nugarinės nereikia marinuoti, tiesiog įtrinkite minėtais ingredientais ir kepkite 180 C temperatūros orkaitėje. Patarčiau nugarinę pirmiausia kepti uždengus folija, tik po to, kai jau mėsa bus beveik iškepusi – atidenkite ir dar truputį pakepkite”, – sako vyr. mėsininkas.

Veršienos kumpis su žolelėmis

Veršiena itin vertinama, nes yra liesa bei nekaloringa, joje gausu įvairių organizmui naudingų medžiagų. Kaip ir gaminant jautieną, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad šią mėsą reikia kepti palengva, ne aukštoje temperatūroje. Tik tuomet atsiskleis tikrasis veršienos skonis.

„Gaminant veršienos kumpį ir vėl patarčiau rinktis kuo paprastesnius ingredientus: alyvuogių aliejų, smulkiai pjaustytą česnaką, druską, pipirus bei kelias žoleles – raudonėlį, peletrūną, mairūną bei mėtas. Įtrinkite mėsą šiais prieskoniais ir įdėkite į kepimo maišelį. Taip veršienos kumpis iškeps be papildomų riebalų, todėl bus sultingesnis ir minkštesnis. Kepkite 200 C temperatūros orkaitėje, atsižvelgdami į mėsos dydį – 1 kg veršienos turėtų kepti apie 45 minutes”, – receptu dalinasi Stephane Jean-Luc Ricard.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją